sivydym Napisano 7 Wrzesień 2006 Share Napisano 7 Wrzesień 2006 Jutro idę do kumpla to zeskanuję i wrzucę to Ci na meila.POZDRO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Debogora Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 To może i ja się pochwalę swoją wpinką,znaleziona w kujawsko-pomorskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warcolpawel Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 witam. mam małą prośbe. czy ktoś ma informację czy w okolicach łowicza napoleon działał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Pora odświeżyć mój ulubiony wątek :)Tym tazem wykopki z Białorusi z pola bitwy pod Moskwą w 1812 r. Zdjęcie przedstawia elementy uprzęży końskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Blacha - bez orzełka - z rogatywki polskiego 6 Pułku Piechoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 A to orzełek prawdopodobnie od tej samej blachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Elementy z rogatywki oficera ułanów a to na dole to zakończenie pasa od ładownicy kawaleryjskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Rarytasik: Blacha naczelna bermycy polskiego grenadiera 2 PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Następny rarytasik: Orzeł z szabeltasa oficera jazdy Księstwa Warszawskiego. Wszystkie te wykopki zostały odnalezione przez naszych kolegów z Białorusi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Okolice Kuźni Napoleońskiej oraz Trakt Napoleoński w Warszawie. W tej ostatniej okolicy znalazłem szpadę, którą niestety skradziono mi, zanim pojawiła się fotografia cyfrowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 A oto mój jedyny narazie ponapoleoński znajdek - całkiem przypadkowo trafiony zresztą...Pomsee - masz może jakieś informacje o tym pułku? Bardzo bym był wdzięczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 i tył jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Patent oficerski Grande Armee.Oczywiscie nie wykop ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Bjar dla Ciebie wszystko :)33 Pułk Piechoty Liniowej powstał w 1625 r.(jako regiment Touraine). W epoce napoleońskiej w latach 1796 - 1797 w Armii Włoch w dywizji gen. Kilmaine'a a potem w dyw. gen. Jouberta. Jeszcze jako półbrygada odznaczyła się pod Rivoli, w 1797 walczyła w Tyrolu. W r. 1799 działała w armii gen. Scherera w północnych Włoszech, walcząc pod Weroną. W 1803 przemianowana na 33 PPL. W Wielkiej Armii w III Korpusie gen. Davout w dyw. gen. Frianta 33 pułk walczył pod Austerlitz, w kampanii pruskiej 1806-1807 bił sie pod Auerstedt a następnie pod Nasielskiem i Iławą Pruską. W tej ostatniej bitwie stracił 34 oficerów i odparł szereg szarż kawalerii rosyjskiej. W wojnie 1809 pułk bił się pod Thann, Landshut i Wagram. W kampanii 1812 r. w dywizji gen. Davout walczył krwawo pod Borodino i Krasnem. W 1813 bił sie pod Dreznem, Kulmem (tam poniósł duże straty i stracił orła) i Lipskiem. W 1814 bronił Luksemburga. W wojnie 1815 r. w Armii Północy w III korpusie gen. Vandamme'a w dywizji gen. Berthezene'a. Walczył pod Ligny następnie z marszałkiem Grouchy (to ten co nie zdążył pod Waterloo) w pościgu za Prusakami, walczył pod Wavre i w odwrocie pod Namur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Nooo Dziki a ten rarytas to skąd? Możesz uchylić rąbek tajemnicy i sypnąć trochę szczegółów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smuga_79 Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 WitamPrzedstawiacie wszystko francuskie. W okresie Napoleonskim rowniez byly wojska Rosyjskie, Pruskie i Austriackie ?Macie cos z tego okresu wojsk Rosyjskich?Pozdrawiamsmuga_79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 To dlatego, że nasi byli z Francuzami ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Ale proszę bardzo - element z rosyjskiego karabinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Pomyłka tamto zdjęcie to z pruskiego a to jest od ruska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Plakietka z monogramem z pruskiego pistoletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 I jeszcze jedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiok Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Jakiej wykrywki używasz do kopania tych wszystkich cudów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba321 Napisano 28 Lipiec 2007 Share Napisano 28 Lipiec 2007 Van Worden - czy jesteś jeszcze zainteresowany tą książką z Twojego ostatniego postu? Jest to BIAŁY KRUK! Ja jako jeden z potomków Cystersów mogę Ci podesłać skany - jak do tej pory książka z mojego źródła - była w rękach 5 śmiertelników. Czwartym był ktoś z Warszawy - podobno szukał skarbów Napoleona, Piątym byłem Ja :] Jakby co to mam skany i Tobie mogę podesłać, ponieważ jesteś SWÓJ CHŁOP :] Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priva. KONIECZNIE w Tytule wpisz VanWordenPNcirrusmichal".Pozdrawiam....CirrusCX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 28 Lipiec 2007 Share Napisano 28 Lipiec 2007 CirrusCX wysłałem Ci maila na priva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 28 Lipiec 2007 Share Napisano 28 Lipiec 2007 przez moje" tereny następował odwrót wojsk napoleońskich a nic po nich nie ma.....hm.....jedynie mogiły....W związku z tym mam pytanie :)Czy znależiska pochodzą z ziemi czy byłu przechowywane przez znalazców i teraz ujrzały świat ?????Bardziej trafiają sie w zalesionych (dzisiaj) terenach czy rolniczych????Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.