Skocz do zawartości

Łódzkie. Rozprza. Znaleźli skarb za domem.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.dzienniklodzki.pl/wiadomosci/piotrkow-trybunalski/a/w-okolicach-rozprzy-znalezli-skarb-za-domem-oddali-go-do-muzeum-i-dostana-nagrode,10018826/
Napisano
Przed przekazaniem skarbów obaj młodzi mieszkańcy gminy Rozprza zaczęli głębiej przekopywać miejsce odkrycia skarbów, ale już niczego więcej nie znaleźli." heh dobrze że nie przyczepili się o niszczenie stanowiska archeo.

...Jak dodaje, odkąd Polacy odkryli, że na ukrytych w ziemi skarbach można zarobić, w kraju pojawiło się bardzo wielu poszukiwaczy z wykrywaczami metalu. - To jest przestępstwo i jesteśmy w czołówce pod względem wykrywalności takich przestępstw - zaznacza Szygendowski. Rynek jednak kwitnie, a dobry poszukiwacz może zarobić, jak dodaje, od 10 do 15 tys. zł miesięcznie..."

Czyli średnio to każdy poszukiwacz to parę złotych rubli ciągnie w miesiącu :) szkoda że nie ja :D aż ciekaw jestem skąd wzięli takie liczby i kto tak napompował średnią :)
Napisano
@bjar i dlatego są w czołówce... ale warto zastanowić się nad stwierdzeniem, ze dobry poszukiwacz wyciąga takie konkretne kwoty, pytam się z czego. Podobne insynuacje rozpalają wyobraźnię w głowach i powodują powstanie gorączki ale złota" gdzie dobitnym przykładem jest poszukiwanie złotego pociągu". Podobne niefortunne określenia powodują nagonkę medialną na osoby wykorzystujące wykrywacze do poszukiwań niezabytków ruchomych! Obecne zapisy prawne , a w szczególności Ustawy o ochronie zabytków zmuszają pasjonatów wędrówek z wykrywaczem i historii do pozostania w cieniu, oraz odbierają należny głos w dyskusji(obronie) nad środowiskiem poszukiwaczy. Monitorowanie portali aukcyjnych przez archeologów, ogranicza lub wręcz uniemożliwia zbycie artefaktów, więc pytam skąd te kwoty?! Ps. jak archeolodzy i rzeczoznawcy bezwiednie wyceniają garnek na grube tysiące, to pozostaje się tylko roześmiać, z koniem się nie ma co kopać, a z głupim w dyskusję wdawać się nie należy, bo najpierw obniży dyskusję do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem:))
Napisano
Jeżeli dobry poszukiwacz zarabia" 10-15 tyś. to średni 6-8 tyś, a zły 2-5 tyś! Oj, jak jakiś kretyn przeczyta ile da się zarobić to poleci moment do biedry po wykrywkę...
Napisano
Fiu, fiu, mają wyobraźnię...:)
Taki poziom jest bardzo trudno osiągnąć w ciągu roku, a nie w miesiącu. Fakt zdarzały się grube trafienia które miałem okazję trzymać w łapskach (trafienia znajomych), ale takie cóś się trafia raz na kilka lat, albo wręcz to są strzały życia.

Ten pajacyk od wyimaginowanych cyfr nie weźmie wykrywkę, wsiądzie w auto i strzeli ze 20 - 30 wyjazdów pod rząd kopiąc druty, fenisie, czy inne śmieci.
Jak przeanalizuje wszystkie koszty (amortyzacja auta, paliwo, czas, kłótnie z babą że znowu się idziemy szlajać) to mu na bank wyjdzie że do tego byznesa będzie musiał dołożyć i to grubo.
Przez 3 lata zajmowałem się wyłącznie odszukiwaniem poniemieckich depozytów. Oczywiście trafiałem, ale prawie wszystko szło w amortyzację auta.
Bentleyem na alusach nie jeździłem :)
Napisano
Mimir rozwaliłeś cały wąt:)ek. Już wszystko jasne skąd oni biorą taką średnią :)
Jak się podliczy ilość wykrywaczy/poszukiwaczy w naszej socjalistyczne ojczyźnie, to dojdzie do tego że po podliczeniu wyjdzie że produkujemy ze 30-40% PKB naszego kraju :)
Napisano
Abstrahując od bzdurności tego nawsa,co to jest równowartość 10-15 tyś ?,ot zwykła miesięczna pensja osoby z wyższym wykształceniem w krajach tzwn. starej Unii Europejskiej.
Napisano
zwrócili uwagę, że płaskie tarcze były zaśniedziałe. Pomyśleli, że to mają do czynienia z metalem szlachetnym"

Kto to pisał...
Napisano
ale przeciez to dla muzeum czy konserwy nie jest nic warte,skoro sami to wyciagneli z ziemi i przyniesli to wyrwane jest to z kontekstu czy jakos tak to nazywaja
Napisano
Na polu wykopane,farmazon-przykrywka i juz sensacja jak to szłem panie a tu nagle z ziemi..."nagrody i przeliczanie naszego za***istego hobby na kase.Chyba niektórzy w tym kraju zapomnieli ze nie o to chodzi zeby złapac króliczka,ale by gonić go ;) zdrów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie