HU13ERT Napisano 5 Grudzień 2016 Autor Napisano 5 Grudzień 2016 http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/przemysl/a/chcial-przemycic-54-niemieckie-ksiazeczki-wojskowe-z-ii-wojny-swiatowej,11540872/Chciał przemycić 54 niemieckie książeczki wojskowe z II wojny światowej.54 niemieckie książeczki wojskowej, pochodzące z okresu II wojny światowej, chciał przemycić do Polski 47-letni Ukrainiec. Wpadł podczas kontroli celnej na polsko - ukraińskim przejściu granicznym w Budomierzu.Funkcjonariusze Służby Celnej zdecydowali bliżej przyjrzeć się wjeżdżającemu do Polski pojazdowi acura. - Okazało się, że kierujący samochodem 47-letni obywatel Ukrainy, ukrył w podwójnym dnie swojego bagażu cenne historyczne przedmioty. Były to dobrze zachowane niemieckie książeczki wojskowe pochodzące z okresu II wojny światowej - informuje Iwona Rzeźniczek z Izby Celnej w Przemyślu. Mężczyzna wyjaśnił funkcjonariuszom, że miały być one wykorzystane w bliżej nieznanej mu produkcji filmowej. Przeciwko sprawcy Służba Celna wszczęła postępowanie karne skarbowe, natomiast o losie tych historycznych przedmiotów zadecyduje sąd.
Jacek Dąbrowski Napisano 5 Grudzień 2016 Napisano 5 Grudzień 2016 Fajne , bo takie ....... historyczne. Dymytry z iwanem sklepali :P Mundre te celniki :PPozdrawiam
Tomasz70 Napisano 5 Grudzień 2016 Napisano 5 Grudzień 2016 Niesamowita skuteczność służb celnych! I co teraz??? Jak zjeść tę żabę? ;)))
IdeL Napisano 5 Grudzień 2016 Napisano 5 Grudzień 2016 Myślę, że jeśli te 54 książeczki wojskowe są oryginalne, to jako materialny dowód polskiej kultury i polskiej wojskowości powinny trafić do przepastnych magazynów muzealnych, gdzie sobie spokojnie zbutwieją...
bjar_1 Napisano 6 Grudzień 2016 Napisano 6 Grudzień 2016 Powinni oddać do muzeum np. Powstania Warszawskiego. Przecież mimo, że wjechały z Ukrainy stanowią zabytki i przykłady polskiego dziedzictwa narodowego.
HU13ERT Napisano 6 Grudzień 2016 Autor Napisano 6 Grudzień 2016 Biorąc pod uwagę wiek tych rarytasów to raczej dziewictwa narodowego". Celnicy powinni wzmóc czujność bo gdzieś powinny być identyczne książeczki carskich generałów...też takie dziewictwo.
abcd Napisano 6 Grudzień 2016 Napisano 6 Grudzień 2016 Ja rozumiem że łajzy muszą takie rzeczy robić aby wykazać sens funkcjonowania swojej formacji ale po co się bałwaństwem chwalić na całą PL.
mensguth6 Napisano 6 Grudzień 2016 Napisano 6 Grudzień 2016 A to były oryginały czy ukraińska produkcja?
Jacek Dąbrowski Napisano 6 Grudzień 2016 Napisano 6 Grudzień 2016 To były orginały. Prosto z UPAińskiego warsztatu.Pozdrawiam
Moskit1/2 Napisano 6 Grudzień 2016 Napisano 6 Grudzień 2016 Co wy piszecie nie można tego targać do polski hmmm A ja miałem ze tirem tego nawiąże od niemiaszków :/to już po ptakach
Jacek Dąbrowski Napisano 6 Grudzień 2016 Napisano 6 Grudzień 2016 Ty sobie lepiej kup tira załadowanego słownikiem języka polskiego.Potem się weźmiesz za coś innego.
Hansdekawka Napisano 7 Grudzień 2016 Napisano 7 Grudzień 2016 Sugestia taka pada nie po raz pierwszy,jak grochem o ścianę :(
marcjew Napisano 8 Grudzień 2016 Napisano 8 Grudzień 2016 Moge sie zalozyc ze to kopie po prostu na Ukrainie juz nie schodzą.Wystarczy przejść się po starówce w Kijowie lub popatrzeć na targach staroci.Świetnej jakości kopie.
Moskit1/2 Napisano 8 Grudzień 2016 Napisano 8 Grudzień 2016 W czym wam nie halo ??Ze z was stare pryki i nie idziecie z duchem czasu to nie moja wina ze nie rozumiecie !! Na dodatek Jacuś, który ma trzy żółte karteczki, mnie upomina brecha na całego !
Jacek Dąbrowski Napisano 8 Grudzień 2016 Napisano 8 Grudzień 2016 Jacuś dla przyjaciół. Karteczki od przyjaciół.Dla Ciebie Pan Jacek. :PPozdrawiam
Moskit1/2 Napisano 8 Grudzień 2016 Napisano 8 Grudzień 2016 Pan W Blasku mojej Zajebistości To Się Jedynie Możesz Poopalać. ^^
Czlowieksniegu Napisano 8 Grudzień 2016 Napisano 8 Grudzień 2016 Gdyż aczkolwiek ponieważ do głowy by mi nie przyszło, że Jacek ma przyjaciół, ale i tak poproszę, grzecznie poproszę...Dajcie sobie na znak pokoju...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.