Skocz do zawartości
  • 0

Co to za za mundur

Rafalski76

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Facet stojący na samochodzie ma pałkę i czapkę dokładnie jak funkcjonariusze judenratów- otok i gwiazda prawie widoczne. Widać też opaski... Sam nie wiem...

Napisano

Bahnschutzpolizei wywodzi się z Reichsbahnu, tak też to że bączki maja na czapkach a nie kapustę i mnie to nie dziwi, zanim dostali nowe nosili stare. Na rękawach pewnie opaska że w służbie policji są. Lub coś podobnego. W Feuerschutzpolizei było podobnie

Napisano
2 godziny temu, Slajmi130 napisał:

Bahnschutzpolizei wywodzi się z Reichsbahnu, tak też to że bączki maja na czapkach a nie kapustę i mnie to nie dziwi, zanim dostali nowe nosili stare.

O to też mi się rozchodziło.

Napisano
16 godzin temu, Barbapapa napisał:

"Robotnicy polscy pochwyceni przez policję niemiecką do pracy przymusowej, Generalne Gubernatorstwo, województwo krakowskie, 1941

Typowy podpis wzięty z sufitu. Tyr ma rację, to żydowscy robotnicy przywiezieni do pracy prawdopodobnie na kolei. W Krakowie Żydzi, którzy pracowali przy naprawie torów kolejowych, byli przetrzymywani w barakach poza terenem getta.

Napisano
Teraz, balans napisał:

W Krakowie Żydzi, którzy pracowali przy naprawie torów kolejowych, byli przetrzymywani w barakach poza terenem getta.

Podobnie było w Warszawie,  kiedy budowano " tobruki" na trasie  Gdański- Zachodnia.

Napisano

Też tak myślałem ale na Bahnschutz coś insygnia na czapkach nie bardzo a pewnie byli by uzbrojeni. Na 3 fotce drugi od lewej.

post-14474-0-33056600-1413701663.jpg

ddbaipc-66323c5e-4211-4197-9bc0-fec558cc55c0.png

177260.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie