Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 3

Rekomendowane odpowiedzi

Niemcy najbardziej by chcieli, to tego, żeby Ukraińcy przegrali. I to jak najszybciej. Wtedy mieliby problem z głowy – mówi w rozmowie z PAP Jacek Bartosiak

To nie Orban jest problemem.

les

"Jedynie skuteczną sankcją byłoby usunięcie Rosji z Rady Bezpieczeństwa. Ale Zachód na to nie pójdzie i będzie mamił świat niby sankcjami, które na Kremlu tylko budzą śmiech i kompromitują UE i USA.  "

Idź chłopie przeczytaj, jak działa Rada Bezpieczeństwa.. A później przekonaj Pekin do głosowania za taką rezolucją...

PS Specjalnie dla ciebie...

Przygotowany przez Stany Zjednoczone oraz Albanię projekt rezolucji potępiającej Rosję za atak na Ukrainę nie został przyjęty z powodu rosyjskiego weta. Od głosu wstrzymały się Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Indie.

Projekt rezolucji potępiającej działanie Rosji wskazywał, że Rosja powinna natychmiast zaprzestać stosowania siły wobec Ukrainy i całkowicie wycofać się z uznanych przez społeczność międzynarodową granic Ukrainy i działać na rzecz pełnego wdrożenia porozumień mińskich. 

W projekcie wyrażano też zaniepokojenie doniesieniami o ofiarach wśród cywili. Wezwano do zapewnienia dostępu pomocy humanitarnej i przestrzegania odpowiednich przepisów międzynarodowego prawa humanitarnego i praw człowieka.

Rosyjskie weto uniemożliwiło przyjęcie rezolucji. Może jednak dojść do ewentualnego głosowania nad podobną rezolucją na forum Zgromadzenia Ogólnego ONZ. Nie obowiązuje tam prawo weta.

6 minut temu, bjar_1 napisał:

Oby.

Ciekawe jak na ten moment przedstawiają się straty RU i UA w lotnictwie, bo to co w sieci, to takie wycinki.

Najważniejsze, żeby nasze matoły wróciły do ćwiczenia DOL-i. Ostatni DOL, na jakim byłem, to rok 1992. Był to przedostatni DOL w polskich wojskach lotniczych. Potem był - jeśli dobrze pamiętam - chyba rok przerwy i ostatni DOL był w 1994. 28 lat temu! Nie ma już w Polsce ani jednego pilota z uprawnieniami do ćwiczenia DOL na wąskiej drodze kołowania na lotnisku (zawsze ćwiczono to w Powidzu) i tym bardziej nie ma już ani jednego pilota z uprawnieniem do lądowania na prawdziwym DOL.

Nawet kowboje, którzy nigdy nie byli za DOL-ami to od jakiegoś czasu je ćwiczą. By już nie wspominać Szwajcarów, Szwedów i Izraelczyków. Ci ostatni pilnują z całych sił, żeby nic do mediów czy sieci nie przeniknęło z ich ćwiczeń DOL, ale i tak parę lat temu przeniknęło (izraelska bezpieka to szybko skasowała), jak izraelskie F-16 lądowały na wąskiej dróżce przy nadmorskim bulwarze.

A nasza durnota nic z takich rzeczy nie ćwiczy. No to Ukraina napisała teraz tej durnocie nowy podręcznik operacyjny. Wszyscy myśleli, że lotnictwo ukraińskie ruskie Kalibry załatwią w parę pierwszych godzin od inwazji, a tu вот сюрприз.

19 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Idź chłopie przeczytaj, jak działa Rada Bezpieczeństwa.. A później przekonaj Pekin do głosowania za taką rezolucją...

Jednym z założycieli ONZ i RB był ZSRR a nie Rosja. Dlatego istnieje droga prawna, by usunąć Rosję z RB i nie jest to mój wymysł. Ale jak napisałem, Zachód na to nie pójdzie głownie przez opór Francji i brak zdecydowania USA. Myślałem, że jesteś bardziej kumaty, chłopie. 

les

Proszę... przestań durnoty wypisywać... Mam nadzieję, że przynajmniej w nie nie wierzysz..

