Sedco Express Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 O wodnoszybowcu już było w tym wątku - 29.12.2019 r.
formoza58 Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 Odkrywca i tropiciel, powinszować :-) Dwóch ostatnich chyba nie było? Czy były ?
Sedco Express Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Odkrywca i tropiciel, powinszować :-) Dwóch ostatnich chyba nie było? Czy były ? Nie było i tych poniżej...
formoza58 Napisano 26 Marzec 2025 Napisano 26 Marzec 2025 Szczepan Grzeszczak w kabinie swojego " Lwowa".
Sedco Express Napisano 6 Październik 2025 Napisano 6 Październik 2025 Jaki to szybowiec ? Amatorskiej budowy ?
Sedco Express Napisano 7 Październik 2025 Napisano 7 Październik 2025 Super ! Dzięki ! Czyli to ten. Z.A.S.P.L. - Związek Awiatyczny Studentów Politechniki Lwowskiej
nemo350 Napisano 8 Maj Napisano 8 Maj Jestem Francuzką i nie mówię po polsku. Dziękuję za zgodę na komunikację po francusku lub angielsku. Na tym zdjęciu jest moja babcia. Szukam informacji o miejscu wykonania zdjęcia (około 1938 roku) oraz szczegółów na jej temat i jej kariery pilota szybowcowego. Kto może mi pomóc w moich badaniach? Dziękuję.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Maj Napisano 8 Maj (edytowane) 27 minut temu, nemo350 napisał: Jestem Francuzką i nie mówię po polsku. To nie problem. Możemy porozumiewać się i po francusku, i po angielsku. Fotografia jest niełatwa do identyfikacji, ponieważ brakuje w niej jakichś terenowych punktów charakterystycznych. Przydałoby się kilka słów więcej o babci. Jeśli była Francuzką to proszę o informację, może być także po francusku. Przedwojenna Polska kształciła i szkoliła także pilotów szybowcowych z Zachodu. Na razie można powiedzieć, że Pani babcia siedzi w polskim szybowcu szkolenia podstawowego (primary training glider) należącym do Ligii Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej. Czy zachowały się jakieś dokumenty babci? Którą kategorię pilota szybowcowego uzyskała w Polsce? Edytowane 8 Maj przez Jedburgh_Ops
nemo350 Napisano 8 Maj Napisano 8 Maj Dziękuję za uprzejmość. Oto dwa pozostałe, jedyne zdjęcia z tamtego okresu, jakie posiadam. Mam też jego małą, emaliowaną licencję pilota szybowcowego. Moja babcia była Polką i mieszkała wtedy w Warszawie. Zastanawiam się jednak, czy nie pochodzi ona z Polichna.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Maj Napisano 8 Maj 11 minut temu, nemo350 napisał: Dziękuję za uprzejmość. Oto dwa pozostałe, jedyne zdjęcia z tamtego okresu, jakie posiadam. Mam też jego małą, emaliowaną licencję pilota szybowcowego. Moja babcia była Polką i mieszkała wtedy w Warszawie. Zastanawiam się jednak, czy nie pochodzi ona z Polichna. Nie ma za co dziękować. Jestem pilotem z uprawnieniami m.in. do pilotowania pięciu typów szybowców historycznych (vintage gliders), kocham szybownictwo i od ponad 40 lat zajmuję się jego historią, więc chętnie pomogę. Na fotografii górnej Pani babcia stoi przy polskim motoszybowcu (motor glider) Bąk. Powstał on w Warszawie, ale latał w różnych miejscach Europy - na Węgrzech, w Jugosławii, w Rumunii, w Austrii, we Włoszech, w Estonii, w Holandii. Licencja pilota Pani babci bardzo mile widziana do pokazania tutaj.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Maj Napisano 8 Maj 4 minuty temu, nemo350 napisał: Mój mały skarb... Odznaka szybowcowa z trzema „mewkami” oznaczała w okresie międzywojennym kategorię „C” pilota szybowcowego. Ta kategoria była już kategorią dość wysoką, ponieważ było to wyszkolenie w pilotażu podstawowym, a także w lotach żaglowych i termicznych.
Jedburgh_Ops Napisano 8 Maj Napisano 8 Maj 3 godziny temu, nemo350 napisał: Dziękuję za uprzejmość. Oto dwa pozostałe, jedyne zdjęcia z tamtego okresu, jakie posiadam. Mam też jego małą, emaliowaną licencję pilota szybowcowego. Moja babcia była Polką i mieszkała wtedy w Warszawie. Zastanawiam się jednak, czy nie pochodzi ona z Polichna. Nie podejmuję się powiedzieć, czy Szanowna babcia pochodziła z Polichna, natomiast jeśli zdobyła uprawnienia pilotki szybowcowej właśnie w Polichnie to babcia mogła być z tego dumna. Polichno to była szkoła szybowcowa Kieleckiego Okręgu Wojewódzkiego LOPP. Zgodnie z systemem szkolnictwa szybowcowego, jaki wówczas obowiązywał, szkoła ta funkcjonowała od 1 maja do 30 września. Szkoła zajmowała się wyszkoleniem do stopnia I (kategoria „A” pilota szybowcowego); do stopnia II (kategoria „B” pilota szybowcowego), a także prowadziła kursy holu za samolotem. Polichno nie szkoliło pilotów do kategorii „C” pilota szybowcowego, zatem babcia po Polichnie musiała doszkolić się do tej kategorii w jakiejś innej szkole szybowcowej.
nemo350 Napisano 9 Maj Napisano 9 Maj Dziękuję za tę informację. Postaram się znaleźć więcej szczegółów w archiwum Taty.
Jedburgh_Ops Napisano 9 Maj Napisano 9 Maj 16 godzin temu, nemo350 napisał: Moja babcia była Polką i mieszkała wtedy w Warszawie. Zastanawiam się jednak, czy nie pochodzi ona z Polichna. To już jest sprawa nie do tego wątku forum, ale w tej kwestii też możemy pomóc, jak mi się wydaje. Jest na forum pani historyk-genealog, która niezmiernie pomaga tutaj w badaniach nad historią różnych rodzin. W przypadku zainteresowania skontaktuję Panią z naszą forumowiczką specjalistką od takich spraw.
Rekomendowane odpowiedzi