Czlowieksniegu Napisano 30 Wrzesień 2025 Napisano 30 Wrzesień 2025 Eeeeeeeeeeeeeeeee.... miętki jesteś. Grono "tłumaczy" się raptownie zmniejszyło, ale...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Wrzesień 2025 Napisano 30 Wrzesień 2025 5 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Eeeeeeeeeeeeeeeee.... miętki jesteś. Grono "tłumaczy" się raptownie zmniejszyło, ale... Aaaaaaaaa, to całkowicie inna sprawa. Rozumiem, że zostały egzemplarze najbardziej wartościowe. Dla takich zawsze warto poczekać.
Jedburgh_Ops Napisano 11 Grudzień 2025 Napisano 11 Grudzień 2025 A PiSowskie Defence24 jak zawsze swoje: 36 FA-50PL ma zostać przekazanych w latach 2025-2028, te lekkie myśliwce będą mieć dużo nowocześniejszy radar i szerszy pakiet uzbrojenia, ale wciąż nie sfinalizowano integracji pocisków AIM-120 AMRAAM (niedawno informowano o przeglądzie i przygotowaniu do studium wykonalności). No to z zapartym tchem czekamy. Według tej informacji pierwszy FA-50PL ma być do końca tego roku. Dziś 11 grudnia 2025 roku go nie było, o ile wiem, zatem zostaje jeszcze 20 dni na przylot pierwszego FA-50PL, a może nawet pierwszych dwóch? Oczywiście przylecą ściśle według WTT, czyli z radarem PhantomStrike, z AIM-9X, z AIM-120D-3 i oczywiście z certyfikowaną instalacją do pobierania paliwa w powietrzu.
beaviso Napisano 26 Grudzień 2025 Napisano 26 Grudzień 2025 Fantasmagorii Nowaka ciąg dalszy. Przy czym jedna całkiem realna. Ta dotycząca Zapachajdziur Po Wieki Wieków. (12 FA-50GF *nie będzie* modernizowanych.) https://defence24.pl/sily-zbrojne/fa-50-w-nowej-roli-jak-polska-moze-wykorzystac-lekkie-samoloty M.
Jedburgh_Ops Napisano 26 Grudzień 2025 Napisano 26 Grudzień 2025 (edytowane) Chyba nie liczyłeś, że PiSowskie Defence24 nie będzie dorabiało ideologii do faktów, tak jak Energetyka24 z tej samej PiSowskiej wycieczki broniła Obajtka. Tuż przed świętami Defence24 opublikowało kolejny, z niezliczonych, wywiad z PiSowskim magazynierem materiałów wybuchowych Dworczykiem, którego sprawę karną skasował macierewicz, więc nie bądźmy zdziwieni, iż trwa kreacja koreańskiego shitu jako najlepszego możliwego samolotu bojowego dla demoluda graniczącego z turańską dziczą. Wiesz, jaka w Defence24 jest bieda bez PiSowskich reklam, jak za rządów tej złodziejskiej bandy? Trwa ślinienie się do Dworczyka, bo jeśli jakieś szczątki po PiS powrócą do władzy to Dworczyk odwdzięczy się reklamami dla Defence24. I dlatego FA-50GF najlepszym samolotem jest i basta. I tylko z dziennikarstwem nie ma to nic wspólnego; tak samo zresztą, jak popisy wicenaczelnego Defence24 na temat Gierania-2 z R-60, co opisane w innym wątku. Edytowane 26 Grudzień 2025 przez Jedburgh_Ops
Czlowieksniegu Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu https://tech.wp.pl/klopotliwy-zakup-rozwoj-fa-50-sprzeczny-z-interesami-usa,7255353858202048a
beaviso Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Nie mam bladego pojęcia jak to możliwe, że obecny z-ca DG RSZ, gen. Ireneusz Nowak, do niedawna (2023-2025) Inspektor Sił Powietrznych - odpowiedzialny za dopuszczenie do zakupu FA-50, samolotu-projektu, który notuje opóźnienia i na dobrą sprawę nie ma żadnej pewności, że powstanie i w jakim kształcie - za którego kadencji wydarzyły się dwie spektakularne katastrofy związane z udziałem Sił Powietrznych w pokazach lotniczych, wedle wszelkich przesłanek spowodowane błędami pilotów - w najlepsze pełni swoją funkcję? M.
Jedburgh_Ops Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, beaviso napisał: ...w najlepsze pełni swoją funkcję? ...gdy za tę aferę z FA-50 i za chamską, prostacką propagandę FA-50 dla idiotów powinien siedzieć. Tak samo, jak gen. Pszczoła, który jest u zarania tej afery, a teraz siedzi sobie - jak gdyby nigdy nic - w Alioth Fuondation i śpiewa „Nic się nie stało [z tym gównem], Polacy nic się nie stało...”. Pszczoła nie ma nic do powiedzenia na ten temat. To jest identyczna generalicja, jak z PRL, jak z czasów Gotowały, Dzioka itp.
Czlowieksniegu Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu FA-50. Kiedy one wejdą do systemu obrony kraju? Bo niedługo żegnamy chyba MiGi…? Gen. Nowak: Tu jest dylemat. Od początku mówiliśmy, że te 12 samolotów w wersji nazwanej Gap Filler, w naszej koncepcji mają bardziej funkcje szkolną. Mają nam produkować pilotów gotowych do przeszkolenia na prawdziwe platformy bojowe typu F-16 i F-35. Mają też mieć zdolność do pełnienia dyżurów bojowych i oddziaływania ogniowego. Musimy teraz się skupić na szybkim wyprodukowaniu kadry instruktorskiej i wyszkoleniu jej, do poziomu takiego, żeby osiągnęli samodzielność. Jeżeli tego nie zrobimy, a wstawimy samoloty w dyżur, to znacznie spowolnimy proces szkolenia. Pytanie co jest w danym momencie ważne. Jeśli ważniejsze będą dyżury, to włączymy w nie FA-50 w przyszłym roku. Rakiety do nich już są w drodze. A wersja PL? Gen. Nowak: Prowadzimy kompleksowe prace koncepcyjne. Jakie uzbrojenie zintegrować na PL, a co na GF. Rozpoczęliśmy mocny dialog z producentami europejskimi. Może się okazać, że samolot w wersji PL będzie bardzo wszechstronną platformą, zdolną do przenoszenia nie tylko rodziny uzbrojenia amerykańskiego, ale też europejskiego. Brimstone? Meteor? Chodzi o Brimstony, ASRAAM-a i Iris-T Płk Paluch: Priorytetem dla wersji PL będzie na pewno pocisk średniego zasięgu, chodzi nam głównie o pocisk AIM-120 AMRAAM. Do tego rakieta krótkiego zasięgu, jako zasadnicza AIM-9X Sidewinder. Widzimy też potrzebę rozpoczęcia prac nad integracją nowego typu rakiety krótkiego zasięgu do wersji Gap Filler. Obecnie ona jest zintegrowana z Sidewinderami L,M i P, ale to pociski starego typu, którego zapasy globalne się wyczerpują przez zużycie ich na Ukrainie. Musimy myśleć o pocisku na najbliższe trzy-cztery dekady. Czyli z FA-50GF wypączkuje nowa wersja. Nie będą doprowadzone do standardu PL? Płk Paluch: Są ograniczenia finansowe i jest kwestia koszt-efekt. Pozostaniemy przy zwiększonej funkcji szkolnej Gap Fillerów, ale w rozumieniu szkolenia zaawansowanego pilotów i oszczędzania platform docelowych (bojowych – przyp. red.) do tego szkolenia. Zmiana GF w PL wiązałaby się ze zmianą obecnego radaru. Pozbywanie się go nie jest zasadne. To urządzenie jest porównywalne z obecnymi radiolokatorami naszych F-16, a pod pewnymi względami nawet lepsze. Gen. Nowak: Podsumowując, chcemy, żeby FA-50PL był maksymalnie elastycznym, wielozadaniowym samolotem, ale niskokosztowym. Ma mieć pełne spektrum uzbrojenia do zwalczania celów powierzchniowych, powietrznych i naziemnych. Z pełną zdolnością do pełnienia dyżurów w obronie powietrznej. Warto wspomnieć, że istnieją ciekawe oferty niskokosztowego pocisku manewrującego, który FA-50PL mógłby przenosić i służyłby jako stosunkowo tania broń ofensywna saturująca przeciwnika. https://defence24.pl/sily-zbrojne/nowe-samoloty-dla-wojska-gen-nowak-sily-powietrzne-skorzystaja-z-safe Wiem, wiem... za moment się dowiemy, że Nowak został źle zrozumiany, bo wszystko jest na jak najlepszej drodze. Bo co prawda 12 będzie szkolnymi, a wersja PL w powijakach, ale to detale...
Jedburgh_Ops Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) 25 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: ...gdy za tę aferę z FA-50 i za chamską, prostacką propagandę FA-50 dla idiotów powinien siedzieć. Tak samo, jak gen. Pszczoła, który jest u zarania tej afery, a teraz siedzi sobie - jak gdyby nigdy nic - w Alioth Fuondation i śpiewa „Nic się nie stało [z tym gównem], Polacy nic się nie stało...”. Pszczoła nie ma nic do powiedzenia na ten temat. To jest identyczna generalicja, jak z PRL, jak z czasów Gotowały, Dzioka itp. PS Wiesz @beaviso, ile ja znam takich moralnych upadków? Jednego dnia bydlę (z dość bogatym naramiennikiem) wręczało mi naganę i odbierało premię kwartalną za (cytat dosłowny) „obrazę członka PZPR i oficera Ludowego Wojska Polskiego”, a 12 marca 1999 to samo bydlę ze łzami w oczach było na kolanach najżarliwszym demokratą, liberałem i oficerem NATO. Edytowane 14 godzin temu przez Jedburgh_Ops
beaviso Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 42 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: ...gdy za tę aferę z FA-50 i za chamską, prostacką propagandę FA-50 dla idiotów powinien siedzieć. Tak samo, jak gen. Pszczoła, który jest u zarania tej afery, a teraz siedzi sobie - jak gdyby nigdy nic - w Alioth Fuondation A kto go tam ściągnął? Ex-pilot F-16, którego cenisz :) To mały światek. Z FA-50 jest jeden problem główny "core issue" - ktoś popełnił błąd i uwierzył Koreańczykom, że błyskawicznie dostarczą nam "małe F-16". M.
Czlowieksniegu Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 4 minuty temu, beaviso napisał: ktoś popełnił błąd i uwierzył Wzruszyłeś mnie, serdecznie i szczerze dziękuję.
beaviso Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Celowo napisałem bez jawnego wskazywania czynników sprzyjających popełnianiu błędów i wzmacnianiu wiary, względnie wyciszaniu niewiary... M.
M81 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Nie martwicie się. Kilka miesięcy temu przeczytałem, że możemy liczyć na zakup F-15 w ramach SAFE. O tym natomiast, że eskadra na FA-50GF będzie wypełniała zadania IQT wiadomo od bardzo dawna.
Jedburgh_Ops Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) 39 minut temu, beaviso napisał: A kto go tam ściągnął? Ex-pilot F-16, którego cenisz :) Ano niestety wiem i przyznaję Ci rację. Jeden (ten starszy stopniem i wiekiem) zatwierdził zakup tego koreańskiego shitu, a drugi (ten młodszy stopniem i wiekiem) nie zostawia na tym zakupie suchej nitki. A jednak... są w jednej fundacji. Jak to możliwe, jeśli w normalnym cywilnym świecie ludzi zdrowych na umyśle oraz z odrobiną honoru i godności byłoby to niemożliwe? Że to możliwe to ja akurat wierzę. Fanatyczne PZPRowskie bydlę w wojskowym lotniczym mundurze (które wspomniałem 5 postów wyżej) w latach 80. mnie i kilku innym mówiło wprost w oczy, że gdyby mu kazali to by do nas strzelał, bo taki jest jego zawód - w lotniczym mundurze!. To samo bydlę 13 listopada 1995 roku zostało odznaczone Orderem Odrodzenia Polski. Takie to jest środowisko. A dziś to bydlę, jako miły, sympatyczny, dobry dla świata, ludzi i zwierzątek zacny etyczny staruszek pisze w necie, że razem z wnusiami robi kompozycje kwiatowe i jakie to jest piękne hobby. K... Edytowane 13 godzin temu przez Jedburgh_Ops
mensguth6 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 43 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Ano niestety wiem i przyznaję Ci rację. Jeden (ten starszy stopniem i wiekiem) zatwierdził zakup tego koreańskiego shitu, a drugi (ten młodszy stopniem i wiekiem) nie zostawia na tym zakupie suchej nitki. A jednak... są w jednej fundacji. Jak to możliwe, jeśli w normalnym cywilnym świecie ludzi zdrowych na umyśle oraz z odrobiną honoru i godności byłoby to niemożliwe? Że to możliwe to ja akurat wierzę. Fanatyczne PZPRowskie bydlę w wojskowym lotniczym mundurze (które wspomniałem 5 postów wyżej) w latach 80. mnie i kilku innym mówiło wprost w oczy, że gdyby mu kazali to by do nas strzelał, bo taki jest jego zawód - w lotniczym mundurze!. To samo bydlę 13 listopada 1995 roku zostało odznaczone Orderem Odrodzenia Polski. Takie to jest środowisko. A dziś to bydlę, jako miły, sympatyczny, dobry dla świata, ludzi i zwierzątek zacny etyczny staruszek pisze w necie, że razem z wnusiami robi kompozycje kwiatowe i jakie to jest piękne hobby. K... Zakończę i rozwinę - Kórwa jego mać, szlag mnie trafia.
mensguth6 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 7 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: No coś w tym rodzaju Dzieciństwo spędziłem w Bemowie Piskim- wtajemniczeni wiedza o co kaman
Jedburgh_Ops Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) 8 minut temu, mensguth6 napisał: Dzieciństwo spędziłem w Bemowie Piskim- wtajemniczeni wiedza o co kaman Stary dowcip WKU wobec warszawiaków - „To kieruję was do odbycia zasadniczej służby wojskowej na Bemowie... ...Piskim”. Ha, ha, ha. Edytowane 12 godzin temu przez Jedburgh_Ops
Czlowieksniegu Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu btw W cytowanym przeze mnie wyżej artykule z GRUDNIA 2025 pada "A wersja PL? Gen. Nowak [ zastępcą Dowódcy Generalnego ]: Prowadzimy kompleksowe prace koncepcyjne..." vs Pierwszy FA-50PL trafi do Polski w trzecim kwartale 2027 wynika z podpisanego 16 STYCZNIA 2026 aneksu... Kosiniak-Kamysz jest, zaskoczenia to nie stanowi, takim samym tuzem intelektu jak Mariusz...
mensguth6 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 18 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Stary dowcip WKU wobec warszawiaków - „To kieruję was do odbycia zasadniczej służby wojskowej na Bemowie... ...Piskim”. Ha, ha, ha. znam- ja Mając12 lat widziałem biegające słoniki za samochodem - bo tak chciałem( dziś mi jest cholernie przykro z tego powodu)
Rekomendowane odpowiedzi