Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, Krzysztof115 napisał:

Przegląd 3 wielkopolskich pociągów pancernych w  Inowrocławiu przez majora Dziakiewicza w pierwszych dniach listopada 1919 r. W tle pociąg pancerny "Rzepicha".

Rzepicha (2).jpg

Ten od lewej, to może być gen. Konarzewski. Podobny.

Napisano

Ciekawostka z akt sądowych.

Archiwum Państwowe w Suwałkach. Akta Sędziego Śledczego powiatu Suwalskiego Nr 27/24. Sygnatura dawna: K 174/1924, I Wydział Karny Sądu Apelacyjnego w Warszawie Nr 1 K 67/24

Akta Sądu Okręgowego w Suwałkach w sprawie [karnej] Adolf Fraenkla [zam. m. Bielsk, Śląsk Cieszyński], oskarżonego z art. 636 cz. 2 Kod. Karn. [o umyślne nadużycie władzy, jako komendant stacji Suwałki w 1919 r. spowodował wysłanie z pociągiem pancernym "Kaniów ze stacji Suwałki do Grodna 8 wagonów z ładunkiem prywatnym zamiast wojskowego i inn.]

Napisano

Przepraszam ze tak  nieco  poza  wątkiem ale  przeglądając  stare wątki dot pociagów panc.  zauważyłem  w cz. 3  że 16 marca 2006 artur135 wrzucił skan platformy z katalogu Reichsbahn 1945 oferując również podesłanie  go w lepszej rozdzielczości  na priv. chętnym. Próbowałem się ostatnio z nim skontaktować  tutaj ale nie odbiera wiadomości i w związku z tym  mam  pytanie : czy ktoś  z pozostałych forumowiczów skorzystał wówczas z jego  oferty, ma ten skan  i mógłby sie nim podzielić ?

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 12.12.2019 o 19:28, formoza58 napisał:

Z warszawskiej wystawy w Muzeum Kolejnictwa.

Niemiecki pp nr.10 w styczniu 1945 roku w Chęcinach.

bodzio pazer zug 10 checiny stycz 45.JPG

Raczej nie, biorąc pod uwagę, że PZ 10 został zniszczony w czerwcu 1944 w Kowlu, a pod Chęcinami w styczniu 1945 zniszczono PZ 10, który według wszelkich publikacji, PZ 10 miał wagony dawnego I Marszałka...

Napisano

Michał, Ty jesteś z Kielc. Słyszałeś w ogóle coś pewnego o jakimś szkopskim pociągu pancernym zniszczonym pod Kielcami w I.45? Chyba same bajki. Ja w rejonie Końskich miałem niby dwa ?

Napisano
W dniu 6.09.2017 o 13:16, formoza58 napisał:

.

sosnkows_20.jpg&x=800

Powoli nadrabiam zaległości. Arcyciekawe zdjęcie ? Nie wiesz, z którego roku to publikacja? Wygląda na to, że to "Sosnkowski" w pierwotnym składzie, z armatami 77 mm FK16.

Napisano
17 minut temu, Krzysztof115 napisał:

Ten artykuł pochodzi z 1928 r. Zdjęcie zostało wykonane jednak wcześniej, prawdopodobnie jesienią 1920 r. lub  w 1921 r. w Poznaniu.

Tego szukałem - potwierdzenia, że na początku miał dwa wagony typu I. W konsekwencji podejrzewam, że zdjęcie podpisane jako 1920 rok w "Mundur i Broń", z wagonem "Groźnego", pochodzi z późniejszego okresu.