formoza58 Napisano 30 Październik 2022 Autor Share Napisano 30 Październik 2022 (edytowane) Teraz, otton1 napisał: Jak wynika z powyższego to TY nas opuszczasz kolego formoza58, TY zabierasz swoje wiaderko, grabki, łopatkę i co tam jeszcze i życzysz nam abyśmy bawili się dalej sami, bardziej profesjonalniej itd! MY zostajemy!!!! Chopie, opamiętaj się, ja niczego jak widzisz nie zabierałem, nie zabieram i nie będę zabierał. Spoko zasmuce Ciebie, bo widocznie wszystko bierzesz dosłownie. Poprostu,myślalem że Ty Teraz, otton1 napisał: I chwatit', damy sobie radę!!!!!!! Wiesz co,,żeby było jasne, pisząc " Lotnicy", nie Ciebie mialem na myśli. Miałem na myśli Sedco i Kolomana i innych Kolegow napędzających lotnicze wątki, Tak, że nie próbuj się do Nich " podpiąć" i nie występuj min. w Ich imieniu ;-) Oni na pewno dadzą sobie rady. Ty czy dasz radę, to się zobaczy. I chwatit, b/o. Edytowane 30 Październik 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 30 Październik 2022 Share Napisano 30 Październik 2022 25 minut temu, formoza58 napisał: Poprostu,myślalem że Ty A ja że Ty! No i wyszło jak wyszło, że "Indyk myślał itd....." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 26 Listopad 2022 Share Napisano 26 Listopad 2022 Siedzą od lewej: Józef Hendriks, Jerzy Dziembowski, Wiktor Prosiński, Edward Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 26 Listopad 2022 Share Napisano 26 Listopad 2022 5 godzin temu, otton1 napisał: Siedzą od lewej: Józef Hendriks, Jerzy Dziembowski, Wiktor Prosiński, Edward Lewandowski Czy przypadkiem kapitan Prosiński nie miał na imię Witold a nie Wiktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 7 Grudzień 2022 Share Napisano 7 Grudzień 2022 Mam pytanie do Kolegów dotyczące płka.dypl.obs.Władysława Hellera. Pod koniec lat 30-tych pełnił odpowiedzialne funkcje dowódcze: dowódca 4-go i 1-go Pułku Lotniczego, dowódca Grupy Lotniczej, dowódca Brygady Bombowej we wrześniu 1939. Mimo to ikonografia jego dotycząca jest wyjątkowo skąpa; trafiłem tylko na 3 fotografie portretowe i jedną fotografię grupową z lat 20-tych na której się znajduje (nawiasem mówiąc fotografia była wstawiona na Forum Odkrywcy). Czy znacie może Koledzy jakieś inne fotografie Władysława Hellera z okresu jego służby w lotnictwie polskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 7 Grudzień 2022 Share Napisano 7 Grudzień 2022 W dniu 26.11.2022 o 17:37, otton1 napisał: Siedzą od lewej: Józef Hendriks, Jerzy Dziembowski, Wiktor Prosiński, Edward Lewandowski Drugi od lewej stoi - Antoni Bartkowiak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 15 Grudzień 2022 Share Napisano 15 Grudzień 2022 Kpt.pil.Gustaw Smerczak z 3.PL. Zginął w kraksie 28.07.1928 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 15 Grudzień 2022 Share Napisano 15 Grudzień 2022 10 godzin temu, otton1 napisał: Kpt.pil.Gustaw Smerczak z 3.PL. Zginął w kraksie 28.07.1928 Razem z nim zginął kpr.mech. Władysław Schneider. Lecieli Potezem XV. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 15 Grudzień 2022 Share Napisano 15 Grudzień 2022 6 godzin temu, Sedco Express napisał: Razem z nim zginął kpr.mech. Władysław Schneider. Lecieli Potezem XV. Zgadza się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Grudzień 2022 Share Napisano 16 Grudzień 2022 Kpt.pil. Józef Krzeczkowski dca 18.EW (od maja 1921 r.) i rozbity SPAD VII C.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 16 Grudzień 2022 Share Napisano 16 Grudzień 2022 2 godziny temu, Sedco Express napisał: Kpt.pil. Józef Krzeczkowski dca 18.EW (od maja 1921 r.) i rozbity SPAD VII C.1 A nie chodzi tu przypadkiem o Józefa Krzyczkowskiego? Na zdjęciu w stopniu majora, w 1.Pułku Lotniczym jako dowódca dywizjonu myśliwskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 16 Grudzień 2022 Share Napisano 16 Grudzień 2022 Por.pil.obs.Kazimierz Szałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Grudzień 2022 Share Napisano 17 Grudzień 2022 Oczywiście Krzyczkowski. Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 1 Styczeń 2023 Share Napisano 1 Styczeń 2023 W dniu 16.12.2022 o 13:56, Sedco Express napisał: Kpt.pil. Józef Krzeczkowski dca 18.EW (od maja 1921 r.) i rozbity SPAD VII C.1 Józef Krzyczkowski i jego SPAD VIIC1 - jeszcze nie rozbity. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 10 Styczeń 2023 Share Napisano 10 Styczeń 2023 Prócz Willmana opisałem pozostałych. Reszta do identyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 10 Styczeń 2023 Share Napisano 10 Styczeń 2023 Allegro - opis "Dęblin Oficerska Szkoła Lotnictwa" Wg mnie to 1.PL Warszawa, lata 1933-34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 11 Styczeń 2023 Share Napisano 11 Styczeń 2023 W dniu 10.01.2023 o 15:20, Sedco Express napisał: Prócz Willmana opisałem pozostałych. Reszta do identyfikacji. Adiutantem H.Łossowskiego był por.Antoni Dziedzicki. Reszta jest niestety nieidentyfikowalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 W dniu 11.01.2023 o 18:58, otton1 napisał: Adiutantem H.Łossowskiego był por.Antoni Dziedzicki Czy można wiedzieć Kolego otton1 skąd pochodzi ta informacja dotycząca imienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 14 Styczeń 2023 Share Napisano 14 Styczeń 2023 W dniu 12.01.2023 o 19:29, Koloman napisał: Czy można wiedzieć Kolego otton1 skąd pochodzi ta informacja dotycząca imienia? Z trójki oficerów o nazwisku Dziedzicki służących w Wojsku Polskim w latach 1919-1920 w stopniu podporucznika/porucznika: - Edward Dziedzicki służył w 12.P.A.P. - Adam Dziedzicki służył w 8.P.U. - Antoni Dziedzicki służył w ministerstwie, w sztabach itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 16 Styczeń 2023 Share Napisano 16 Styczeń 2023 W dniu 10.01.2023 o 18:08, Sedco Express napisał: Allegro - opis "Dęblin Oficerska Szkoła Lotnictwa" Wg mnie to 1.PL Warszawa, lata 1933-34. Też tak uważam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 19 Styczeń 2023 Share Napisano 19 Styczeń 2023 Dęblin. Sądzę, że wiosna 1939. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Styczeń 2023 Share Napisano 19 Styczeń 2023 11 godzin temu, otton1 napisał: Dęblin. Sądzę, że wiosna 1939. A przypadkiem pierwszy z prawej to nie jest płk pil. Władysław Kalkus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Styczeń 2023 Share Napisano 19 Styczeń 2023 Generał z ręką w kieszeni płaszcza mundurowego ! Nieładnie ! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 19 Styczeń 2023 Share Napisano 19 Styczeń 2023 6 godzin temu, Sedco Express napisał: A przypadkiem pierwszy z prawej to nie jest płk pil. Władysław Kalkus ? Ja też przez pewien czas myślałem, że to płk pil.Władysław Kalkus ale to jednak raczej nie on. Jak już napisałem, datuję to zdjęcie na wiosnę 1939 (wczesną i zimną, dlatego generał Rayski chowa zmarzniętą rękę w kieszeni płaszcza). Kluczową w określeniu daty jest osoba nr 5 - według mnie to Jerzy Bajan (charakterystyczne pochylenie głowy). W tym czasie służył on w Komendzie Grupy Szkół Lotniczych stąd uzasadniona obecność w Dęblinie. Na zdjęciu Bajan ma stopień podpułkownika - to się zgadza, został awansowany na ten stopień w dniu 19.marca 1939. Ale tego samego dnia pułkownik Kalkus został awansowany na generała brygady więc watpliwe jest aby obnosił się z dystynkcjami nieaktualnego stopnia. Zresztą do 23.marca 1939 Wł.Kalkus był dowodcą III.Grupy Lotniczej i jego obecność w Dęblinie nie miałaby większego sensu. Tak więc moim zdaniem zidentyfikowane na zdjęciu są następujące osoby; gen.Rayski - nr 1, gen.de Beaurain - nr 4, ppłk Bajan - nr 5. Pozostają do identyfikacji osoby: pułkownik nr 2 i podpułkownik nr 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Marzec 2023 Autor Share Napisano 1 Marzec 2023 Przy Lublinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi