ptasznik Napisano 25 Listopad 2020 Share Napisano 25 Listopad 2020 Od sierpnia 1927 statkiem flagowym Flotylli był ''Dickman''. Towarzyszyły mu w grupie Dowódcy Flotylli; motorówka meldunkowa ''M11'', warsztaty czołowe i grupa motorówek trałowych (''T 1'', ''T 2'', ''T 3'' i ''T 5''). ''Szeptycki'' był w tym czasie statkiem minowym Flotylli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 25 Listopad 2020 Share Napisano 25 Listopad 2020 18 minut temu, formoza58 napisał: kamuflaż jest inny od " pstrokatego", którym malowano monitory " gdańskie" Może się zapatrzyli na pancerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2020 Autor Share Napisano 26 Listopad 2020 Na ten i inne rysunki dotyczące OW. " Wisła", nie patrz . Robiłem to kilkadziesiąt lat temu i to ja raczej zapatrzyłem się wtedy na monitory " gdańskie" w kamuflażu. Bardziej przywiązywałem uwagę na ludzi i chronologię wydarzeń, związanych z walkami wrześniowymi. Teraz pewnie jednostki wyglądały by inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2020 Autor Share Napisano 26 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: Od sierpnia 1927 statkiem flagowym Flotylli był ''Dickman''. Towarzyszyły mu w grupie Dowódcy Flotylli; motorówka meldunkowa ''M11'', warsztaty czołowe i grupa motorówek trałowych (''T 1'', ''T 2'', ''T 3'' i ''T 5''). ''Szeptycki'' był w tym czasie statkiem minowym Flotylli czyli dobrze wyszło z tymi bocznokołowcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 (edytowane) Pierwsze dwa trałowce kołowe weszły do służby od połowy 1928 roku. Stawiał bym raczej na 1927 i skład grupy ''T'' ze zbieraniny przypadkowych kutrów, tak mi się to widzi. To zaś może być jeden z nich w 1928 z fikcyjnym numerem. Edytowane 26 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 (edytowane) Ciemne rysy na jaśniejszym kadłubie. Rdza, czy poprzednie malowanie ? Filipowicz, który pływał jako motorzysta na monitorze, pisał o malowaniu wszystkich okrętów na zielony kolor ochronny, dostosowany do bujnej roślinności brzegów rzek poleskich. Edytowane 26 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2020 Autor Share Napisano 26 Listopad 2020 43 minuty temu, ptasznik napisał: Rdza, czy poprzednie malowanie ? Bardziej przytarcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2020 Autor Share Napisano 26 Listopad 2020 57 minut temu, ptasznik napisał: Pierwsze dwa trałowce kołowe weszły do służby od połowy 1928 roku. Stawiał bym raczej na 1927 i skład grupy ''T'' ze zbieraniny przypadkowych kutrów, tak mi się to widzi. To zaś może być jeden z nich w 1928 z fikcyjnym numerem. Mnie jednak bardziej wygląda na jeden z KM w trakcie modernizacji. Ta niby kupa złomu przed mnie intryguje. Ten element pod marynarzami w centrum zdjęcia. Widać, że z niego jest wykrojony kawał płyty. Może do klapy przed kazamatką? A może do budowy kazamatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 Myślę, że blach mieli pod dostatkiem, byli w trakcie budowy trałowców. Po co zawracać sobie głowę jakimś starym kotłem, zresztą blachy pokrywy silnikowej są płaskie. Właściwie mało wiadomo o pracy stoczni, o przebudowach. Nigdzie nie jest jednoznacznie napisane, że jednostka X z wiosny roku Y to ta sama, czy taka sama jednostka która kończyła kampanię jesienią roku poprzedniego. Może KM 12 - KM 14 powstały prędzej niż myślimy, na bazie któregoś z kutrów grupy ''T'' ? Może był to jeden kuter którego kadłub posłużył za wzór dla produkcji pozostałych ? Może rysunek z lutego 1931 przedstawia następne, niezrealizowane wcielenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 37 minut temu, formoza58 napisał: Mnie jednak bardziej wygląda na jeden z KM w trakcie modernizacji Mnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2020 Autor Share Napisano 26 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: Myślę, że blach mieli pod dostatkiem, byli w trakcie budowy trałowców. Po co zawracać sobie głowę jakimś starym kotłem, zresztą blachy pokrywy silnikowej są płaskie. To po co wykrawali z niego spory kawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 No tak, tylko czy to jest pokrojony baniak, czy coś leży na tej stercie przed nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 2 godziny temu, formoza58 napisał: Bardziej przytarcie... Jaśniejsze rysy tak, ale ciemniejsze chyba stary kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2020 Autor Share Napisano 26 Listopad 2020 Albo rysy do gołego i pordzewiałe? Zerknij na rufę jednostek na jednym i drugim kadrze ,nie będę sugerował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 Że zbieżne ku górze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Listopad 2020 Autor Share Napisano 27 Listopad 2020 No właśnie, o to mi chodziło. Poza tym kształt kadłuba. I jeszcze taki zaznaczony szczególik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Listopad 2020 Share Napisano 27 Listopad 2020 (edytowane) Pokrywa przedziału silnikowego. Jakoś nisko nad pokład wystaje. Tu chyba wyżej. Edytowane 27 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Listopad 2020 Autor Share Napisano 27 Listopad 2020 Na kadrze z " 42" ta pokrywa jest niska, ale przy przebudowie prawdopododnie były zmieniane. Tutaj klimatowo sympatyczne zdjęcie. Na biegu, to mi wygląda na jeden z trałowców bocznokołowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Listopad 2020 Share Napisano 27 Listopad 2020 A te rury głosowe to na kołowym do których przedziałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Listopad 2020 Share Napisano 27 Listopad 2020 7 minut temu, formoza58 napisał: Na kadrze z " 42" ta pokrywa jest niska, ale przy przebudowie prawdopododnie były zmieniane. No, tu chyba też jakaś niska ? Nie widać też garbu przed nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Listopad 2020 Share Napisano 27 Listopad 2020 A tu po zamknięciu wyjdzie chyba daszek mniej spadzisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Listopad 2020 Share Napisano 27 Listopad 2020 Coś na ziemi leży, czy jakowyś ochraniacz wału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Listopad 2020 Autor Share Napisano 27 Listopad 2020 34 minuty temu, ptasznik napisał: A te rury głosowe to na kołowym do których przedziałów ? W każdym razie, za groma mi nie pasuje do innych jednostek. Widać ciutek koła sterowego, przed nim wysoka ścianka i tak mi się skojarzyło 19 minut temu, ptasznik napisał: Coś na ziemi leży, czy jakowyś ochraniacz wału ? Ptaszniku, ja niestety nie " techniczny". Nawet nie wiem, jak wygląda ochraniacz wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Listopad 2020 Autor Share Napisano 27 Listopad 2020 Z innej beczki... Czy ten statek uzbrojony Flotylli Wiślanej z lata 1920 roku, to jest ten sam, który widoczny jest na fotografiach z zimy 1943 roku. kiedy jednostka była w rękach fryców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Listopad 2020 Share Napisano 27 Listopad 2020 (edytowane) 4 godziny temu, formoza58 napisał: Nawet nie wiem, jak wygląda ochraniacz wału. Miałem na myśli podłużny element pod dnem, w osi wału, chroniący wał i ewentualnie śrubę od kontaktu z przedmiotami przydennymi. Zdaje się jednak, że chroniono tylko samą śrubę. ___________________________________________________________________ U góry jest ''Batory'', a na dole jakiś prom parowy F II. Nie znam gościa. Edytowane 27 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi