Skocz do zawartości

"Hai Hitla" w lesie pod Kielcami

Salieri16000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem miłośnicy historii! Pragnę podzielić się z Wami tym, co zobaczyłem dziś w lesie pod Kielcami. W lesie tym, wojsko polskie na początku września 1939 roku stoczyło bój- wybrałem się tam z kolegą, aby uporządkować znajdujące się w kniei mogiły i pospacerować na łonie natury, gdyż dzień ten był wyjątkowo ciepły i słoneczny. Jakież było moje- a w zasadzie nasze, bo i kolegi również- zaskoczenie i zdziwienie, gdy zobaczyłem, i wskazałem koledze drzewo z wyrytymi napisami: "Hai Hitla", "Tu niemcy zajebali 100 polaków", dodatkowo wyryte były również runa SS oraz słabo widoczna niemiecka "wrona". Części napisów nie udało mi się odczytać...

Jakim trzeba być przegrywem życiowym i odpadem społecznym, aby dokonać takiego "wpisu", wychwalającego niemcy* i hitlera**?! Mam nadzieję, że temu pajacowi ręka uschła...

IMG_20210331_115730934_HDR.thumb.jpg.dfcb6a4c297bf05f8029a0f82c356a61.jpg

IMG_20210331_115742462_HDR.thumb.jpg.46799d7f7e93ba56a966150c57fe9aff.jpg

IMG_20210331_115751802_HDR.thumb.jpg.063bab11cb0b330e6c78a2558e201faa.jpg

* oraz ** - specjalnie pisane małą literą...

Napisano

Bez przesady, u mnie w lasach jest także tego sporo na bukach, swastyk, serduszek z 1944 roku itd (mam w pracy na komputerze osobny folder z tymi rytami na korze, niektóre całkiem ładne ), a  obecnie też jest wiele plakatów i spotów wychwalających wodza narodu chociaż na drzewach już nikt nie ryje "Love PiS". Połowa obywateli Polski musiała by mieć uschnięte ręce bo na nich głosowali.

Napisano

Z całym szacunkiem @Sowa74- ale ja o głupocie jakiegoś pajaca, który zachwyca się "zajebaniem 100 polaków" i szerząc faszyzm wychwala niemieckich żołnierzy, a Ty o polityce- jedno nijak się nie ma do drugiego...

Tak na marginesie- napisałeś, że swastyki i serduszka, które widziałeś, są z 1944 roku. Taka "radosna" twórczość niemieckich żołnierzy (a może i cywilów) mnie w tamtym okresie nie dziwi. Jestem pewien, że napisy widoczne na moich zdjęciach powstały "grubo "po wojnie. Nie jestem w stanie określić kiedy zostały wyryte, 10,  20, a może 30. lat temu, jednak na pewno powstały po wojnie, gdy jakiś niedojrzały osobnik, najwyraźniej nie zdający sobie sprawy z ogromu tragedii II Wojny, dopuścił się- jak dla mnie- tego haniebnego czynu i to w miejscu, gdzie nasi żołnierze ginęli tocząc bój.

Jedna z sześciu zbiorowych mogił polskich żołnierzy, poległych w bitwie pod Barczą nieopodal Kajetanowa (woj. świętokrzyskie). Wszystkie sześć grobów znajduje się poniżej góry Barcza- zostały one wyremontowane w latach 2018-2019:

1528300201_Mogia-Barcza1.thumb.jpg.9ad7dde945e8314d81ddef2ddbbd4132.jpg

Ta siódma znana mi zbiorowa mogiła, znajduje się niemal na szczycie góry Barcza- jak widać, do tego miejsca spoczynku wrześniowych obrońców trafia więcej osób, a może to była zorganizowana grupa, np. harcerzy, o czym świadczy duża ilość starannie ułożonych zniczy:

1364539617_Mogia-naszczycieBarczy.thumb.jpg.e79701dc6764c31d4c648838e86a159a.jpg

PS Uprzedzając "czepialskich"- oba zdjęcia przedstawiają groby przed ich uporządkowaniem.

Napisano
3 minuty temu, Sowa74 napisał:

Jak wydatowałeś czas wyrycia napisów?

Nie wydatowałem- napisałem, że powstały po wojnie. Tego drzewa na pewno nie było we wrześniu 1939 roku. Zwróć proszę uwagę, na błędy w pisowni- po nich wnioskuję, że to powojenny wybryk jakiegoś oszołoma...

Napisano

Kretynowi co to skrobał należało by polskie godło na czole wypalić- tak dla równowagi. Może Takafura fachowym okiem określi wiek drzew i napisów.

Napisano
18 minut temu, Tyr napisał:

Kretynowi co to skrobał należało by polskie godło na czole wypalić- tak dla równowagi.

Zgadzam się z Tobą w stu procentach!

Piwo.thumb.png.a7be41d9e4aef5d9a09082a4c6462ebd.png

22 minuty temu, Tyr napisał:

Może Takafura fachowym okiem określi wiek drzew i napisów.

Gdy tylko zobaczyłem to drzewo i zastanawiałem się, ile ono może mieć lat, oraz jak stare są te napisy, to od razu pomyślałem o @takafura ?

Napisano
7 godzin temu, Salieri16000 napisał:

Gdy tylko zobaczyłem to drzewo i zastanawiałem się, ile ono może mieć lat, oraz jak stare są te napisy, to od razu pomyślałem o @takafura ?

Prościzna. Miesiąc i dzień tygodnia też Wam się przyda ?

A tak na serio to wiem jak to zrobić ale nie mam dostępu do materiału porównawczego. Już tłumaczę - wszystkie poziome (czerwone na foto) nacięcia w korze z upływem czasu zmieniały sie minimalnie bo tylko po brzegach powstawały zgrubienia gdy rana częściowo się zabliźniała. Inaczej jest z pionowymi ranami - robią się coraz szersze wraz z przyrostem pnia na grubość. I w tym drugim przypadku jest mega ścisła zależność pomiędzy upływem czasu a szerokością wyrytych "literek"

buk.jpg

Napisano

A materiał porównawczy jest, ale daleko... Znam lasek bukowy gdzie sporo jest podobnych pamiątek po zakochanych (serduszka, inicjały) ale często sa także daty. Gdyby powiązać szerokość w mm z ilością lat jakie upłynęły to mielibyśmy przelicznik do datowania...

Napisano

Korzystając z tego, że mamy tutaj fachowca mam pytanie - co oznaczają oznaczenia na bukach, X, oraz ukośniki. Z góry dziękuję Panu Takafura za wskazówki.

Zdjęcie0152.jpg

Napisano

Tak jeszcze z 10 lat temu starsze drzewostany zaplanowane do trzebieży (przecinki) czy do zrębów były na etapie tworzenia planów bardzo skrupulatnie mierzone. W uproszczeniu: każde drzewo zakwalifikowane do wycięcia miało miało określaną masę w m3 i jakość, po zsumowaniu tysięcy pomiarów w tabelach szacowaliśmy ile i o jakiej wartości drewna wystawimy na przetarg w przyszłym roku.

I aby nie zdublować pomiarów i udowodnić kontrolującym solidną pracę z terenie każde pomierzone drzewo miało taki znak na korze.

A tu narzędzie: https://forum.odkrywca.pl/topic/732136-nóż/

Ps. A dlaczego tych pojedynczych czy całych grup drzew jednak nie wycięto to już całkiem inna historia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie