svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Napisano 15 Styczeń 2022 W dniu 13.04.2021 o 22:17, ptasznik napisał: A odpada, a B ? Rufa KU-6 --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Napisano 16 Styczeń 2022 W dniu 21.11.2020 o 01:06, ptasznik napisał: Nie wiem który rok, zima. Zima przed tą w czasie której miał już wymalowaną nazwę ''Pionier''. Oryginał tego zdjęcia znajduje się w archiwum naszej organizacji. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Napisano 16 Styczeń 2022 W dniu 26.11.2020 o 12:23, formoza58 napisał: Oryginał tego zdjęcia znajduje się w archiwum naszej organizacji. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Napisano 16 Styczeń 2022 W dniu 1.12.2020 o 19:32, formoza58 napisał: Oczywiście, jak najbardziej. W tym rejonie one są do siebie bardzo podobne, pruska robota. ---------------------------------------------------------------------------------------- Spójrz Ptaszniku... Kurcze, przez lata patrzy się człowiek na zdjęcie i nawet przy słabej jakości, przychodzi moment, ze człowiek skoncentruje się na szczegółach drugiego planu. Ot takie niepozorna keja portu wojennego w Pińsku, przy której rozpoznawaliśmy stojące przy niej jednostki. A tutaj bach... I co my tu mamy W warsztatach portowych, będzie się działo na trzech jednostkach. Chyba znanych ;-)... Świetne zdjęcie. Szkoda, że nie jest dobrej jakości. Wygląda na KU-7. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2022 Autor Napisano 20 Styczeń 2022 W dniu 2.12.2020 o 12:55, formoza58 napisał: To będzie do kompletu... Inny czas, ale to samo miejsce i inne jednostki do " obróbki" A po drugiej strony jeszcze jedna jednostka do ' piłowania wyginania i poklepywania". Cytuj
svgafarov Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 9 godzin temu, formoza58 napisał: A po drugiej strony jeszcze jedna jednostka do ' piłowania wyginania i poklepywania". Witam Krzysztof. Jakie jest źródło tych zdjęć? Skąd pochodzą? Ta czy jest oni w dobrej jakości? --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2022 Autor Napisano 21 Styczeń 2022 Dwa kadry pochodzą ze zdjęcia opracowania M. Borowiaka. Walczyłem z nim mocno odnośnie rozdzielczości , bowiem książkowa jakość nie jest doskonała. Zrobilem co moglem zrobić, w końcu to obiekty w głębokim planie. Trzeci kadr ze zdjęcia aukcyjnego. Rzuciłem z marszu, ale jeszcze mnie czeka " zabawa" z ostrością pod kątem opracowania o porcie wojennym. Cytuj
svgafarov Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 10 minut temu, formoza58 napisał: Dwa kadry pochodzą ze zdjęcia opracowania M. Borowiaka. Walczyłem z nim mocno odnośnie rozdzielczości , bowiem książkowa jakość nie jest doskonała. Zrobilem co moglem zrobić, w końcu to obiekty w głębokim planie. Trzeci kadr ze zdjęcia aukcyjnego. Rzuciłem z marszu, ale jeszcze mnie czeka " zabawa" z ostrością pod kątem opracowania o porcie wojennym. Dzięki za informację! --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Napisano 22 Styczeń 2022 Co jest po prawej ? Jakaś motorówka portowa ''P ?'' ? Cytuj
Sedco Express Napisano 22 Styczeń 2022 Napisano 22 Styczeń 2022 Dla specjalistów - do rozpoznania. Cytuj
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Napisano 22 Styczeń 2022 (edytowane) Siergiej, czy kojarzy się Tobie ta jednostka ? Sceneria jakby port wojenny w Pińsku w latach czterdziestych... Edytowane 22 Styczeń 2022 przez formoza58 Cytuj
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Napisano 22 Styczeń 2022 6 godzin temu, Sedco Express napisał: Dla specjalistów - do rozpoznania Pierwszą fotografię już kiedyś rozłożył " na detal" Ptasznik. W drugim kadrze chyba brak gitarzysty od prawej, na pierwszym planie? Cytuj
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Napisano 22 Styczeń 2022 8 godzin temu, Sedco Express napisał: Dla specjalistów - do rozpoznania. 1) Od lewej - Sierpinek, Dickman i Szeptycki. 2) Sierpinek widziany z Dickmana. Cytuj
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Napisano 22 Styczeń 2022 A cóż tam pomyka za parostatkiem ? Może nieco wyżej stoi przy szopie ? Cytuj
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Napisano 22 Styczeń 2022 9 godzin temu, ptasznik napisał: Co jest po prawej ? Jakaś motorówka portowa ''P ?'' ? Te podłużne przetłoczenia i zarys luku nie są takie same, prawda ? Cytuj
svgafarov Napisano 23 Styczeń 2022 Napisano 23 Styczeń 2022 10 godzin temu, formoza58 napisał: Siergiej, czy kojarzy się Tobie ta jednostka ? Sceneria jakby port wojenny w Pińsku w latach czterdziestych... Osobiście nie znam taku jednostku. Ja zapytam moich kolegów. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Napisano 23 Styczeń 2022 Dzięki ;-) I jeszcze jedno... Dwie jednostki do identyfikacji. II to może krypa , z ładunkiem 10 beczek paliwa. Kształty jednostki I zupełnie mi się nie kojarzą, może jedna jednostka nałożyła się na drugą. Niby spora, a nie jest w gali. Cytuj
ptasznik Napisano 23 Styczeń 2022 Napisano 23 Styczeń 2022 II. to krypa z beczkami, ze składu III dywizjonu. I. to nałożone na siebie grupy kryp i kutrów z I i II. Cytuj
svgafarov Napisano 23 Styczeń 2022 Napisano 23 Styczeń 2022 17 godzin temu, formoza58 napisał: Siergiej, czy kojarzy się Tobie ta jednostka ? Sceneria jakby port wojenny w Pińsku w latach czterdziestych... Krzysztof, taka odpowiedz od mojego przyjaciela, historyka Сергея Астаповича: Рабочий катер Костромского судомеханического завода. Серийно строился в разных вариациях для Народного комиссариата лесной промышленности (как разъездной, буксирный и варповальный) и на сторону в 1930-40-х гг. Link - https://fleetphoto.ru/vessel/78838/ --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Napisano 23 Styczeń 2022 Dziękuję. Tyle, żę ta ww jednostka bardzo różni się od zamieszczonej przeze mnie. U mnie np. cztery okienka w nadbudówce od śródokręcia do rufy, a na ww. przez Ciebie osiem. Cytuj
svgafarov Napisano 23 Styczeń 2022 Napisano 23 Styczeń 2022 (edytowane) 2 godziny temu, formoza58 napisał: Dziękuję. Tyle, żę ta ww jednostka bardzo różni się od zamieszczonej przeze mnie. U mnie np. cztery okienka w nadbudówce od śródokręcia do rufy, a na ww. przez Ciebie osiem. Odpowiedz od Сергея Астаповича: "Изотовец" - буксиро-пассажирский катер. На фото в Пинске буксирный или варповальный катер. В конце 1930-х Костромской завод ежегодно спускал около 100 катеров. Крупносерийное производство базировалось на нескольких проектах корпуса разной длины. Кроме общего корпуса катера могли отличаться, надстройкой, двигателем и другим оборудованием. Варповальные катера дополнительно оснащались лебедкой в корме. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Edytowane 23 Styczeń 2022 przez svgafarov Cytuj
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Napisano 23 Styczeń 2022 O tak, ten podobny. Dzięki Siergiej ;-) Cytuj
formoza58 Napisano 24 Styczeń 2022 Autor Napisano 24 Styczeń 2022 Tutaj również się w warsztatach coś " majstruje". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi