Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od sierpnia 1927 statkiem flagowym Flotylli był ''Dickman''. Towarzyszyły mu w grupie Dowódcy Flotylli; motorówka meldunkowa ''M11'', warsztaty czołowe i grupa motorówek trałowych (''T 1'', ''T 2'', ''T 3'' i ''T 5''). ''Szeptycki'' był w tym czasie statkiem minowym Flotylli.

BRBWL7T.jpg.d54e7e3be1b19ca794887fda19c4dfc0.jpg

Napisano

Na ten i inne rysunki dotyczące OW. " Wisła", nie patrz . Robiłem to kilkadziesiąt lat temu i to ja raczej zapatrzyłem się wtedy na  monitory " gdańskie" w kamuflażu. Bardziej  przywiązywałem uwagę na ludzi i chronologię wydarzeń, związanych z walkami wrześniowymi. Teraz pewnie jednostki wyglądały by inaczej.

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

Od sierpnia 1927 statkiem flagowym Flotylli był ''Dickman''. Towarzyszyły mu w grupie Dowódcy Flotylli; motorówka meldunkowa ''M11'', warsztaty czołowe i grupa motorówek trałowych (''T 1'', ''T 2'', ''T 3'' i ''T 5''). ''Szeptycki'' był w tym czasie statkiem minowym Flotylli

czyli dobrze wyszło z tymi bocznokołowcami ? 

Napisano (edytowane)

Pierwsze dwa trałowce kołowe weszły do służby od połowy 1928 roku. Stawiał bym raczej na 1927 i skład grupy ''T'' ze zbieraniny przypadkowych kutrów, tak mi się to widzi. To zaś może być jeden z nich w 1928 z fikcyjnym numerem.

421.jpg.c7d334e972f6ff9759054a6c8a17bba9.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano (edytowane)

Ciemne rysy na jaśniejszym kadłubie. Rdza, czy poprzednie malowanie ?

Filipowicz, który pływał jako motorzysta na monitorze, pisał o malowaniu wszystkich okrętów na zielony kolor ochronny, dostosowany do bujnej roślinności brzegów rzek poleskich.

1286289748_nieustraszlitery.jpg.53b0cce5d8ac7c8e75479975712d1813.jpg

1286289748_nieustraszlitery.jpg.53b0cce5d8ac7c8e75479975712d1813_LI (2).jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
57 minut temu, ptasznik napisał:

Pierwsze dwa trałowce kołowe weszły do służby od połowy 1928 roku. Stawiał bym raczej na 1927 i skład grupy ''T'' ze zbieraniny przypadkowych kutrów, tak mi się to widzi. To zaś może być jeden z nich w 1928 z fikcyjnym numerem.

421.jpg.c7d334e972f6ff9759054a6c8a17bba9.jpg

Mnie jednak bardziej wygląda na jeden  z KM w trakcie  modernizacji. Ta niby kupa złomu przed mnie intryguje. Ten element pod marynarzami w centrum zdjęcia. Widać, że z niego jest wykrojony kawał płyty. Może do  klapy przed kazamatką? A może do budowy kazamatki?

km1.JPG

mar km12 niem.JPG

Napisano

Myślę, że blach mieli pod dostatkiem, byli w trakcie budowy trałowców. Po co zawracać sobie głowę jakimś starym kotłem, zresztą blachy pokrywy silnikowej są płaskie.

Właściwie mało wiadomo o pracy stoczni, o przebudowach. Nigdzie nie jest jednoznacznie napisane, że jednostka X z wiosny roku Y to ta sama, czy taka sama jednostka która kończyła kampanię jesienią roku poprzedniego.

Może KM 12 - KM 14 powstały prędzej niż myślimy, na bazie któregoś z kutrów grupy ''T'' ?

Może był to jeden kuter którego kadłub posłużył za wzór dla produkcji pozostałych ?

Może rysunek z lutego 1931 przedstawia następne, niezrealizowane wcielenie ?

km19 (2).jpg

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

Myślę, że blach mieli pod dostatkiem, byli w trakcie budowy trałowców. Po co zawracać sobie głowę jakimś starym kotłem, zresztą blachy pokrywy silnikowej są płaskie.

To po co wykrawali z niego spory kawał?

Napisano

Na kadrze z " 42" ta pokrywa jest niska, ale przy przebudowie prawdopododnie były zmieniane.

Tutaj klimatowo sympatyczne zdjęcie. Na biegu, to mi wygląda na jeden z trałowców bocznokołowych.

mar czyy tralowiec.JPG

Napisano
7 minut temu, formoza58 napisał:

Na kadrze z " 42" ta pokrywa jest niska, ale przy przebudowie prawdopododnie były zmieniane.

No, tu chyba też jakaś niska ? Nie widać też garbu przed nią.

Inkedkm niem_LI.jpg

Inkedkm1.JPG.08033b1d86d9016bad666aaadcef8715_LI.jpg

Napisano
34 minuty temu, ptasznik napisał:

A te rury głosowe to na kołowym do których przedziałów ??

W każdym razie, za groma mi nie pasuje do innych jednostek. Widać ciutek koła sterowego, przed nim wysoka ścianka i tak mi się skojarzyło

19 minut temu, ptasznik napisał:

Coś na ziemi leży, czy jakowyś ochraniacz wału ?

Ptaszniku, ja niestety  nie " techniczny". Nawet nie wiem, jak wygląda ochraniacz wału.

Napisano

Z innej beczki... Czy ten statek uzbrojony Flotylli Wiślanej z lata 1920 roku, to jest ten sam, który widoczny jest na fotografiach z zimy 1943 roku. kiedy jednostka była w rękach fryców?

mar ident9 wrzez 20r.JPG

mar ident1.JPG

mar ident2.JPG

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, formoza58 napisał:

Nawet nie wiem, jak wygląda ochraniacz wału.

Miałem na myśli podłużny element pod dnem, w osi wału, chroniący wał i ewentualnie śrubę od kontaktu z przedmiotami przydennymi. Zdaje się jednak, że chroniono tylko samą śrubę.

U góry jest ''Batory'', a na dole jakiś prom parowy F II. Nie znam gościa.

Edytowane przez ptasznik