Krzysztof115 Napisano 28 Wrzesień 2020 Share Napisano 28 Wrzesień 2020 Według dokumentów archiwalnych na stanie Komendy Lwowskiej w listopadzie 1918 r. było 5 typów ciężarówek : Bussing na żelaznych obręczach (5 szt.), Praga (4 szt.), Saurer (3 szt.), Fiat-Torino (4 szt.), francuski De Dion- Bouton (1 szt.), Hansa (1szt.) razem 18 pojazdów. Co do artykułu, to ukazała się ciekawa publikacja pod tytułem: Auto pancerne "Józef Piłsudski" Lwów. Listopad 1918; Warszawa 2015. Autorzy: Andrzej Chmielarz, Witold Rawski. Pozdrawiam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 28 Wrzesień 2020 Share Napisano 28 Wrzesień 2020 Tak, wiem o tej pozycji. Starałem się z nią zapoznać. Teoretycznie jest do pobrania tutaj: http://www.jpilsudski.org/promocje-ksiazek-spotkania-z-autorami/1305-auto-pancerne-jozef-pilsudski-lwow-listopad-1918 Jednakże jak to czasami bywa z polskimi instytucjami o charakterze propagatorsko-misyjnym... link zdaje się nie działa. Pisałem nawet do nich w tej sprawie. Jak dotąd nie otrzymałem odpowiedzi. Chyba, że ja coś źle robię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2020 14 godzin temu, Witek Cisłak napisał: Niestety nie mogę się zgodzić z ta opinią. Ta replika jest kolejnym przykładem że same dobre chęci nie wystarczą, trzeba się hoc trochę przyłożyć do tego co się robi. Bardzo się cieszę, że włączyłeś się w dyskusję. Bardzo chciałem przeczytać opinię Autorytetu w tym temacie. A ja, cóż "... włóczęga, niespokojny duch. Ze mną można tylko pójść na wrzosowisko i zapomnieć wszystko" I do tego sentymentalista, który każdą podobną inicjatywę przyjmuje sercem, a nie "mędrca szkiełkiem i okiem".Choćby była z " felerem". W przypadku takiego modelu lub np. " Korfantego", wiele, bardzo wiele zrobi dobrego w społeczności . U znawców wzbudzi dyskusje o realiach, brakach itp. I bardzo dobrze, i Ci i Ci robią dobrą robotę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 28 Wrzesień 2020 Share Napisano 28 Wrzesień 2020 Link działa, tylko otwiera się pusta strona WCEO. A sorki czyli jednak masz rację - nie działa. Jakoś mnie to nie dziwi. Miało być tak dobrze a jest jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 28 Wrzesień 2020 Share Napisano 28 Wrzesień 2020 (edytowane) Nie udało się edytować poprzedniego posta, więc będzie post pod postem: formoza58 Dzięki za miłe słowa, ale z tym Autorytetem trochę przesadziłeś. Nie neguję potrzeby takich inicjatyw, tylko niech to ma ręce i nogi. Przecież nie potrzeba planów fabrycznych żeby wychwycić błędy jakie popełniono przy "Józefie Piłsudskim". Wystarczy tylko pochylić się nad zdjęciami i nie trzeba będzie obudowywać inicjatywy słowami o wielkiej staranności, niezwykłym odwzorowaniu detali itp. Dobra robota sama się obroni. I chyba ta cała otoczka słowna mnie najbardziej irytuje. Pozdrawiam Witek Edytowane 28 Wrzesień 2020 przez Witek Cisłak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 29 Wrzesień 2020 Share Napisano 29 Wrzesień 2020 I jeszcze taki model "JP". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 29 Wrzesień 2020 Share Napisano 29 Wrzesień 2020 Ooo, ciekawe. A gdzież to jest tak eksponowane? I w jakiej skali? 1:35? 1:48? To chyba jakaś samoróbka? Nie słyszałem o modelu "TP" dostępnym na rynku, ale w sumie nie śledzę gałęzi modelarskiej więc miało prawo mi coś tam umknąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 30 Wrzesień 2020 Share Napisano 30 Wrzesień 2020 http://www.gliwicki.pl/aktualnosci-pl/oryginalna-wystawa-w-wielowsi.html "Wojsko Polskie na przestrzeni dziejów" , autor pan Grzegorz Kamiński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 30 Wrzesień 2020 Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Ciekawe modele prezentuje także pan Jakub Gilewicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 30 Wrzesień 2020 Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Dziękuję. W obu przypadkach wygląda to budująco. Część żołnierzyków z pięknej kolekcji p. Kamińskiego nawet kojarzę. Też jako dzieciak miałem takich kosynierów, choć niestety nie pomalowanych. Oj, ile ja miałem w domu tych żołnierzyków! Całe mrowie. Kiedyś zrobiłem podliczenie i wyszło, że prawie tysiąc. Ostatni dokompletowani w sposób świadomy to byli tacy (bardzo solidnie w porównaniu z naszymi wykonani), ciemnobrązowi, też nie pomalowani Indianie ściągnięci przez kolegę z NRD. Nabyłem ich zestaw przehandlowując za nie klaser ze znaczkami... Cały klaser na czele z drogim cyklem olimpijskim... Ech, jak widać już wtedy, w wieku tych 10-11 lat traciło się głowę dla wojskowości... Niestety wszystko połknęła proza życia. Nie został się ani jeden... Nie będę zaczynał osobnego off-topicu. Choć znowu podsuwam myśl, że to byłby świetny, prawie militarny temat na Forum. Pewnie niektórzy coś tam po domach w kartonowych pudlach w pawlaczach jeszcze mają. Pamiętacie odcinek "40-latka", w którym inż. Karwowski miał zwidy z przeszłości i wyciągał takie pudło z żołnierzykami spod sufitu? Właśnie o tym mówię... A kolekcja, zwłaszcza p. Kamińskiego - bardzo zacna. Lubie takich zakręconych osobników. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 30 Wrzesień 2020 Share Napisano 30 Wrzesień 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, jabu2 napisał: Pamiętacie odcinek "40-latka", w którym inż. Karwowski miał zwidy z przeszłości i wyciągał takie pudło z żołnierzykami spod sufitu? Właśnie o tym mówię... Pamiętamy, pamiętamy i jeszcze Kazimierz Rudzki w którymś z odcinków serialu "Wojna domowa" w scenie z żołnierzykami. A pamiętacie serię papierowych jednostronnych wycinanek z "żołnierzykami", na pewno dotyczyło to Odsieczy Wiedeńskiej i Księstwa Warszawskiego, tego nie jestem pewien. Kurcze jeszcze całkiem niedawno miałem te "figurki', niestety przepadły. Ale przepraszam za ten "wtręt" nie na temat który wszakże dotyczy samochodów pancernych. Edytowane 30 Wrzesień 2020 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 30 Wrzesień 2020 Share Napisano 30 Wrzesień 2020 "Wielkopolskie bliźniaki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Krzysztof, czy już wyczerpaliśmy materiał w tym wątku? To samo zdjęcie " Dowbora" i " Poznańczyka", razem i osobno, w bardziej czytelnej rozdzielczości wrzucone są na stronie 1, w dniu 28 kwietnia 2019 Jestem pewien, że niespotykane jeszcze ucieszą oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 30 Wrzesień 2020 Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Żeby nie było nerwowo, potraktujmy to jako zapowiedź wydania 220-stronicowego albumu pt. „Oddziały wielkopolskie w walkach o wschodnią granicę Rzeczypospolitej”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Spoko, na pewno nie będzie Ciekawe, czy zaskoczy, po wydanym w 2010 opracowaniu albumowym ponad 500- stronnicowym " Poznańczycy w wojnie polsko- bolszewickiej 1919- 1921" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 30 Wrzesień 2020 Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Jak już tak sobie można folgować w dygresjach bez groźby przystrzyżenia to skorzystam z okazji i zapytam: czy w Polsce ukazała się jakaś publikacja przybliżająca temat artylerii polowej używanej przez oddziały wielkopolskie podczas powstania? Ja niczego podobnego nie kojarzę, ale może coś wydano, gdzie np. temat zostałby choć obszerniej opisany w ramach większej całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 1 Październik 2020 Share Napisano 1 Październik 2020 Jabu, ten temat jest słabo opisany i zdjęcia w słabej rozdzielczości - przeglądałem posiadane publikacje na temat powstania wielkopolskiego.Co do "Wielkopolskich bliźniaków" to w istocie jest zapowiedź albumu wielkopolskich historyków- tytuł jest widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 1 Październik 2020 Share Napisano 1 Październik 2020 Tak mi się też wydawało... OK, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 W dniu 28.09.2020 o 15:20, Witek Cisłak napisał: Nie udało się edytować poprzedniego posta, więc będzie post pod postem: formoza58 Dzięki za miłe słowa, ale z tym Autorytetem trochę przesadziłeś. Nie neguję potrzeby takich inicjatyw, tylko niech to ma ręce i nogi. Przecież nie potrzeba planów fabrycznych żeby wychwycić błędy jakie popełniono przy "Józefie Piłsudskim". Wystarczy tylko pochylić się nad zdjęciami i nie trzeba będzie obudowywać inicjatywy słowami o wielkiej staranności, niezwykłym odwzorowaniu detali itp. Dobra robota sama się obroni. I chyba ta cała otoczka słowna mnie najbardziej irytuje. Pozdrawiam Witek Zgadzam się w 1000% z Witkiem. Wielu podejmuje trud budowy repliki , angażuje materiały, pieniądze ( spore), czas i wysiłek pracy a efekt końcowy jest kiepski tylko dla tego, że nie zagłębią się wcześniej w materiały źródłowe (zdjęcia archiwalne, opisy , ale przede wszystkim zdjęcia) i nie poddadzą ich rzetelnej analizie. Mamy potem replikę która w najlepszym razie przypomina oryginał w takim stopniu jak przebudowane T34 w "4 pancernych i psie" przypominały oryginalne tygrysy no i oczywiście jest wielka obraza rekonstruktorów że nie docenia się ich wysiłku. Kasa materiały i praca to nie wszystko i niestety często o tym zapominają. Końcowy efekt łatwo zepsuć niewłaściwymi proporcjami czy złymi eksponowanymi detalami. Rozumiem że konieczny jest kompromis między oryginalnym kształtem a dostępnym elementem na którym buduje się pojazd ale nie może to byc jedynym czynnikiem doboru i wytłumaczenia. Idąc tym torem, dochodzi się do tego (oczywiście przerysowuję) że jak ktoś zechce zbudować replikę np Ursusa wz 29 a dysponuje tylko podwoziem od fiata 126 to się narobi i otrzyma tylko karykaturę a potem będzie się tłumaczył że tylko takie podwozie miał do dyspozycji więc dopasował do tego czym dysponuje. To jest ślepa uliczka niestety. Najlepszy przykład tego co mówię to zbudowany niedawno wz.34 przez Stowarzyszenie im. Kościańskiej Rezerwy Skautowej (można obejrzeć na FB). Chłopaki włożyli tyle pracy a wygląda jak by w ogóle nie zawracali sobie głowy jakąkolwiek dokumentacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 12 Październik 2020 Share Napisano 12 Październik 2020 Hej, Taką małą fotkę „Woźniaka-Walerusa’ vel „Powstańca” udało mi się wytropić przy okazji zagłębiania się w archiwach. Z pozoru… niepozorną. Ale fajnie pokazuje zarówno szczegóły konstrukcyjne jak i pochylenia kadłuba. Poza tym w zestawieniu np. z takim „Korfantym” to zdjęć w/w pojazdu jest znacznie mniej, co mnie w sumie nawet nieco zastanawia biorąc pod uwagę, iż wóz funkcjonował, także eksponowany publicznie - jeszcze w drugiej połowie lat 30. Fotografię wykonano, zdaje się w Katowicach, przy okazji bodajże 16. rocznicy obchodzonej tłumnie i uroczyście w 1936 r. Pierwszy z prawej to zresztą, zdaje się por. Oszek. A wiedzieliście, że Niemcy przypisują powstanie wozu... swojej myśli technicznej. W połowie lat 20. opublikowano u nich pozycję, w której wprost utrzymuje się, że powstańczy pojazd wykorzystywał rzekomo przejęte, częściowo wykończone podwozie A7V. Na rosyjskich forach się to jeszcze dziś powtarza (przytacza). Zresztą mój znajomy Z Niemiec, kręcący każdorazowo z dezaprobatą głową i mruczący z irytacją pod nosem formułkę w stylu „To niedopuszczalne. Wszystko mają niemieckie…” – ilekroć zaciągam Go do Muzeum Powstania Warszawskiego i w ramach resocjalizacji przymuszam do przeglądu ekspozycji mundurowej powstańców – także, gdy rozmowa schodzi na wygląd „Woźniaka-Walerusa” podziela opinię swojego ziomka z lat 20. To tak w formie dygresji, gdyż ja nie potrafię tak po prostu wrzucić foty bez komentarza. Pozdrawiam, Jabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 12 Październik 2020 Share Napisano 12 Październik 2020 Katowice. Rynek. 15 rocznica wybuchu III Powstania Śląskiego. Kapitan Oszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Październik 2020 Autor Share Napisano 24 Październik 2020 W dniu 28.05.2019 o 17:28, formoza58 napisał: . Kolejne zdjęcie, które będzie miało opis uroczystości, w której wziął samochód w 1920 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik 28 Napisano 24 Październik 2020 Share Napisano 24 Październik 2020 W dniu 27.09.2020 o 17:11, formoza58 napisał: Ach, zapomniałem. Jobu, okazuje się , ze na facebooku jest strona " Tank Józefa Piłsudskiego". Koledzy zrobili kopię samochodu w skalii 1: 1, wg. mnie bez zarzutu. W temacie rufy wozu, to przytoczę jedno zdjęcie... Mógłbyś z nimi nawiązać kontakt, może mają konkretne materiały odnośnie budowy Taki stał w Warszawie w grudniu 2019r. Jak widać jeszcze półprodukt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Październik 2020 Share Napisano 30 Październik 2020 Wrak samochodu pancernego Lanchester zdobytego przy współdziałaniu II baonu 2. pułku strzelców wielkopolskich (56. pp) i 8. baterii 3. pułku artylerii polowej wielkopolskiej (14. pap) pod Stołpiszczami w trakcie przemarszu przez Bobrujsk, 4 czerwca 1920 roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 30 Październik 2020 Share Napisano 30 Październik 2020 W dniu 24.10.2020 o 23:26, kopernik 28 napisał: Taki stał w Warszawie w grudniu 2019r. Jak widać jeszcze półprodukt. Dzięki. Poruszaliśmy już temat tej repliki. Nie do końca chyba udanej. >Taki stał w Warszawie w grudniu 2019r W grudniu 2019 r.? Chyba nie. Ja go pamiętam stojącego na targach książki historycznej pod koniec 2018 r. Brał też, z tego co pamiętam (byłem - widziałem i stałem wśród gapiów - czasy przed Covidem) na 100. obchodach w listopadzie 2018 r. http://fkpw.pl/tank/ Ale za zdjęcia dziękuję. zawsze to ciekawie jest... zajrzeć do środka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi