Skocz do zawartości

Poszukiwanie zagubionego sygnetu myśliwego

luk2030

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem kto i jak liczył, ale na kilogram biomasy taka sarna zawiera ponad 60% więcej substancji spożywczych niż powiedzmy pasikoniki. Proporcje białko/tłuszcz to inna sprawa, przy czym chciałem zauważyć że białko ma mniejsze wartości odżywcze niż tłuszcze.
PS Wydawało mi się że akurat tutaj sporo osób czytuje książki, a tu zonk.

Nie ja liczyłem - koleżanka z roku ważyła. Robiąc magisterkę na bromatologii. Niezłe były jazdy zwłaszcza z pozyskaniem jadalnej" szarańczy do badań.
PS Dla jasności- nie wiem kto i jak liczył że owady mają więcej wartości odżywczych niż mięso ssaków - nie odwrotnie.

Erih (3513 / 17) 2017-09-01 16:24:15

Tak czy inaczej dzikiej zwierzyny dla wszystkich nie starczy, a koszt i finansowy, i ekologiczny wyprodukowania proporcji 1 kg wołowiny do N szarańczy czy innego mniam-mniam, wypada przerażająco.

PS I nie wiem, co Wy od tych robaków? Całkiem całkiem...- spora część społeczeństwa żre kiełbasę z Biedronek...

No niestety, dziczyzna raczej pozostanie rarytasem niż posiłkiem codziennym, tym bardziej ją cenię. Tak swoją drogą, miałeś kiedyś okazję spróbować np argentyńskiej wołowiny? Troszkę" inaczej smakuje niż to co jadasz z europejskich hodowli - a to jest właśnie hodowla swobodna.
Zaś co do kosztów, wiadomo że stworzenia zmiennocieplne mniej konsumują, ale czy równoważy to o wiele mniejszą wydajność odżywczą?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie