Czlowieksniegu Napisano 17 Listopad 2020 Share Napisano 17 Listopad 2020 Do niezwykłego znaleziska doszło w Czechach. Grzybiarz, który udał się do lasu, natknął się w nim na starożytny miecz i topór. Jak później ustalili archeolodzy, obiekty liczą sobie około 3300 lat. Według Radio Prague International Roman Novák udał się wiosną na grzyby w pobliżu swojego domu, w regionie Jesenicko. Było to krótko po ulewnych deszczach, ale na pewno nie spodziewał się, że zamiast grzybów odnajdzie starożytne antyki. - Zauważyłam kawałek metalu i kopnąłem go - powiedział Novák w rozmowie z Radio Prague International. - Później zorientowałem się, że jest to ostrze miecza. Zacząłem kopać trochę głębiej i natknąłem się na topór. - Grzybiarz swoje znalezisko zgłosił archeologom, którzy potwierdzili, że broń została wykonana z brązu i liczy sobie ok. 3300 lat. Archeolog Jiří Juchelka z Muzeum Śląskiego w rozmowie z Live Science potwierdził, że planowane są prace w miejscu, gdzie Novák natknął się na miecz i topór. Jednak teren, na którym odnaleziono zabytkową broń, znajduje się z dala od współczesnych miast i znanych starożytnych osad. Z tego względu naukowcy nie podejrzewali, że w tym rejonie można natknąć się na jakiekolwiek znaleziska. Juchelka i jego koledzy ukończyli kilka analiz artefaktów, w tym testy składu chemicznego. Ustalili, że bogato zdobiony miecz został wykonany w epoce brązu w północnej Europie. Wydaje się najbardziej podobny do mieczy znajdowanych na terenach obecnej Szwecji. Z kolei topór zdaje się być wytworem lokalnych rzemieślników, co potwierdza analiza składu chemicznego. Ze względu na technikę wykonania miecza - wytopienia go z formy zamiast wybijania - najprawdopodobniej nie służył on do walki. Nie byłby dostatecznie wytrzymały. Naukowcy podejrzewają, że był on wykorzystywany w ceremoniach, być może pochowano z nich zmarłego. Nie wiadomo jednak, jak miecz i topór trafił do czeskiego lasu. "Znaleziska mogą być związane z kultem religijnym lub być częścią jakiegoś większego skarby, ale nic nie jest pewne", podsumowują badacze. https://tech.wp.pl/poszedl-na-grzyby-zamiast-nich-znalazl-skarb-sprzed-3300-lat-6576342425787008a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 23 Listopad 2020 Share Napisano 23 Listopad 2020 Ja tu widzę dwa miecze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 23 Listopad 2020 Share Napisano 23 Listopad 2020 Drugi krótki. Mieczyk albo nóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Listopad 2020 Share Napisano 23 Listopad 2020 Raczej ostrze włóczni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 24 Listopad 2020 Share Napisano 24 Listopad 2020 10 godzin temu, Erih napisał: Raczej ostrze włóczni. Miałem opracowanie o mieczach z tego okresu, bywały nawet krótkie 20 centymetrowe. My byśmy nazwali je kordzikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 24 Listopad 2020 Share Napisano 24 Listopad 2020 No to 20 cm to raczej sztylet niż miecz. Pamiętasz co to za opracowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 24 Listopad 2020 Share Napisano 24 Listopad 2020 Fotografia niestety fatalna . niby miecz ale te ostrze to ciut wygląda na żelazne w dodatku jest szersze od rękojeści , Rękojeść dość przypomina gladiusy "miecze rzymskie z brązu które były częstymi importami na bursztynowym szlaku" . Trudno tu cuś oceniać po tych dość słabych fotkach , ja tam w ogóle topora nie widzę. Jeśli żelazne to ostrze to raczej nie przypisywał bym do tej rękojeści a może być to skarb średniowieczny gdzie płatnerz schował w ziemi elementy uzbrojenia do przekucia lub przerobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 24 Listopad 2020 Share Napisano 24 Listopad 2020 5 godzin temu, Landszaft napisał: i a może być to skarb średniowieczny gdzie płatnerz schował w ziemi elementy uzbrojenia do przekucia lub przerobienia. Taka forma miecza w średniowieczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 24 Listopad 2020 Share Napisano 24 Listopad 2020 Nie forma miecza . Zobacz na tym super zdjęciu że ostrze wygląda ciut że z żelaza więc średniowiecze a uchwyt może być rzymski jak z odlewanego gladiusa jako materiał na przetopienie . Bardzo często rzymskie miecze były całe z brązu , jest ich kilkadziesiąt w polskich muzeach. Trzeba by lepszych fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 25 Listopad 2020 Share Napisano 25 Listopad 2020 17 godzin temu, Erih napisał: No to 20 cm to raczej sztylet niż miecz. Pamiętasz co to za opracowanie? Tytułu nie pamiętam, pdf z chomikuj albo internetu. Była tam opisana typologia i ewolucja mieczy i to że w różnych krajach różnie je klasyfikują. Jedni jako krótkie noże mieszczańskie używane przez różnych łotrów, czy sztylety, inni już jako miecze. Służyły do walki w bliskim kontakcie i miały wiele wspólnego z arenowymi gladiusami. Też mnie zdziwiło, że takie krótkie, a już jako miecze ale tak jakiś profesor to opisał. To nam współczesnym wydaje się że miecz musi mieć metrowe ostrze. Wiele z krótkich mieczy było przerabianych po przypadkowym złamaniu dłuższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 25 Listopad 2020 Share Napisano 25 Listopad 2020 akinak i miecze scytyjskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 25 Listopad 2020 Share Napisano 25 Listopad 2020 A jak jest w Czechach z chodzeniem z wykrywkami? Też takie idiotyczne prawo mają jak u nas w "wolnej" Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 25 Listopad 2020 Share Napisano 25 Listopad 2020 5 godzin temu, Sowa74 napisał: akinak i miecze scytyjskie Dagger to właśnie sztylet. To idzie z grubsza tak. Miecz - kord- sztylet. Przy czym mam na myśli średniowiecze. Np w okresie rzymskim masz dwa typy miecza - krótki gladius i długą spathę (w największym uproszczeniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.