Skocz do zawartości
  • 0

Mosiężny element

bogdan76

Pytanie

Napisano

Zapytanie od kolegi.

Co to może być? 

Podobno mosiężne, ciężkie.Wymiarów nie posiadam niestety- szklanki w rogu zdjęcia w przybliżeniu oddają wymiar.

Pozdrawiam

Bogdan

199109777_605453550858264_8643957370421492309_n (1).jpg

197892050_341671287340780_5947008126754592325_n (1).jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, bogdan76 napisał:

No ja pierwszy raz widzę coś takiego i nie kojarzy mi się z niczym.

Czyli może mieć zastosowanie militarne?

Może rzuć trochę historii o tym przedmiocie? Zapytaj kolegi skąd to ma co o tym wie, może to nas jakoś naprowadzi 

Napisano
10 godzin temu, Kee napisał:

Może rzuć trochę historii o tym przedmiocie? Zapytaj kolegi skąd to ma co o tym wie, może to nas jakoś naprowadzi 

Jak się okazało, to kolega kolegi :).

Tak więc mam tylko te dwa zdjęcia i ogólny zarys znaleziska- Roztocze.

Ale dzięki za pomysły

Napisano
10 godzin temu, hipolit-O4 napisał:

Jakaś panewa z brazu od ramienia pracującego wahliwie pod dużym obciązenie.Półkola na zaokraglonej części to kanały smarownicze.

A wiesz Hipolicie ,że możesz mieć rację. Podobne panewki widziałem przy starych trakach wahadłowych do kamienia . Stare potwory, które zniknęły już z rynku. Tylko ten kolor ( może jakość zdjęcia ) , bo świeci bardziej mosiądzem..,

Napisano
3 minuty temu, bogdan76 napisał:

Roztocze.

Spróbuj uściślić . Były ze dwie wioski w okolicach Janowca ( k. Biłgoraja) słynne z obrabiania kamienia ( między innymi z wyrobu kamieni młyńskich ) , które całkowicie zniknęły w wyniku "przyjacielskiej" akcji Wisła :( , a w których  mógł funkcjonować taki trak.

Napisano
Godzinę temu, szutnik napisał:

Spróbuj uściślić . Były ze dwie wioski w okolicach Janowca ( k. Biłgoraja) słynne z obrabiania kamienia ( między innymi z wyrobu kamieni młyńskich ) , które całkowicie zniknęły w wyniku "przyjacielskiej" akcji Wisła :( , a w których  mógł funkcjonować taki trak.

Biłgoraj ten w Lubelskiem ?

Napisano

Szkoda że nie ma wymiarów. Miałem pierwsze skojarzenie z okuciem meblowym ( mam kufer morski z 1900 roku z dość masywnymi zamkami) ale to jest za wielkie.

Wymiary...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie