Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano

Dziękuję bardzo, bowiem tutaj miałem dylemat. Spotkałem się z pisownią  nazwiska Czysz lub Czyż i w tym przypadku nie chciałem " wychodzić przed szereg" ? 

Napisano
W dniu ‎2019‎-‎04‎-‎11 o 21:14, formoza58 napisał:

Tutaj zastanawiałem się, czy wrzucić do " Naszych samolotów...", czy tutaj. Wypadła " reszka" ?  Lotnicy jednej z eskadr wielkopolskich.

lot 1 wielk eskadra z normalnotorowego na szeroko torowy.jpg

Piękne zdjęcie nawet jakościowo jak na tamte czasy. ?

Pytanie do speców mundurologii - czy na tej fotografii wszyscy są Polakami, czy niekoniecznie... tzn. czy przypadkiem jacyś jeńcy nie targają tego latadła?

Napisano
12 godzin temu, formoza58 napisał:

Przy Albatrosie na lwowskim lotnisku w 1919 roku.

lot sylweet 19rok albatros c 12 lwow.JPG

Albatros C.XII - 6.EW.

Od lewej:

- ppor.obs. Ryszard Hesse

- por.pil. Adolf Wesołowski

-ppor.pil.obs. Stanisław Pietruski

Napisano

To zapewne skutek sympatii Lotników eskadry kwaterującej w majątku. A że stary " raptus" był sympatyczny i pewnie przydatny w polowankach, no to mamy widoczny " efekt"  w boczkach? 

Napisano (edytowane)

W WP II RP chyba w dobrym tonie było - jeśli już się miało psa - utrzymywanie albo tzw. psów płk. Kartawnika (dziś Ogar Polski), albo tzw. psów płk. Pawłusiewicza (dziś Gończy Polski). Ja z moim Gończym Polskim nieraz miałem ciekawe przypadkowe spotkania na ulicach z leciwymi osobami pytającymi mnie, „czy to jest pies Pawłusiewicza, bo pamiętam je sprzed wojny?”. Fajne psy, choć trudne w prowadzeniu.

Edytowane przez Jedburgh_Ops