dodok2000 Napisano 18 Luty 2017 Autor Napisano 18 Luty 2017 Witam. Zeszłego lata idąc przez łąki i pola znalazłem ciekamy kamień. Są na nim rysunik i zastanawiam się czy to ręka ludzka sprzed kilku tysięcy lat czy sama natura robi takie psikusy. Proszę i Waszą opinię, moze weryfikację. Pozdrawiam
ManyFace Napisano 19 Luty 2017 Napisano 19 Luty 2017 Kiedy na naszą skałę oddziałują procesy erozyjne i ją ścierają, rozpuszczają, kruszą a potem wyoblają to otrzymujemy np. otoczaki takie jak ten na zdjęciu. Teraz wystarczy wiedzieć jak wygląda i powstaje stal damasceńska żeby wiedzieć jak powstały wzory na kamieniu =)
Erih Napisano 21 Luty 2017 Napisano 21 Luty 2017 To co ja swego czasu dosyć często znajdowałem, to były odlewy piaskowcowe. Występujące w otoczeniu łupków ilastych. Wypełnienie kalcytem też spotykałem, ale piaskowiec dużo częściej.Przy okazji, te skamienieliny nie były ujawnione przez erozję a przez działalność górniczą.Tak więc w jednym stosie były skamienieliny a właściwie odlewy piaskowcowe, węglowe, kalcytowe i po prostu zmineralizowane szczątki zwierzęce. Misz masz.
marekb37 Napisano 21 Luty 2017 Napisano 21 Luty 2017 ManyFace chociaż jestem skłonny przyznać ci racje, to kalcyt który przytoczyłeś, nie jest skamieniałością.Jak wiesz tworzy kryształy izomeryczne, igiełkowe.Mogą one wprowadzać w błąd.To pospolity minerał utworów hydrotermalnych. ....Ale odbiegamy od pytania głównego. Czy zgodzisz się ze mną że to nie jest dzieło ręki ludzkiej?
alex_2013 Napisano 22 Luty 2017 Napisano 22 Luty 2017 100 % natura. Nie ma na nim ani żadnych stworów ani podwodnych cywilizacji. Widzę, że pomimo rozpoczętego sezonu na wykopki wątek ostro się rozwinął:)
dodok2000 Napisano 22 Luty 2017 Autor Napisano 22 Luty 2017 Szczerze mówiąc jak znalazłem to też myślałem że zwykły przypadek i natura tak wymalowala ale im dłużej się patrzy tym dziwiększe mieli przychodzą. W necie nic podobnego nie znalazłem może za wyjątkiem Kopalni neolitycznej w Krzemioknach Opatowskich gdzie węglem na ścianie znaleziono rysunek nieco podobny.
alex_2013 Napisano 22 Luty 2017 Napisano 22 Luty 2017 Czym bardziej każdy z nas zacznie sie przyglądać żonie tym szybciej pozałuje slubu. Czasem nie warto wpatrywać sie w coś godzinami bo to tylko przeciąża głowę.100 proc natura, mózg ma dar do fantazjowania. Są tacy co to na wszystkim widza smoki ect,tyle ze nie na tym forum :))
dodok2000 Napisano 18 Luty 2017 Autor Napisano 18 Luty 2017 Witam. Zeszłego lata idąc przez łąki i pola znalazłem ciekamy kamień. Są na nim rysunik i zastanawiam się czy to ręka ludzka sprzed kilku tysięcy lat czy sama natura robi takie psikusy. Proszę i Waszą opinię, moze weryfikację. Pozdrawiam
marekb37 Napisano 20 Luty 2017 Napisano 20 Luty 2017 ManyFace ja też nie chciałem cie obrazić. Jestem tylko pasjonatem. Bazowałem tylko na zdjęciach. Masz rację że praktyka w terenie daje doświadczenie.Patrząc na zdjęcie widzę otoczaka. Aha czyli uległ wytarciu 'skrót myślowy' przez materiał rzeczny, płynący lodowiec. Nawet gdyby zaszło tam zjawisko fosylizacji, to nie uważasz, zachowanie rysu rośliny jest mało prawdopodobne.
Erih Napisano 20 Luty 2017 Napisano 20 Luty 2017 Nie pretenduję nawet do miana zaawansowanego hobbysty, ale materiał roślinny na ogół zamieniał się w węgiel, a ten jako kruchy zostałby z tak pięknie obtoczonego otoczaka wypłukany.Tak więc sądzę że te ślady to raczej wtręty mineralne, w rodzaju warstewek piasku w nieco innym kolorze.PS Bardzo dawno temu znajdowałem również liczne odlewy" pni i gałęzi, gdzie do jamy powstałej przez wypróchnienie drewna, dostawał się piasek i zastygał w piaskowiec, wiernie odwzorowując pierwotny kształt.
ManyFace Napisano 18 Luty 2017 Napisano 18 Luty 2017 Żaden człowiek przy tym nie grzebał =)Proponuję poczytać trochę o skamieniałościach.
dodok2000 Napisano 18 Luty 2017 Autor Napisano 18 Luty 2017 Już sporo poczytałe, porównałem zdjęć w necie i nic podobnego nie znalazłęm. Na pierwszej stronie jak tak popatrzeć to ukłąda się we wzór jakiegoś zwierzęcia o czterech nowga. NA drugiej jakby głowa rogatego zwierza ale moze ponosi mnie fantazja. I te obrazy przy dokładnym bliskim przyjtrzeeniu wyglądają akjkby narysowane ochrą lub jakąs inna malą.
bjar_1 Napisano 18 Luty 2017 Napisano 18 Luty 2017 Zanieś archeologistom, bo to może być sensacyjne znalezisko!
dodok2000 Napisano 18 Luty 2017 Autor Napisano 18 Luty 2017 Żartujesz czy poważnie?Bo wiesz: Dobry żart Tymfa wart" :)
dodok2000 Napisano 18 Luty 2017 Autor Napisano 18 Luty 2017 Bojar 1, fajnie narysował ja widze to samo. A na drugiej stronie jakaś rogacizna...?
Czlowieksniegu Napisano 18 Luty 2017 Napisano 18 Luty 2017 Z twarzy zupełnie do nikogo niepodobny...Bjar... błagam...
marekb37 Napisano 22 Luty 2017 Napisano 22 Luty 2017 Czyli ty akcentem zakończmy ten post. Natura, nie człowiek. Sorry dodok2000 innym razem będziesz miał więcej szczęścia.Powodzenia.
marekb37 Napisano 19 Luty 2017 Napisano 19 Luty 2017 ManyFace. Widzę że jesteś fachowcem. Mój błąd.Wiesz chciałem użyć skrótu.Ale skoro tak dobitnie stawiasz swoją tezę, to wtrącę trzy grosze laika.Ten kamień to typowy otoczak powstały pod wpływem erozji glacjalnej.Jeśli dopatrzyłeś się tam elementów roślinnych,których na zdjęciu ja nie zauważam, to nauka o której mówisz to paleobotanika. A poza tym na otoczaku trudno zachować rys rośliny czy czegoś innego, dlatego że w skutek ocierania się o inne kamienie czy podłoże jego struktura ulega roztarciu ziaren na powierzchni. Co z natury niszczy obraz powierzchni.
dodok2000 Napisano 22 Luty 2017 Autor Napisano 22 Luty 2017 Ale przynajmniej poznałem opinie wielu. Wielkie dzięki:)
Sobiepan Napisano 18 Luty 2017 Napisano 18 Luty 2017 dodok, bjar ma tu wierszówkę płaconą, wiec nie bierz na poważnie.
marekb37 Napisano 18 Luty 2017 Napisano 18 Luty 2017 Ludzie zwykły kamień przeszyty innym minerałem. Przypadkowy rysunek jakich wiele tworzy natura.
marekb37 Napisano 18 Luty 2017 Napisano 18 Luty 2017 bjar_1 niestety muszę cie zmartwić to nie neandertczyk wyskrobał. Obstawiam póżną kredę, raczej południową Polskę, czuję tu delikatną domieszkę pazura dinozura i liścia paproci.
bjar_1 Napisano 18 Luty 2017 Napisano 18 Luty 2017 No to dinozarł nawet ciekawszy od neandertalczyka.
dodok2000 Napisano 18 Luty 2017 Autor Napisano 18 Luty 2017 Panowie sobie jaja robicie a jak mysle ze jest cos na rzeczy. Zdjecie nie oddaje mimo wszystko oryginalu a wyglada to jak rysunek albo ewentualnie odcisnieta roslinnosc. Niech czeka moze kiedys znajdzie sie rozwiazanie.
Pytanie
dodok2000
Witam. Zeszłego lata idąc przez łąki i pola znalazłem ciekamy kamień. Są na nim rysunik i zastanawiam się czy to ręka ludzka sprzed kilku tysięcy lat czy sama natura robi takie psikusy. Proszę i Waszą opinię, moze weryfikację. Pozdrawiam
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.