svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 W dniu 13.04.2021 o 22:17, ptasznik napisał: A odpada, a B ? Rufa KU-6 --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Share Napisano 16 Styczeń 2022 W dniu 21.11.2020 o 01:06, ptasznik napisał: Nie wiem który rok, zima. Zima przed tą w czasie której miał już wymalowaną nazwę ''Pionier''. Oryginał tego zdjęcia znajduje się w archiwum naszej organizacji. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Share Napisano 16 Styczeń 2022 W dniu 26.11.2020 o 12:23, formoza58 napisał: Oryginał tego zdjęcia znajduje się w archiwum naszej organizacji. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Share Napisano 16 Styczeń 2022 W dniu 1.12.2020 o 19:32, formoza58 napisał: Oczywiście, jak najbardziej. W tym rejonie one są do siebie bardzo podobne, pruska robota. ---------------------------------------------------------------------------------------- Spójrz Ptaszniku... Kurcze, przez lata patrzy się człowiek na zdjęcie i nawet przy słabej jakości, przychodzi moment, ze człowiek skoncentruje się na szczegółach drugiego planu. Ot takie niepozorna keja portu wojennego w Pińsku, przy której rozpoznawaliśmy stojące przy niej jednostki. A tutaj bach... I co my tu mamy W warsztatach portowych, będzie się działo na trzech jednostkach. Chyba znanych ;-)... Świetne zdjęcie. Szkoda, że nie jest dobrej jakości. Wygląda na KU-7. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 16 Styczeń 2022 Share Napisano 16 Styczeń 2022 Trochę podobne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2022 W dniu 2.12.2020 o 12:55, formoza58 napisał: To będzie do kompletu... Inny czas, ale to samo miejsce i inne jednostki do " obróbki" A po drugiej strony jeszcze jedna jednostka do ' piłowania wyginania i poklepywania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 21 Styczeń 2022 Share Napisano 21 Styczeń 2022 9 godzin temu, formoza58 napisał: A po drugiej strony jeszcze jedna jednostka do ' piłowania wyginania i poklepywania". Witam Krzysztof. Jakie jest źródło tych zdjęć? Skąd pochodzą? Ta czy jest oni w dobrej jakości? --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2022 Dwa kadry pochodzą ze zdjęcia opracowania M. Borowiaka. Walczyłem z nim mocno odnośnie rozdzielczości , bowiem książkowa jakość nie jest doskonała. Zrobilem co moglem zrobić, w końcu to obiekty w głębokim planie. Trzeci kadr ze zdjęcia aukcyjnego. Rzuciłem z marszu, ale jeszcze mnie czeka " zabawa" z ostrością pod kątem opracowania o porcie wojennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 21 Styczeń 2022 Share Napisano 21 Styczeń 2022 10 minut temu, formoza58 napisał: Dwa kadry pochodzą ze zdjęcia opracowania M. Borowiaka. Walczyłem z nim mocno odnośnie rozdzielczości , bowiem książkowa jakość nie jest doskonała. Zrobilem co moglem zrobić, w końcu to obiekty w głębokim planie. Trzeci kadr ze zdjęcia aukcyjnego. Rzuciłem z marszu, ale jeszcze mnie czeka " zabawa" z ostrością pod kątem opracowania o porcie wojennym. Dzięki za informację! --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Co jest po prawej ? Jakaś motorówka portowa ''P ?'' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Dla specjalistów - do rozpoznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2022 (edytowane) Siergiej, czy kojarzy się Tobie ta jednostka ? Sceneria jakby port wojenny w Pińsku w latach czterdziestych... Edytowane 22 Styczeń 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2022 6 godzin temu, Sedco Express napisał: Dla specjalistów - do rozpoznania Pierwszą fotografię już kiedyś rozłożył " na detal" Ptasznik. W drugim kadrze chyba brak gitarzysty od prawej, na pierwszym planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 8 godzin temu, Sedco Express napisał: Dla specjalistów - do rozpoznania. 1) Od lewej - Sierpinek, Dickman i Szeptycki. 2) Sierpinek widziany z Dickmana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 A cóż tam pomyka za parostatkiem ? Może nieco wyżej stoi przy szopie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 9 godzin temu, ptasznik napisał: Co jest po prawej ? Jakaś motorówka portowa ''P ?'' ? Te podłużne przetłoczenia i zarys luku nie są takie same, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 23 Styczeń 2022 Share Napisano 23 Styczeń 2022 10 godzin temu, formoza58 napisał: Siergiej, czy kojarzy się Tobie ta jednostka ? Sceneria jakby port wojenny w Pińsku w latach czterdziestych... Osobiście nie znam taku jednostku. Ja zapytam moich kolegów. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2022 Dzięki ;-) I jeszcze jedno... Dwie jednostki do identyfikacji. II to może krypa , z ładunkiem 10 beczek paliwa. Kształty jednostki I zupełnie mi się nie kojarzą, może jedna jednostka nałożyła się na drugą. Niby spora, a nie jest w gali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 23 Styczeń 2022 Share Napisano 23 Styczeń 2022 II. to krypa z beczkami, ze składu III dywizjonu. I. to nałożone na siebie grupy kryp i kutrów z I i II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2022 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 23 Styczeń 2022 Share Napisano 23 Styczeń 2022 17 godzin temu, formoza58 napisał: Siergiej, czy kojarzy się Tobie ta jednostka ? Sceneria jakby port wojenny w Pińsku w latach czterdziestych... Krzysztof, taka odpowiedz od mojego przyjaciela, historyka Сергея Астаповича: Рабочий катер Костромского судомеханического завода. Серийно строился в разных вариациях для Народного комиссариата лесной промышленности (как разъездной, буксирный и варповальный) и на сторону в 1930-40-х гг. Link - https://fleetphoto.ru/vessel/78838/ --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2022 Dziękuję. Tyle, żę ta ww jednostka bardzo różni się od zamieszczonej przeze mnie. U mnie np. cztery okienka w nadbudówce od śródokręcia do rufy, a na ww. przez Ciebie osiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 23 Styczeń 2022 Share Napisano 23 Styczeń 2022 (edytowane) 2 godziny temu, formoza58 napisał: Dziękuję. Tyle, żę ta ww jednostka bardzo różni się od zamieszczonej przeze mnie. U mnie np. cztery okienka w nadbudówce od śródokręcia do rufy, a na ww. przez Ciebie osiem. Odpowiedz od Сергея Астаповича: "Изотовец" - буксиро-пассажирский катер. На фото в Пинске буксирный или варповальный катер. В конце 1930-х Костромской завод ежегодно спускал около 100 катеров. Крупносерийное производство базировалось на нескольких проектах корпуса разной длины. Кроме общего корпуса катера могли отличаться, надстройкой, двигателем и другим оборудованием. Варповальные катера дополнительно оснащались лебедкой в корме. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Edytowane 23 Styczeń 2022 przez svgafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2022 O tak, ten podobny. Dzięki Siergiej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2022 Tutaj również się w warsztatach coś " majstruje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi