Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie a czy aby te wozy z przekazania w Ursusie (fota z 2017-09-27 10:30:20) to na pewno TK 3, bo coś mi to wygląda na TKS. CO do mojego zapytania w czyjej służbie ?" to zastanowił mnie znak na burcie pierwszej tankietki ale po po powiększeniu fotografii to istotnie dobrze widać ckm Hotchkiss a także hełmy broni pancernej oraz rogatywkę na głownie żołnierza (oficera) w tle.
  • 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 423
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
leszek01 post - 2017-10-09 19:36:24

To Lipsko. A konkretnie szosa Lipsko - Ożarów. TKS rozbity 10 września 1939r. Poległ w nim kpt Karol Czechowski z WBP-M.
Czasami źródła podają błędnie, że poległym był kpt Antoni Czechowicz.
  • 2 weeks later...
Napisano

Nie wiem czy było, nie znalazłem .
Polskie tankietki 10. Brygady Kawalerii bezpośrednio po ewakuacji na Węgry, 19. 9. 1939. Widoczne są dwa TKS z nkm-ami po lewej oraz dwa TKF po prawej.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
To nie jest TKS, ani TK-3, a prawdopodobnie wrak Panzera 1. Widać szczegóły zawieszenia :(koło napędowe, rolki podtrzymujące i fragment sprężyny amortyzatora). Tłumik, też inny niż w polskich wozach.