Skocz do zawartości
  • 0

Metalowa apteczka

groszek37

Pytanie

Napisano
Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy apteczka jest cywilna, czy wojskowa? Z jakich lat może pochodzić, z jakiego kraju itp. Każda informacja mile widziana,

pozdrawiam groszek37

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wybacz Tyfus,ale nie sposób nie odnosić się do wartości(oczywiście w tym wypadku wybitnie historycznej) w przypadku tego technicznego majstersztyku.
Napisano
Oj Visku Visku..
moze byc i prl,pytanie co ladnego mozna z niej zrobic.
To e wyobraznia :) W Twojej widze jakis uraz do prlu:)
Erih,teraz szpulowy wart ok 5dyszek i to z trudem,lepiej schodza szpule

Sory za ot.
Napisano

Ładnego? w tej formie chyba nic,nawet sieroty nie potrafiły równo na środku krzyża namalować:)
Charakterystyczne dla rodzimej produkcji są zamknięcia,których różne wzory zerznięte z niemieckich wojskowych skrzynek były na potęgę we wszystkim stosowane.

Napisano
Hebda, piszę o kaseciaku stereo, akurat ten mój miał nieco większą wartość ze względu na ciekawy design i krótką serię.
Poza tym z doświadczenia wiem że tego typu dobre rady pt prl-złom" doprowadziły na moich oczach do zniszczenia wielu naprawdę pięknych, zabytkowych i wartościowych przedmiotów. Ta apteczka na ten przykład, może trafić do huty a może stać się częścią ekspozycji jakiegoś obiektu OC choćby schronów Nowej Huty.
Tak więc, nie uważam żeby należało deprecjonować podobne znajdki, nawet jeżeli nie mają historii powiązanej z III Rzeszą czy przedwojennym WP. To co dziś jest popularesem, za kilka lat ( zwłaszcza przy takim podejściu) stanie się rarytetem.
PS Czym innym jest wycenianie" pod kątem odsprzedaży, a czym innym ocena czy dany fant jest cennym, czy bezwartościowym znaleziskiem. To pierwsze to w kontekście tego forum patologia, to drugie to moim zdaniem pomoc.
Napisano
@Erih
Czym innym jest "wycenianie pod kątem odsprzedaży, a czym innym ocena czy dany fant jest cennym, czy bezwartościowym znaleziskiem. To pierwsze to w kontekście tego forum patologia, to drugie to moim zdaniem pomoc."

to, że wycenianie pod kątem ewentualnej odsprzedaży, to patologia - fakt. Tylko tej patologii na Forum jest widoczne zaledwie 5%... reszta nie wypływa, bo by to już nie była patologia tylko tsunami - możesz mi wierzyć.

a i u mnie rzeczy z czasów PRL-u sporo w piwnicy zalega... często ratowane z wystawek pod śmietnikiem.
Napisano
Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy apteczka jest cywilna, czy wojskowa? Z jakich lat może pochodzić, z jakiego kraju itp. Każda informacja mile widziana,

pozdrawiam groszek37
Napisano
Żeby nie było,żem samo zło - http://gfx.zetgold.pl/var/ezflow_site/storage/images/media/images/sokowirowka/40284-1-pol-PL/sokowirowka.jpg
Podobną mam i trzymam! projektor i farelkę tyż mam.No ale to są konkretne przedmioty które na prawdę warto zachować,a ja nie cierpię na patologiczne zbieractwo...
Napisano
Sokowirowa sie przydaje:)

Jakbys potrzebowal skrzynki wymiarowo jak apteczka tez bys lyknal:)
Piaskowanie grosze a mozna ladne cudo zrobic:)
Ostatnio na fajansie znalazlem puszke po eksportowych slodyczach.lata 50
Ladnie malowana,pojemna.Zapakowalem slodycze,pendraka 2Gbciastka" itp i poszla poczta.
Na 24ego doszla idealnie sprawiajac radosc:)

W drugiej identycznej zajumanej za malolata z otwartej piwnicy trzymam swoje skarby
Napisano
Po pierwsze, zalatuje mi nie PRL tylko NRD, po drugie wiele fantów po PRL już dziś ma swoją wartość. Osobiście wymieniłem popsuty radiomagnetofon Kasprzaka na klocka" Technicsa do mojej wierzy, nowego w folii. Trzy lata temu- dziś wziąłbym więcej. Tak więc z radami typu PRL-złom bym się wstrzymał...
Napisano
Rada nie była odnośnie wszystkiego z PRL,tylko tej konkretnej szpetnej blaszanki.Komuś innemu może się to podobać - niech zbiera.Ktoś inny może też liczyć,że zbierany i upychany w każdym kącie szmelc za 50-siąt lat nabierze jakieś wartości,a wtedy z miną zwycięzcy będzie wystawiał z tym aukcje w przerwach między badaniami na oddziale geriatrycznym:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie