Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 514
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wyżej wrzuciłem Skibińskiego z Maczkiem, w berecie małym nowego wzoru. I w nim jest na zdjęciach z okresu, kiedy był w brygadzie jako szef sztabu . Ten oficer od lewej nosi chyba beret starego wzoru.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, rikardo71 napisał:

Na zdjęciu grupy oficerów stojących wokół stołu mjr Franciszek SKIBIŃSKI stoi jako pierwszy z lewej strony.

Raczej tak.

Edytowane przez Edmundo
Napisano
23 godziny temu, formoza58 napisał:

Z Allegro.

Nad stołem pochylony chyba płk. Kazimierz Dworak, dowódca 24 Pułku Ułanów. Obok płk. Stanisław Maczek. Pierwszy od prawej wygląda na szefa sztabu brygady, mjr. dypl. Franciszka Skibińskiego.

k 10 bk dworak.JPG

Czy oficer pierwszy od lewej z cytowanego zdjęcia, to może być ten oznaczony  na zdjęciu przedstawiającym  płk. Dworaka ze swoim sztabem?

maczek n.jpg

Napisano

Wydaje mi się, że oba zdjęcia nie zostały zrobione w tym samym okresie i otoczeniu. Jedno jest z okresu zajęcia Zaolzia drugie chyba z jakiś zawodów, gdyż na stole stoi puchar. Beretu nie brałem pod uwagę lecz  profil i mimikę twarzy. Na policzkach występuje charakterystyczne wklęśniecie. Ponadto na zdjęciu ze stołem major ma chyba na prawym oku monolk. Dokładnie tego nie widać ale mjr Skibiński używał takiego przyrządu optycznego i według mnie to on stoi na tym zdjęciu. 

Napisano

Richardo, oczywiście , że te dwa ww. zdjęcia dzielą odstęp czasowy . Tyle, że " Łastoczka", na niemałej ilości materiału ikonograficznego nosił beret ( podobnie jak Maczek) nowego wzoru. Miał on zaletę choćby jedną. Podobnie można go było traktować jako " podhełmówkę", w przeciwieństwie do starego typu. Kiedyś wspomniał, że w " Czternastce" nosił charakterystyczną  dla kresowych pułków  kawalerii furażerkę ( zwaną często " mycką"), a jak został ułanem zmotoryzowanym " przesiadł" się na podobny do niej " zgrabny i stylowy berecik"... Po za tym pierwszoplanowy major od prawej wydaje się bardziej tego samego wzrostu  jak Dworak, ale nawet w stosunku do pochylonego Maczka jest od niego niższy. Natomiast wzrostowo bardziej do Maczka pasuje oficer pierwszy od prawej. A wiadomo, że dowódca brygady i jego szef sztabu ( w załączniku zdjęcie) byli jednakowi wzrostem.

Franc Skibinski 1940.JPG

• 5 weeks later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
42 minuty temu, radett napisał:

a ten  klient na zdjęciu to nie przypadkiem ten sam co tutaj  pierwszy z lewej?

Faktycznie, podobieństwo jest, tylko że we wrześniu zapuścił wąsa.

• 5 weeks later...