formoza58 Napisano 1 Marzec 2019 Autor Share Napisano 1 Marzec 2019 Stefan Stec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Marzec 2019 Autor Share Napisano 3 Marzec 2019 Por. pil. Jerzy Dziembowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 6 Marzec 2019 Share Napisano 6 Marzec 2019 Do identyfikacji NN lotnik. Obok stoi por.pil.obs. Eugeniusz Tromszczyński. Hannover CL-II nr. 81 (CWL). Na wyposażeniu wpierw 1.EL, 11.EL później na froncie w 2.EW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetera50 Napisano 9 Kwiecień 2019 Share Napisano 9 Kwiecień 2019 Do formoza58 godz.21.18 : sierż. Obserwator Wiktor CZYSZ - II Esk.Wlkp. , potem 21 Eskadra Niszczycielska ( miejsce ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2019 Dziękuję bardzo, bowiem tutaj miałem dylemat. Spotkałem się z pisownią nazwiska Czysz lub Czyż i w tym przypadku nie chciałem " wychodzić przed szereg" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2019 Macewicz i Grochowalski z oficerami francuskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2019 Tutaj zastanawiałem się, czy wrzucić do " Naszych samolotów...", czy tutaj. Wypadła " reszka" Lotnicy jednej z eskadr wielkopolskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Kwiecień 2019 Share Napisano 12 Kwiecień 2019 (edytowane) A konkretnie z I.Esk.Wlkp. - LVG C.V "5" - 1919 r. Edytowane 12 Kwiecień 2019 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 12 Kwiecień 2019 Share Napisano 12 Kwiecień 2019 W dniu 2019-04-11 o 21:14, formoza58 napisał: Tutaj zastanawiałem się, czy wrzucić do " Naszych samolotów...", czy tutaj. Wypadła " reszka" Lotnicy jednej z eskadr wielkopolskich. Piękne zdjęcie nawet jakościowo jak na tamte czasy. Pytanie do speców mundurologii - czy na tej fotografii wszyscy są Polakami, czy niekoniecznie... tzn. czy przypadkiem jacyś jeńcy nie targają tego latadła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Ja mundurologiem nie jestem, ale ci w furażerkach to na pewno nie są jeńcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Kwiecień 2019 Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Nie ma żadnych jeńców. To personel naziemny eskadry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 12 Kwiecień 2019 Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Okay, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2019 Przy Albatrosie na lwowskim lotnisku w 1919 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 19 Kwiecień 2019 Share Napisano 19 Kwiecień 2019 W dniu 18.04.2019 o 09:36, formoza58 napisał: . Szkolny Hansa-Brandenburg B-I 1919 r. Od lewej - por.pil. Wacław Makowski obok pchor.pil Gustaw Gwizdalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 20 Kwiecień 2019 Share Napisano 20 Kwiecień 2019 12 godzin temu, formoza58 napisał: Przy Albatrosie na lwowskim lotnisku w 1919 roku. Albatros C.XII - 6.EW. Od lewej: - ppor.obs. Ryszard Hesse - por.pil. Adolf Wesołowski -ppor.pil.obs. Stanisław Pietruski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2019 Ppor. Franciszka Jacha konno jeszcze nie mieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2019 Ppor. obser. Maksymilian Kowalewski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2019 Lotnicy 12 eskadry wywiadowczej w wolnych chwilach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2019 Żolnierze z rzutu kołowego 12 eskadry wywiadowczej, w 1920 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2019 Po udanym polowaniu na lisa, w 1919 roku. Od lewej ppor. obser. Maksymilian Kowalewski i ppor. pil. Franciszek Jach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 26 Kwiecień 2019 Share Napisano 26 Kwiecień 2019 Plus Ogar Polski, tylko nieco przekarmiony i chyba już starszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2019 To zapewne skutek sympatii Lotników eskadry kwaterującej w majątku. A że stary " raptus" był sympatyczny i pewnie przydatny w polowankach, no to mamy widoczny " efekt" w boczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 26 Kwiecień 2019 Share Napisano 26 Kwiecień 2019 (edytowane) W WP II RP chyba w dobrym tonie było - jeśli już się miało psa - utrzymywanie albo tzw. psów płk. Kartawnika (dziś Ogar Polski), albo tzw. psów płk. Pawłusiewicza (dziś Gończy Polski). Ja z moim Gończym Polskim nieraz miałem ciekawe przypadkowe spotkania na ulicach z leciwymi osobami pytającymi mnie, „czy to jest pies Pawłusiewicza, bo pamiętam je sprzed wojny?”. Fajne psy, choć trudne w prowadzeniu. Edytowane 26 Kwiecień 2019 przez Jedburgh_Ops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi