Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, formoza58 napisał:

Franciszek Żwirko...

lot zwirki2.jpg

lot zwirko.jpg

Na dolnym zdjęciu :

od lewej pilot niemiecki Reinhold Poss (II miejsce), Franciszek Żwirko (I miejsce), pilot niemiecki Fritz Morzik (III miejsce) - Berlin, Challenge 1932 r.

Napisano
8 godzin temu, formoza58 napisał:

Z FC...Mieczysław Medwecki w belgradzkim szpitalu.

m medwecki w beldradzkim szpitalu.jpg

"W belgradzkim szpitalu" - zainteresowany tą informacją a nic nie wiedząc o wypadku (jak się domyśliłem) pozwoliłem sobie na wyszukanie dodatkowych info :

"Urodzony w 1904 roku, absolwent dęblińskiej Szkoły Orląt rocznika 1928, początkowo jako obserwator - dwa lata później uzyskał odznakę pilota. Ukończył także kurs wyższego pilotażu w krakowskiej szkole kapitana Jerzego Bajana. Po krótkim epizodzie we Lwowie, swoje losy związał z Krakowem i 2 Pułkiem Lotniczym. W 1934 roku z kilkoma innymi pilotami poleciał do Jugosławii z wizytą handlową demonstrować możliwości polskich samolotów. Tam, podczas pokazów, uległ ciężkiemu wypadkowi - groziła mu nawet amputacja nóg. Nigdy nie odzyskał pełnej sprawności, ale dzięki uporowi i determinacji wrócił do latania."

"Był także członkiem zespołu akrobacyjnego Jerzego Bajana, instruktorem pilotażu w Jugosławii[1]."

"Lotnictwo było jego pasją. W 1934 r. trafił do Jugosławii jako jego instruktor, a w kraju tym otrzymał nawet odznaczenie za swoje zasługi stając się posiadaczem Krzyża Orła Białego. Pewnego razu Medwecki miał ciężki wypadek, ale po wielomiesięcznej rehabilitacji wrócił do sprawności fizycznej i nie zaprzestał służby lotniczej."

Napisano

"Odkryłem" w sieci nieznane mi pismo "Orle Loty" datowane na kwiecień 1924 r.

Na jednej ze stron zamieszczono a wykaz poległych polskich lotników w okresie 1918-1919 r. i chociaż wątek obejmuje okres 1921-1939 i ukazuje sylwetki lotników, doszedłem do wniosku, że warto  wykaz zamieścić.

Można skonfrontować dane z informacjami zawartymi w książce "Wypadki śmiertelne w lotnictwie polskim 1918-1939 " - A.Popiel. (nie wszystkie informacje są ze sobą zgodne)

Pismo Orle Loty 1924 r..png

Przelana krew.png

Lotnicy tekst o pomniku.png

Napisano

Niemało numerów można znależć cyfrowej bibliotece " Jagiellonki". Nie chce mi się sprawdzać w " oceanie wątków", ale ten wykaz chyba wrzucałem przed laty. Ale... nic się nie stało, Polacy nic się nie stało ? 

Napisano

W książce " III Dywizjon Lotniczy w obronie Lwowa w sierpniu 1920 roku" - M. Niestrawski (Przemyśl 2020) na str. 39 moja uwagę zwróciło zdjęcie opisane jako "Grupa lotników związanych z 6. Eskadrą liniową i lwowską bazą lotniczą..." Zdjęcie jest ze zbiorów Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie.

Niestety zauważyłem błędną identyfikację przedstawionych osób.

zdj. lotników Lwów.png

identyfikacja lotnicy Lwów.png

Napisano

Z Allegro.

Bardzo interesująca fotografia - na pierwszym planie płk.pil. Antoni Buckiewicz  w rozmowie z NN  (kmdr por.) z lotnictwa morskiego Wl.Brytanii -

w tle Potezy XVA2.

A.Buckiewicz był dcą 1.PL (Warszawa w latach 1922-1926 a w 1928 r. przeszedł w stan spoczynku.

Zdjęcie -  Warszawa, koniec lat 20-tych (1926 r. ?)

Potezy XVA2.png

A.Buckiewicz płk pil. dca 1.pl 1922-26 i kmdr ppor. anglik.png

Napisano
W dniu 15.09.2020 o 12:01, formoza58 napisał:

Oficerowie 1 PL.

Bardzo interesująca fotografia.

Główne postacie jak niżej, reszta to mniej znani subalterni.

Zastanawia mnie co jest w tych szafach za ich plecami - akta jakieś czy co? I to w sali bankietowej?

Może to jakaś pamiątka po stacjonujących w tych budynkach keksholmczykach..

1548051670_lotsylwlotn1pl.JPG.d486fea197aff4296de392122f8c6d33.jpg