Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jest.

Samolot LVG C.VI.

W niektórych publikacjach biała swastyka określona jest jako godło "Związku Obrońców Ojczyzny" (właściwa nazwa to "Federacja Polskich Związków Obrońców Ojczyzny") co wydaje się mylną informacja ponieważ związek powstał w 1927 r. a powyższe zdjęcie wykonano tak jak wspomniał Formoza w latach 19210-1922. Można tez spotkać informację, że swastyka była osobistym godłem chor.pil. Władysława Dittmera (na zdj. trzeci odprawej).

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Miłe memu sercu ptaszysko.

P7a_132EML.thumb.jpg.7cabe58571971e92aaea4597065eadaf.jpg

Sądząc po słonecznej pogodzie i jasnym odcieniu nieba i porównując to z odcieniem szachownicy kruk jest raczej niebieski niż czerwony - czyli 132 Eskadra z Ławicy.

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Właściwie to nie chodzi o jakiekolwiek godło eskadry czy też osobiste a sposób malowania szachownic na górnych powierzchniach górnego płata  "lwowskiego" samolotu -  Hansa-Brandenburg C.I nr.67.10 (w kwietniu 1919 r. był w 7.EL).

Wiedziałem, że wielopolowe szachownice malowano na sterze kierunku Bre XIV ale na H-B C.I zobaczyłem je po raz pierwszy. Ciekawe...

Hansa-Brandenburg C.I nr.67.10.png

malowana szachowmica prawa.png

Napisano (edytowane)

W nowo wydanej (Przemyśl 2020) książce M. Niestrawskiego  "III.Dywizjon Lotniczy w obronie Lwowa w sierpniu 1920 roku" na str. 130 z dużym rozbawieniem przeczytałem opis zamieszczonego zdjęcia, które jak zaznaczono pochodzi ze zbiorów Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie !

Znajdujemy tam informację o godle pilota w postaci głowy zająca (!) umieszczonym na jednym z Oeffagów D.III 13.EM

Piękny malunek orła zrywającego się do lotu zamieniono na jakiegoś szaraka !? Wielki wstyd !!!

To nie jedyna "wpadka" w tej publikacji - str. 39 - błędna identyfikacja lotników związanych z 6.Eskadrą Lwowską (vide dział "sylwetki lotników 1920-1939")

PS - na zdjęciu por.pil. Ludwik Patalas

13.EM Oeffag D.III.png

razem porównanie orzel.png

Edytowane przez Sedco Express
Napisano

Wczoraj właśnie o czymś takim myślałem.
Czytałem sobie drugi tom "Polskie Wojska lotnicze..." Niestrawskiego, patrzyłem na ilustracje i stwierdziłem, że pomimo, wydawałoby się, dużej liczby fotografii - bo w sumie jest ich 97 - to żadna nie przedstawia większej wartości. Zero odcieni szarości, szczegółów, rozmyte, często sylwetka to wielka ciemna plama, twarzy nie da się rozpoznać. W publikacjach Niestrawskiego (bo i nie tylko tej) materiał foto jest tak słaby, że wynikają z tego właśnie takie "kwiatki". Nie wiem, czy on ma archiwum w postaci skanów słabej jakości, kserówek czy innych technik, ale sporo fotografii z tamtej książki (i z pierwszego tomu też) znam w lepszej jakości.

Napisano
8 godzin temu, formoza58 napisał:

Z Allegro.

Trochę poza ramami  lat wątku. "Jaszczurka" na samolocie z 12 eskadry wywiadowczej, w 1920 roku. 

lot godlo1.JPG

LVG C.V 9666/18 nr 9.5 - sierż.sztab.pil. Antoni Katarzyński i pchor.obs. Kazimierz Szczepański