Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 7.05.2022 o 22:58, ptasznik napisał:

Teraz dobrze, znaczy się zdjęcie.

rozbita.png.d212bf44d26428caf1c401013c29c86a.png

Schreck FBA-17 HMT2  o numerze 51, 23.05.1927, kapitan pilot obserwator Jan Malicki zginął.

Napisano

Tak więc, kończąc temat Lublinów XIII, warto dodać, że w dywizjonie latało ich od 1932 20 sztuk od numeru 701 do 720. I tak:

R XIII bis- 3  ( 701- 703)

R XIII er- 10 ( 704- 713)

R XIII G- 7 ( 714- 720).

Nie zamieściliśmy więc 709 i 720.

Napisano (edytowane)

To jak jesteśmy przy Lublinach...

3 Lubliny R VIII, pierwotnie latały z kroczącym  ciemnoniebieskim słoniem na kadłubach. Po przekazaniu do dywizjonu i przerobieniu na maszyny pływakowe, wszystkie zmieniły emblematy na morskie i otrzymały białe numery. I tak :

Lublin R VIII bis 801 z ośmiornicą na kadłubie...

lublin 801 c.jpg

lublin 801.jpg

lublin 801a.JPG

lublin 801b.JPG

Edytowane przez formoza58
Napisano
Teraz, formoza58 napisał:

To jak jesteśmy przy Lublinach...

3 Lubliny R VIII, pierwotnie latały z kroczącym  ciemnoniebieskim słoniem na kadłubach. Po przekazaniu do dywizjonu i przerobieniu na maszyny pływakowe, wszystkie zmieniły emblematy na morskie i otrzymały białe numery. I tak :

Lublin R VIII bis 801 z ośmiornicą na kadłubie...

lublin 801 c.jpg

lublin 801.jpg

lublin 801a.JPG

lublin 801b.JPG

.

lublin5.jpg

Napisano
4 godziny temu, formoza58 napisał:

Tak więc, kończąc temat Lublinów XIII, warto dodać, że w dywizjonie latało ich od 1932 20 sztuk od numeru 701 do 720. I tak:

R XIII bis- 3  ( 701- 703)

R XIII er- 10 ( 704- 713)

R XIII G- 7 ( 714- 720).

Nie zamieściliśmy więc 709 i 720.

Chłopie po co takie tempo ? Będzie wszystko poplątane przez późniejsze dodawanie zdjęć wcześniejszych typów samolotów.

Nie można odczekać z dwa tygodnie nim przejdzie się do prezentacji nowego typu samolotu ? Ja mam np. kilkadziesiąt zdjęć, których nie było do pierwszych typów ale nie jestem pendolino ! Chyba zrezygnuje z wstawiania 

Pozdrwiam

Napisano
9 minut temu, ptasznik napisał:

Dwa tygodnie, toż można zapomnieć, że miało się coś wstawić. A jak się kiedyś trafi coś jeszcze, coś czego jeszcze nie było, to gdzie ? I tak jest fajnie, bo nie trzeba szukać pływających latadeł w 50 vol po 50 stron. 😉

Nie rozumiemy się.

Chodzi mi o to, by po wstawieniu zdjęć np. R-XIII odczekać z tydzień a nie już szybko  wstawiać zdjęcia nowego typu samolotu.

Formoza napisał - "Tak więc, kończąc temat Lublinów XIII...  i już wstawił zdjęcia Lublina - VIII.

Tymczasem warto poczekać kilka dni (te dwa tygodnie to oczywiście przesada) by temat zakończyć.

Pisałem, że mam sporo nie publikowanych zdjęć  (w tym kilka nie pokazanych) R-XIII i wstawiłbym je w temacie R-XIII a nie np. po R-VIII.

Samych zdjęć (nie były zamieszczone) do wstawienia w temacie Schreck i LeO też jest sporo.

Napisano
2 godziny temu, Sedco Express napisał:

Formoza napisał - "Tak więc, kończąc temat Lublinów XIII...  i już wstawił zdjęcia Lublina - VIII.

Tymczasem warto poczekać kilka dni (te dwa tygodnie to oczywiście przesada) by temat zakończyć.

Sedco, mając w pamięci współpracę przy wątku " Generałowie...", pomyślałem, ze tutaj będzie podobnie. Tym bardziej, że od początku zniechęcaliście do otwarcia tego wątku, że znane wszystkie, że będą się dublowały, że itp ect.

Oki, zwalniam " tempo" i pasuję od poniedziałku do poniedziałku jako moderator tego  wątku. Przekazując pałeczkę , przyjrzę się nad postępem i prawidłowym prowadzeniem jako szeregowy forumowicz. Więc pewnie wrzucę przy okazji  do idącego tematu w wątku. A więc Sedco, ,nie ma co się dąsać z tym rezygnowaniem i w Twoje ręce, Chłopie ;-)

Pozdrawiam

1 godzinę temu, ptasznik napisał:

najlepiej by wyszły osobne tematy dla każdego typu samolotu,

Może tak, tylko kto się podejmie, kto założy?....

Napisano
2 godziny temu, ptasznik napisał:

Wizje artystyczne oraz ilustracje z kartonówek ?

Kiedyś  w wątku " Polskie samoloty..." były objekcje Kolegów, ze wrzucałem grafiki P. J Wróbla, mimo, że są wspaniałym uzupełnieniem tematu. W tym wątku poprawiłem się, a jako , że są uzupełnieniem ubogiej niekiedy ikonografii na dany typ samolotów, dodałem " materiały" w tytule. 

A jak to było w tytule jednej z naszych komedii, to zadam pytanie... A czemy nie, Ptaszniku