Kee Napisano 17 Grudzień 2019 Napisano 17 Grudzień 2019 Witam, Zwracam się z prośbą o identyfikację wykopów Na zdjęciach als widać grupy dolow, Doły te znajdują się w dosyć młodym lesie/wyrębie mają od 1m do 1.7m glebokosci. Szerokość leja dochodzi do 2m. Ziemia z dolow leży obok nich na małych kupkach. Dziury są puste. Jest ich ponad 200 w kilkunastu grupach Ktoś ma pomysł co do ich przeznaczenia?
takafura Napisano 18 Grudzień 2019 Napisano 18 Grudzień 2019 8 minut temu, Kee napisał: Jakie są wasze typy co do wieku tych dolow? Czy przesada będzie 40-50 lat? Te stare sosny mają 70-80 lat. Nie widziałem w dole starszych drzewek niż kilkunastoletnie. Dzisiaj takie wykopki na gruncie LP to sprawa w sądzie...
Kee Napisano 18 Grudzień 2019 Autor Napisano 18 Grudzień 2019 21 minut temu, takafura napisał: Dzisiaj takie wykopki na gruncie LP to sprawa w sądzie... Sugerujesz, że może to być miejsce po dzikich wykopkach? Można by się w tym doszukiwać sensu, ktoś wiedział jak głęboko kopać i czego szukać ale nie znał dokładnego polozenia... Ale taka skala przeraża.
Kee Napisano 18 Grudzień 2019 Autor Napisano 18 Grudzień 2019 Byłem obejrzeć miejsce dokładniej i zgłupiałem, Na większości kopców rosną kępy drzew lub pojedyncze sztuki (dęby, buki) pomiędzy samosiewki buka leszczyna. Obszary pomiędzy jak i doły są drzewek pozbawione są wyjątki będzie widać na zdjęciach. To wygląda jak uprawa leśna tylko dlaczego w taki sposób? Może ma to związek z napowietrzaniem gleby ale wszędzie naokoło są szkółki i młodniki posadzone normalnie. Strasznie destruktywny sposób jak na uprawę
takafura Napisano 18 Grudzień 2019 Napisano 18 Grudzień 2019 W dniu 17.12.2019 o 12:49, Kee napisał: Treść dodatkowa. Gdybym zobaczył tylko w/w fotki i nic nie wiedział o tych dołach to jako leśnik skojarzyłbym to z tzw. rębnią gniazdową . Po prostu jak jest gorsza klasa gleby to wycina się na raz 100 % drzew na max. 4 hektarach, a jak są żyźniejsze gleby to wycina się na raty nawet przez 30 lat. http://rebnie.wl.sggw.pl/RebniaIVd.htm Ps. Wydaje mi się że gniazda są wycięte w miejscu wykopanych dołów ale nie widzę żadnego związku dołów z gospodarką leśną.
takafura Napisano 18 Grudzień 2019 Napisano 18 Grudzień 2019 Szukaj kontaktu z jakimś starym wygą na emeryturze co tam pracował - drwalem, gajowym, leśniczym...
Cyrograf15 Napisano 18 Grudzień 2019 Napisano 18 Grudzień 2019 Przed laty właśnie na mazurach napotkałem taki dół a nawet kilka. To były lodówki > magazyny lodu. Dół wyłożony słomą. Okres wakacyjny, czyli lipiec lub sierpień a w środku bryły lodu zimą wykute z jeziora i przywiezione prawdopodobnie saniami. Bryły przykryte warstwą słomy, deskami i darnią. Wtedy byłem mocno zdziwiony gdy dobrałem się do czegoś co przypominało ziemiankę i w środku lata odkryłem lód. To był koniec lat 70-tych, środek lasu, z dala od zabudowań. Może to coś takiego ? Wojtek
szutnik Napisano 18 Grudzień 2019 Napisano 18 Grudzień 2019 Na Lubelszczyźnie podobne skupiska dołów , to stare miejsca poboru piachu. Na potrzeby gospodarskie jak i do prac drogowych. Pod "nosem " mam podobne , z których miejscowa ludność brała piach. Zazwyczaj kilka furmanek i kopano następny dół żeby nie utrudniać sobie życia . W lasach parczewskich jest takich kilkaset położonych wzdłuż starego traktu , który był za komuny regularnie równany i uzupełniany piachem.
Kee Napisano 19 Grudzień 2019 Autor Napisano 19 Grudzień 2019 Cyrograf15, Bardzo ciekawa teoria jednak prawdopodobnie ilość dziur wyklucza ta teorie, popytalem co starszych we wsi sposób ten znają czasem nawet ktoś korzystał kiedyś dawno temu ale nie na taką skale. Szutnik, Niestety ta teoria też ma minusy. Cała zawartość dolow leży obok nich na kopcach raczej nikt nic nie wywozil, do okola jest pełno zwirowni, dolow z których był brany piach jednak wygląda to inaczej niż struktury o które pytam. Zazwyczaj takie dziury są glebsze, nieregularne lub okrągłe jednak nie występują w tak regularnych skupiskach i ksztaltach. Jeśli potrzeba była większa ilość piachu zazwyczaj wgryzanie się w pagorek których u nas nie brakuje (załączam zdjęcie takich miejsc)
dzikusek Napisano 19 Grudzień 2019 Napisano 19 Grudzień 2019 Kee tylko ze na moich terenach gdzie była kopana opoka też usypane są kopce ziemi przy dołach. Opoka leżała głębiej i żeby ja wydostać trzeba było wcześniejsze warstwy ziemi odrzucić
Kee Napisano 19 Grudzień 2019 Autor Napisano 19 Grudzień 2019 41 minut temu, dzikusek napisał: Kee tylko ze na moich terenach gdzie była kopana opoka też usypane są kopce ziemi przy dołach. Opoka leżała głębiej i żeby ja wydostać trzeba było wcześniejsze warstwy ziemi odrzucić Niestety region występowania się nie zgadza. Mazury są chyba pozbawione tego typu skal?
Kee Napisano 19 Grudzień 2019 Autor Napisano 19 Grudzień 2019 Cóż niestety przygoda z identyfikacja dobiegła konca. Postanowiłem skontaktować się z Panem podlesniczym i zaczerpnąć wiedzy u źródła Zacytuję pana Marcina:"Sadzono kiedyś tak Dęby na placówkach. Kopano doły,ziemię składano na kopce, a na tych kopcach sadzono Dęby. Jest trochę tego za Sikorą głównie. Zagadka rozwiązana "Na pytanie dlaczego tak robiono czy miało to jakiś związek z uszlachetnianiem gleby lub napowietrzanie:"Nie do końca. Dąb lubi rosnąć na górkach, wiec kiedyś eksperymentowano. Pozdrawiam"
bialawy Napisano 17 Grudzień 2019 Napisano 17 Grudzień 2019 Witam Ja widziałem takie skupiska dołów ale zazwyczaj w bliskiej odległości od zabudowań np obok wioski gdzie miejscowa ludność zakopywała ziemniaki na zimę. To takie prowizorycznie ziemianki i na terenach wschodniej Polski sporo takich jest. Ludzie trzymali w tych 'dołach' (Jak sami na to mówią) po prostu ziemniaki. Każde gospodarstwo miało swój więc przywioskach była ich spora ilość. Póki co nic innego nie przychodzi do głowy. Pozdrawiam
Kee Napisano 17 Grudzień 2019 Autor Napisano 17 Grudzień 2019 Bialawy, Dziękuję za odpowiedz. Faktycznie coś może być na rzeczy. Jednak najbliższe zabudowania to 3 male gospodarstwa w odległości 300m od siebie najblizsza wioska 1km na przełaj. Jednak taka ziemianka mogła być wykopana koło pola. Postaram się ustalić czy mogły tam być pola uprawne. Był byś w stanie podać namiary na takie miejsce gdzie widziałeś ziemianki? Porównał bym zdjecia. Garść dodatkowych info: Wszystkie Doły wykopane są na pagórkach niektóre są prostokątne u szczytu inne okrągłe Bardzo dużo z nich wykopanych jest w linni prostej to wygląda tak jak by ktoś kopał rów ale tylko co 2metr. Dół 2m Ziemi dòl. Od północy teren podmokły drenowany rowami, od południa obecnie pastwiska i pola uprawne Zabudowania z okolicy 1930r To raczej miejsce pośrodku niczego
bialawy Napisano 17 Grudzień 2019 Napisano 17 Grudzień 2019 Tak to wygląda w miejscu które kiedyś znalazłem i którym się zainteresowałem. Każdego kogo zapytałem z wioski oddalonej o ok 1km mówił że to właśnie tereny (też pagórkowate) które kiedyś były właśnie odległym obszarem 'dołów. Co do tego ze tutaj jest teraz las to znaczenia nie ma bo w kraju jest pełno obszarów gdzie kiedyś były pola a teraz są lasy. Np terenach wschodu kraju pełno terenów gdzie przez akcje wysiedleń miejscowej ludności prawosławnej (bieżeńcy) obszary zajęte przez pola uprawne stały się w ciągu kilkunastu lat potężnymi połaciami lasów. Przykładów pełno-wystarczy popatrzeć na mapy z 1914 i porównać z tymi z 1930-kilometry kwadratowe nowych lasów. Ja nie mówię że w tym przypadku tak było. Ja po prostu dzielę się swoimi spostrzeżeniami. Powodzenia w poszukiwaniach i wyjaśnianiu pochodzenia dołów. Pozdrawiam
kolo83 Napisano 17 Grudzień 2019 Napisano 17 Grudzień 2019 Podobne doły zdarzają się w lasach dość często. Kopane są kiedy sadzony jest las a ich przeznaczenie to tymczasowy "magazyn" na sadzonki, które zwożone są na miejsce wcześniej. Nie jestem leśnikiem i nie wiem jak to fachowo się nazywa.
Kee Napisano 17 Grudzień 2019 Autor Napisano 17 Grudzień 2019 Bialawy, Faktycznie to mogę być ziemianki jednak ich rozmieszczenie i układ jest bardzo zagadkowe, będę musiał się im przyjrzeć blizej. Kolo83, To się nazywa dołowanie (kto ma ogródek ten wie :D) jednak w przypadku dołowania sadzonek w lasach wykopuje się duży dół a nie kilkaset malych. Jednak to też może być jakiś trop
takafura Napisano 17 Grudzień 2019 Napisano 17 Grudzień 2019 2 godziny temu, kolo83 napisał: Podobne doły zdarzają się w lasach dość często. Kopane są kiedy sadzony jest las a ich przeznaczenie to tymczasowy "magazyn" na sadzonki, które zwożone są na miejsce wcześniej. Nie jestem leśnikiem i nie wiem jak to fachowo się nazywa. Odpada. Po lasach pełno starych dołów na sadzonki - kiedyś przy każdym obsadzanym fragmencie lasu był taki. Jednak są mocno oddalone od siebie, a typowe wymiary to 2-3 metry szerokości i 5-10 długości.
takafura Napisano 17 Grudzień 2019 Napisano 17 Grudzień 2019 Pierwsza myśl to leje po pociskach jednak zbyt duża regularność. Więc kopano ręcznie - albo czegoś szukano albo coś wydobywano ? Jedno zdjęcie drzewostanu i samosiewek porastających doły to trochę mało, ale stary las ma z 70-80 lat, doły te na zdjęciu są między tymi drzewami czyli są wykopane później. Wiek siewek które wyrosły w dołach oceniam na kilkanaście lat. Choć jedno zdjęcie to trochę mało.
Kee Napisano 17 Grudzień 2019 Autor Napisano 17 Grudzień 2019 Takafura, Mam więcej zdjęć ale problemem jest ich wielkość mają ponad 10mb więc części z nich zwyczajnie nie dodam przesyłam kilka w słabszej jakości jednak jesienna aura i ilość liści zaciera rzeczywisty wygląd terenu nie widać też głębokości dolow Co do wydobywania to gleba tam jest uboga pewnie poniżej 30cm głównie piasek ale specem nie jestem Jedyne co wydobywano w okolicy to torf i rude darniową ale nie wiem czy te doły są aż tak stare Zdjęcia robione tylko przy jednym skupisku, las bardzo się zmienia na przestrzeni ich występowania jutro postaram się zrobić lepsze zdjęcia
Kee Napisano 17 Grudzień 2019 Autor Napisano 17 Grudzień 2019 Te zdjęcia robiłem stojąc w jednym z dolow aparat trzymałem na wysokości ok 1,6m Przepraszam za ilość postów jednak limit to na mnie wymusza.
takafura Napisano 17 Grudzień 2019 Napisano 17 Grudzień 2019 Jakość wystarczająca. Chciałem sprawdzić czy w jakimś z tych dołów rośną te najstarsze drzewa ale nie. Czy las w tych "kwadratach" z dołkami różni się pozostałej części drzewostanu ? Bo coś sporo grubych sosen jest tak jakby na obrzeżach... ( może to złudzenie). Jak są umiejscowione te skupiska dołów względem drogi ? W równej odległości czy bez związku raczej ?
Kee Napisano 17 Grudzień 2019 Autor Napisano 17 Grudzień 2019 Takafura, Tak, las przechodzi w Sosnowo świerkowy nie znam się na wieku drzew ale jutro postaram się go określić na podstawie obwodu na amatorskie oko mają 30-50 lat. Pomiędzy nimi również znajdują się doly. Doły są rozrzucone po lesie jednak dosyć regularnie, trudno określić czy drogi mają jakieś znaczenie. Jednak doły znajdują się tylko po jednej stronie tej z lasem druga strona z pastwiskami jest czysta bez śladów kopania (3 zdjęcie z pierwszego postu, linia pomiaru jest wzdłuż drogi i oddziela las od pastwisk) Jutro zbadam lepiej to miejsce czy jest coś co mógł bym zrobić by określić przeznaczenie tych dziur? Jakieś pomysly?
dzikusek Napisano 18 Grudzień 2019 Napisano 18 Grudzień 2019 Witam, spotkałem podczas wędrówek podobne doły nie w takim ułożeniu jak u Ciebie ale na pierwszy rzut oka przypominające okopy. Zacząłem pytać mieszkańców co i jak i każdy opowiadał i wskazywał inne takie skupiska gdzie ludność kopała opokę na wszelkiego rodzaju budowle. Pozdrawiam
Pytanie
Kee
Witam,
Zwracam się z prośbą o identyfikację wykopów
Na zdjęciach als widać grupy dolow,
Doły te znajdują się w dosyć młodym lesie/wyrębie mają od 1m do 1.7m glebokosci.
Szerokość leja dochodzi do 2m. Ziemia z dolow leży obok nich na małych kupkach. Dziury są puste. Jest ich ponad 200 w kilkunastu grupach
Ktoś ma pomysł co do ich przeznaczenia?
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.