Skocz do zawartości

Sdkfz w Pilicy

Jacek Dąbrowski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
witam jestem nowy ale czytam nie tylko ten wątek ale wiele tez innych widze za zaczyna sie pisac o wszystkim i o niczyn rozumiem jaja musza byc. Tak konkretnie pytania do tankista bo widze ze jest oblatany w temacie i zby niebylo niedomowien tylko same konkrety, zeby uciac spekujacje:
1. czy wszystko zostalo wyjete z tego miejsca
2.czy sa planowane jakies wydobycia jeszcze tym roku(nie pytam o miejscowki tylko czy jest planowane jakies wyciaganie sprzetow w tym roku ewentualnie co by to moglo byc)

Aha i tak gwoli kronikarskiego obowiązku. 250-ka należała do plutonu rozpoznawczego 25 Dywizji Pancernej cofającej się z okolic Stromca przez Białobrzegi i Wyśmierzyce. Zapewne także i ta ósemka należała do 25-ej. 15 stycznie, kiedy okazało się, że dalszy odwrót prawą stroną Pilicy jest niemożliwy, otrzymali rozkaz przeprawy w kierunku Mogielnicy i dalej na kierunek Brzeziny i Łódź. Niestety w tym rejonie był tylko jeden most, który chyba dokładnie w tym samym czasie został przez lotnictwo radzieckie zbombardowany. Został tylko lód na rzece. Jak się to skończyło i na Górkach i pod Wyśmierzycami, mamy namacalne dowody."
Dzięki Tankist za opis, bo już myślałem, że nie ma merytorycznych postów w tym wątku. Ciekawe czy po numerach pojazdów uda się namierzyć załogi. Zastanawiają mnie buty w schowkach z rzeczami osobistymi, piękna sprawa, ze się zachowały graty załogi. Ciekawe czy Niemcy zdjęli je do próby ratowania pojazdu z rzeki czy to były zapasowe.
Macie jakieś info czy pojazdy były wysadzane po wojnie czy przez niemieckich saperów? Ciupaga z Zakopanego mnie rozwaliła :)

Ciekawe czy Niemcy zdjęli je do próby ratowania pojazdu z rzeki czy to były zapasowe".

- no pewnie zdjęli trzewiki i założyli gumowce. Wóz zatonął no i już dalej na zachód w gumowcach poginali.

Ciekawe czy po numerach pojazdów uda się namierzyć załogi"

- nie da się, bo niby w jaki sposób? Chyba, że trzeba szukać u stowarzyszeń weteranów 25 pancernej i pytać, kto jeździł esdekiem '223' z 2./Pz.Aufkl.Abt.25

Odpowiadając na pytania, tak po kolei hurtem:

1. Nie wszystko, został gumiak Bronka ( członek ekipy wydobywczej ). Organizujemy ekspedycję ratunkową z ciężkim sprzętem. Lekki nie dał rady, dało się nim wyciągnąć 250-ę i 8-kę bo stały na wierzchu" ( jako rzekł specjalista" ), gumiak poszedł głęboko.

A poważnie, to co namierzone zostało wydobyte.

2. Na razie ekipa zajmuje się zabezpieczeniem i bieżącą konserwacją wydobytego sprzętu. Nie wiem jakie będą plany co do dalszych akcji. Czas pokaże, nic na hura.

3. Dziękujemy za propozycje imion. Za czas jakiś zbierze się jakieś wysokie jury i może coś z tego wybierze

4. Specjalistą od wybuchów nie jestem, ale patrząc na zniszczenia ramy SdKfz 7, raczej wywalony fachowo przez saperów. Poza tym pisałem już na ten temat o innym podwoziu z fortów, podobnie uszkodzonym. Jest także rama w kraju u jednego z kolekcjonerów, identycznie uszkodzona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie