bodziu000000 Napisano 18 Styczeń Share Napisano 18 Styczeń Jeszcze jedno zdjęcie Mewy w otoczeniu zagranicznych szybowców i naszego RWD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
list Napisano 18 Styczeń Share Napisano 18 Styczeń Ustjanowa i WOS SP-994 "Splett". Imię szybowca to hołd dla kpr. Mieczysława Spletta który zginął na szybowcu w Ustjanowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
list Napisano 4 Luty Share Napisano 4 Luty Chyba jedyne zachowane zdjęcie "polskiego" Condora. Ustjanowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samolotypolskie.pl Napisano 20 Luty Share Napisano 20 Luty (edytowane) Szybowce przy hangarze Szkoły Szybowcowej na Jasionowej Górze nad jeziorem Szelment Wielki, 15 km na północ od Suwałk. Jeśli nie mylę się- szybowiec z lewej ("LOPP") to "Wrona bis"; z prawej ("AUGUSTÓW")- WWS-1 "Salamandra". Pochodzenie fotografii: Archiwum Państwowe w Suwałkach, Spuścizna Rodziny Barszczewskich, sygn. 14, s.9. Edytowane 20 Luty przez samolotypolskie.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samolotypolskie.pl Napisano 22 Luty Share Napisano 22 Luty (edytowane) Jednak pomyliłem się- szybowiec prawej ("AUGUSTÓW") to "Czajka bis". Edytowane 22 Luty przez samolotypolskie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Luty Share Napisano 25 Luty Z czerwca 1933 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samolotypolskie.pl Napisano 28 Luty Share Napisano 28 Luty Szybowiec "Wrona bis" przy hangarze Szkoły Szybowcowej na Jasionowej Górze nad jeziorem Szelment Wielki. Źródło: Archiwum Miejsko-Gminne – Sejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Marzec Share Napisano 19 Marzec PWS 101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 22 Kwiecień Share Napisano 22 Kwiecień Z czasopisma "Kolejowe Przysposobienie Wojskowe" nr 4 1938 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Maj Share Napisano 15 Maj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj Share Napisano 16 Maj Z 1932 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 25 Maj Share Napisano 25 Maj Natrafiłem w prasie z epoki, wydawnictwo z 1938 roku, brak podanej lokalizacji. po lewej stronie zdjęcia widoczny wózek do przewozu szybowca z Ustianowej (fragmentaryczny napis). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
list Napisano 27 Maj Share Napisano 27 Maj Obstawiam VI Krajowe Zawody Szybowcowe w Masłowie k. Kielc. W prawym górnym rogu widoczny charakterystyczny fragment góry Klonówki (dzisiaj pokryta lasem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMD Napisano 28 Maj Share Napisano 28 Maj W dniu 25.05.2024 o 18:09, syndia napisał: A już myślałem, że nie mam tego zdjęcia Orlika 2. Tak, Masłów 1938. Było już tu wcześniej. Antoni Kocjan konstruktor oczywiście. Za Orlikiem chyba SG-7. PS. Zdjęć wszystkich Orlików uzbierałem ponad 300. A już myślałem, że nie mam tego zdjęcia Orlika 2. Tak, Masłów 1938. Było już tu wcześniej. PS. Zdjęć Orlików uzbierałem ponad 300. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 22 Czerwiec Share Napisano 22 Czerwiec Montaż prototypu CW III, nad szybowcem widoczny (pochylony) Szczepan Grzeszczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
list Napisano 18 Lipiec Share Napisano 18 Lipiec W hangarze szybowiec CW I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Sierpień Share Napisano 24 Sierpień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 15 Wrzesień Share Napisano 15 Wrzesień Fotka opisana jako z ..Krakowa- na pierwszym planie Komar ,a w tle...SP-12..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 15 Wrzesień Share Napisano 15 Wrzesień - Cześć Kazik, mam wrażenie to Delfin.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 15 Wrzesień Share Napisano 15 Wrzesień 3 godziny temu, Hornet napisał: Fotka opisana jako z ..Krakowa- na pierwszym planie Komar ,a w tle...SP-12..?? "Komar" nie - inny ster (zawieszenie) kierunku, ewent. "Komar bis" (przód kadłuba) tylko ten ster kierunku ? "Delfin" nie - nie miał zastrzałów a miał skrzydła typu "mewi płat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Wrzesień Share Napisano 16 Wrzesień Ten sam ? "Komar" SP - 135 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 16 Wrzesień Share Napisano 16 Wrzesień - Raczej SP-1135.. Widać nowy typ owiewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 17 Wrzesień Share Napisano 17 Wrzesień Á propos.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
list Napisano 17 Wrzesień Share Napisano 17 Wrzesień CW-5bis/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Wrzesień Share Napisano 17 Wrzesień (edytowane) 3 godziny temu, list napisał: CW-5bis/35 CW-5bis/35 - to ma być ten szybowiec ze zdjęcia z niemieckimi żołnierzami ? Nie to nie on. CW5bis/35 ma zastrzały w kształcie litery "V" i "mewi płat" a "Komar" pojedynczy zastrzał i prosty płat. Edytowane 17 Wrzesień przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi