karpik Napisano 26 Grudzień 2020 Napisano 26 Grudzień 2020 Co polecacie do robienia zdjęć malutkim przedmiotom. Bez kombinacji z jakimiś lupami i dodatkowymi gadżetami. Najlepiej bez wielkiego obiektywu bo w H10 zasłaniał przedmiot przy robieniu zdjęć z lampą.
Sowa74 Napisano 2 Styczeń 2021 Napisano 2 Styczeń 2021 Olympus TG modele od 4 do 6 zależnie od tego ile masz pieniędzy i będziesz mógł nawet mrówce zrobić portret.
karpik Napisano 2 Styczeń 2021 Autor Napisano 2 Styczeń 2021 Tg4 to tylko używki widzę ale wcale mi to nie przeszkadza jak faktycznie ma dobre macro. Za 600 się opłaca?
Tyr Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Takie starczy? Przez szybę z odległości ok 30-35 cm
karpik Napisano 3 Styczeń 2021 Autor Napisano 3 Styczeń 2021 Nie do końca. Potrzebuję zdjęcia z bardzo bliska przedmiotu ok. 1 cm średnicy z bujną ornamentyką i napisami do rozszyfrowania , bez zabawy z zoomem. Zrób zdjęcie "pająka" z odległości 2-3cm i wtedy Cię spytam o model
Tyr Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Pająków nie znajdę ale w podobnej wielkości ok. 1,2 cm jakiś sukulent z kłaczkami. Na takiej serwetce tłoczonej.
karpik Napisano 3 Styczeń 2021 Autor Napisano 3 Styczeń 2021 Szczególnie w drugim, zdjęcie jest ostre tylko w środku. Nie ma tragedii jeżeli aparat nie jest drogi. Co to za model... telefonu?
Tyr Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Fotki przy słabym oświetleniu i z ręki a niedawno był sylwester... Smartfon Huawei p30 pro. Tam jest tyle ustawień co w e lustrzankach albo więcej. Mnie się z głębią ostrości nie chce walczyć ale można. Drugie fragment skrzydła ważki ok 1,5 cm. I masz 2in1
karpik Napisano 3 Styczeń 2021 Autor Napisano 3 Styczeń 2021 Nie będę brał nowego telefonu za 3 kafle Zresztą mojej gąsienicy nie zmieniam bo ze względu na pracę potrzebuję termowizji.
Sowa74 Napisano 4 Styczeń 2021 Napisano 4 Styczeń 2021 W dniu 3.01.2021 o 13:28, karpik napisał: Nie do końca. Potrzebuję zdjęcia z bardzo bliska przedmiotu ok. 1 cm średnicy z bujną ornamentyką i napisami do rozszyfrowania , bez zabawy z zoomem. Zrób zdjęcie "pająka" z odległości 2-3cm i wtedy Cię spytam o model Ja używam do fotografowania monet z bliska. Kupiłem używkę, zaletą jest w pełni to że jest wodoszczelny. Teraz produkują TG-6 więc modele serii 4 i 5 to tylko używki. Posiadam model 5 i jestem zadowolony. Czego nie widzę gołym okiem to widzę na zdjęciu. Opcja budżetowa to lupa zegarmistrzowska 10x https://allegro.pl/oferta/lupa-zegarmistrzowska-10x-15x-20x-zestaw-na-oko-7681221552?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_KRK_PLA_Kolekcje+i+Sztuka+-+Kolekcje_+_top_&ev_adgr=Modelarstwo&gclid=EAIaIQobChMItqHa_JaD7gIVQfgYCh25JgnoEAQYBiABEgInDvD_BwE
Erih Napisano 5 Styczeń 2021 Napisano 5 Styczeń 2021 W dniu 3.01.2021 o 14:48, Tyr napisał: Smartfon Huawei p30 pro. Tam jest tyle ustawień co w e lustrzankach albo więcej. Mnie się z głębią ostrości nie chce walczyć ale można. Nie, nie ma tych ustawień co w aparatach fotograficznych, bo nie ma co ustawiać. I z głębią ostrości nie powalczysz, bo nie masz jak jej zmienić. Ile by to nie kosztowało i ile by nie miało pierdyliardów pikseli i "obiektywów" to jest ersatz aparatu. W temacie: sprawdzi się dowolny aparat z wymienną optyką - dobrze jeżeli będzie mieć duże użyteczne ISO plus jakikolwiek obiektyw makro - stałoogniskowy. Plus, koniecznie, statyw. Ewentualnie pierścienie pośrednie. Optymalny zestaw to matryca 4/3 albo APS-C, zestaw pierścieni i obiektyw makro 50 mm (może być na przejściówce). Statyw z możliwością odwrócenia głowicy w dół. Przydatny jest odwracany ekran. Dobry dodatek - lampa pierścieniowa. Tylko tu już trzeba uważać, te tanie na diodach LED mogą dosyć brutalnie zmieniać kolorystykę. Całość do ogarnięcia za mniej niż 1000 zł.
Tyr Napisano 5 Styczeń 2021 Napisano 5 Styczeń 2021 Chyba ostatnio nie śledzisz postępu w fotografii mobilnej i zatrzymałeś się na Nokii 3210 Zoom peryskopowy 5-10x, stabilizacja mechaniczna i programowa, nowe sensory RYYB robiące zdjęcia praktycznie bez oświetlenia. Za optykę odpowiada Leica. Oprogramowanie z czym tylko chcesz do ustawień. Mam cegłę Fuji bezlusterkowca i korniki go zjadają;)
Erih Napisano 5 Styczeń 2021 Napisano 5 Styczeń 2021 47 minut temu, Tyr napisał: Chyba ostatnio nie śledzisz postępu w fotografii mobilnej i zatrzymałeś się na Nokii 3210 Zoom peryskopowy 5-10x, stabilizacja mechaniczna i programowa, nowe sensory RYYB robiące zdjęcia praktycznie bez oświetlenia. Za optykę odpowiada Leica. Oprogramowanie z czym tylko chcesz do ustawień. Mam cegłę Fuji bezlusterkowca i korniki go zjadają;) Akurat śledzę to praktycznie codziennie. I widzę efekty. A że jesteś leniem, to twój problem.
takafura Napisano 7 Styczeń 2021 Napisano 7 Styczeń 2021 Czekamy na foty. Może zrobimy pojedynek ze p30 pro ?
karpik Napisano 7 Styczeń 2021 Autor Napisano 7 Styczeń 2021 Jasne, że można zrobić znośne zdjęcie telefonem. Te robione jakimś xiomi za 5,5zł. Tak czy siak, wyzwanie przyjmuję
Olk Napisano 7 Styczeń 2021 Napisano 7 Styczeń 2021 Ja polecam mój redmi note 8 pro jednak musi być dobre naświetlenie najlepiej słoneczne zdjęcie zrobione w lato.
Erih Napisano 7 Styczeń 2021 Napisano 7 Styczeń 2021 Bo to próbujcie zrobić ostrą fotę czegoś co jest małe, a nie jest płaskie. Powodzenia! PS Z wszelkimi kompaktami jest ten problem, że najlepsze macro mają na szerokim kącie. Więc brakuje dystansu, żeby móc przedmiot doświetlić.
Sowa74 Napisano 7 Styczeń 2021 Napisano 7 Styczeń 2021 Olympus TG5, zdjęcie z ręki denka łuski 9mm zrobione przy żarówce pokojowej, obraz zoomem optycznym można powiększyć jeszcze bardziej.
wędrowiec Napisano 8 Styczeń 2021 Napisano 8 Styczeń 2021 Tryb makro w kompaktach i komórkach to jest taki z przymrużeniem oka. Niby można coś z bliska sfotografować, ale trzeba się zbliżyć obiektywem na milimetry do obiektu i nie można go prawidłowo oświetlić, a w powiększeniu tylko centralna część zdjęcia jest ostra. Niestety praw fizyki nie da się oszukać i zastąpić zaawansowanymi cyfrowymi technikami. Ma rację Erih pisząc, że podstawą do dobrych zdjęć makro to jakiś korpus z matrycą m4/3 lub APS-c i obiektyw makro lub na pierścieniach. Poniżej dwie fotki dla uświadomienia jak daleko jeszcze komórkom do normalnej fotografii. pruski guzik mundurowy malutka ok 5-7 mm muszka zbójniczka łąkowa
karpik Napisano 12 Styczeń 2021 Autor Napisano 12 Styczeń 2021 Aparacik doszedł. Dodaję fotkę. Na szybko, na auto i w sztucznym świetle ( wbudowane podświetlenie LED). Efekt nie powala ale to pewnie kwestia ustawień i światła.W końcu mogę ściągać fotki z aparatu bez kabla
Sowa74 Napisano 13 Styczeń 2021 Napisano 13 Styczeń 2021 Robiłeś w trybie "mikroskop" czy zwykłym "auto" ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.