Za uporczywe łamanie zasad Karty NZ państwo członkowskie może być usunięte z ONZ przez Zgromadzenie Ogólne na wniosek Rady Bezpieczeństwa. Taka sytuacja miała miejsce w 1992, gdy wykluczono z Organizacji Jugosławię. Dyskutowano także nad wykluczeniem RPA za stosowanie apartheidu. Istnieje też procedura zawieszenia w prawach członka, podejmowana przez Zgromadzenie Ogólne na wniosek Rady Bezpieczeństwa  (w obu przypadkach większością 2/3 głosów).

plus poniższe, bo może nie doczytałeś

Przygotowany przez Stany Zjednoczone oraz Albanię projekt rezolucji potępiającej Rosję za atak na Ukrainę nie został przyjęty z powodu rosyjskiego weta. Od głosu wstrzymały się Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Indie.

Projekt rezolucji potępiającej działanie Rosji wskazywał, że Rosja powinna natychmiast zaprzestać stosowania siły wobec Ukrainy i całkowicie wycofać się z uznanych przez społeczność międzynarodową granic Ukrainy i działać na rzecz pełnego wdrożenia porozumień mińskich. 

W projekcie wyrażano też zaniepokojenie doniesieniami o ofiarach wśród cywili. Wezwano do zapewnienia dostępu pomocy humanitarnej i przestrzegania odpowiednich przepisów międzynarodowego prawa humanitarnego i praw człowieka.

Rosyjskie weto uniemożliwiło przyjęcie rezolucji. Może jednak dojść do ewentualnego głosowania nad podobną rezolucją na forum Zgromadzenia Ogólnego ONZ. Nie obowiązuje tam prawo weta.

31 minut temu, bjar_1 napisał:

Orban jest takim samym problemem jak Niemcy. Putlerowskiego pieska będziesz bronił? Wstyd.

Nie bronię, oni robią to lepiej.

Minister spraw zagranicznych Węgier ''Kłamią, że Węgry blokują niektóre sankcje wobec Rosji, np. dotyczące systemu SWIFT. Powiedzmy sobie jasno: TO NIE JEST PRAWDA! Nigdy nie wypowiedzieliśmy się przeciwko ani jednej propozycji sankcji, niczego nie blokowaliśmy''

Szijjártó z Nowego Jorku - kłamią, że #Węgry blokują część sankcji przeciwko Rosji, np SWIFT. Ma być jasne - TO NIEPRAWDA. Nigdy nie protestowaliśmy przeciwko żadnym sankcjom, nie blokowaliśmy i nie będziemy blokować niczego. #kropka_hu

No patrz, cały świat oczernia biednych Węgrów. Ciekawe czemu się akurat na nich uwzięli...

Ale nie negujesz tego, że O. jest pieskiem Putlera?

Edytowane przez bjar_1

13 godzin temu, Landszaft napisał:

Hipolit 04 coś ty nie znasz historii albo interpretujesz ją jak teraz Rosjanie. Kiedy Rosjanie walczyli z Austriakami i czy chcieli Austrię wcielić do Rosji ?? , kiedy walczyli i jakie walki toczyli z Duńczykami o Bornholm i czy zamierzali wcielić Bornholm do Rosji ???, a może ja nie znam historii a może zajęli Finlandię  i wcielili ją do Rosji ?? . Podaj mi jakie były walki z Bułgarią i kiedy był jakikolwiek dekret o przyłączeniu Bułgarii do Rosji czy danego CCCP. Jakoś widzę że jesteś niedoinformowany między przejęciem kraju i wcieleniem go do CCCP lub Rosji a co innego jest obicie danego kraju i ustawienie tam władzy posłusznej Rosji . My też zostaliśmy "Wyzwolenie" przez "bratnią armię" i... wcielono nas do Rosji w PRL-u , byliśmy Prywatnym Ranczem Leonida PRL ale nie byliśmy republiką Radziecką . Czytaj ze zrozumieniem . A na dowód że Rosjanie jak przejmują kraj to nie liczą się z ludźmi masz Czeczenię z aparatczykiem Kadyrowem i zdeptanie i zduszenie ich tak że ledwie dyszą. Nie mówiąc o nas po II wojnie światowej i mimo podziemia pod koniec lat 40 wybito "Leśnych dziadków" i skończyły się nasze podskoki , przypomnij sobie lata 50 i Węgry i ponad 100 tys wymordowanych Węgrów oraz Czechy. U nich "Rosjan"zamordyzm jest stały i zabijanie ludzi niewygodnych przychodzi im tak łatwo jak bicie much.

Ładny kawałek Austri zajęli w 1945 ale do lat pięćdziesiątych opuścili.Borholm także zajęli w 1945 i także opuścili.Finlandia wojowała z ZSRR samodzielnie później razem z Niemcami aż zmieniła front i wystapiła przeciw Szwabom.Pamiętam jak myśleliśmy że uda się sfinlandyzować PRL.

Bułgaria dzięki Rosji uwolniła się od Turcji jeszcze w XIXw.

Silnemu łatwo przychodzi zabijanie przeciwnika np. ataki nuklearne Hiroszima i Nagasaki.W necie możesz znaleźć filmiki ze zdobycia Mosulu.

Rosjanie ku mojemu zaskoczeniu nie atakują Kijowa podobnie jak Amerykanie zdobywali Mosul.Myślę że mają środki by z tego miasta pozostało  nie wiele więcej jak z Mosulu po amerykańskich atakach.

Wymieniasz liczby ofiar sowieckiej polityki.Może policz także ofiary europejskiego kolonializmu tylko po 1945.Myślę że będzie ich więcej niż te 200 000 które naliczyłeś.Liczba ofiar wojny wietnamskiej i tej w Korei idzie w miliony i to blok sowiecki spowodował że resztki Wietnamczyków dzisiaj nie  mieszka w rezerwatach.

Uprzedzam nie jestem zwolennikiem wojny.Nie popieram Rosji.Nie popieram także Ukrainy.Żal mi jednak wszystkich ofiar bez względu po której stronie walczą czy tylko znaleźli się w tym miejscu prze zrządzenie losu.Mnie razi wyrażana przez niektórych forumowiczów radość z każdego poległego Rosjanina.Moja postawa w takich przypadkach jest zgodna ze słowami wielkiego Polaka.

Julian Tuwim „Do prostego człowieka”

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy „do ludności”, „do żołnierzy”
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić „historyczną racją”,
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę – bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab – kwiatami
Obrzucać zacznie „żołnierzyków”.
– O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z panami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: „Broń na ramię!”,
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
„Bujać – to my, panowie szlachta!”

4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

les

Proszę... przestań durnoty wypisywać... Mam nadzieję, że przynajmniej w nie nie wierzysz..

Za uporczywe łamanie zasad Karty NZ państwo członkowskie może być usunięte z ONZ przez Zgromadzenie Ogólne na wniosek Rady Bezpieczeństwa. Taka sytuacja miała miejsce w 1992, gdy wykluczono z Organizacji Jugosławię. Dyskutowano także nad wykluczeniem RPA za stosowanie apartheidu. Istnieje też procedura zawieszenia w prawach członka, podejmowana przez Zgromadzenie Ogólne na wniosek Rady Bezpieczeństwa  (w obu przypadkach większością 2/3 głosów).

plus poniższe, bo może nie doczytałeś

Nie proś, bo to nie jest ten przypadek. Jeżeli już szukać jakiejś zbliżonej sytuacji, to np. Republika Chińska versus ChRL ale też nie oddaje relacji ZSRR-Rosja.

Teraz, hipolit-O4 napisał:

Mnie razi wyrażana przez niektórych forumowiczów radość z każdego poległego Rosjanina.

Nikt ich tam nie zapraszał. A nie cieszą Cię Niemcy zabici w Polsce w 1939 roku?

• Tak trzymać 1

Szał.

Obiecane przez rząd niemiecki 5 tys. hełmów zostało w sobotę przekazane ukraińskiemu wojsku — poinformowała w sobotę agencja dpa. Jest to jak dotąd jedyna pomoc zbrojeniowa, udzielona Ukrainie przez rząd federalny w czasie obecnego kryzysu.

1 minutę temu, bjar_1 napisał:

Nikt ich tam nie zapraszał. A nie cieszą Cię Niemcy zabici w Polsce w 1939 roku?

Zdziwię ciebie.Nie cieszą mnie także Niemcy zabici w latach 1939-1945.Proszę przeczytaj ze zrozumieniem ten jeden wierszyk Tuwima.Może zrozumiesz że nie radują mnie żadne trupy.

7 minut temu, les05 napisał:

Nie proś, bo to nie jest ten przypadek. Jeżeli już szukać jakiejś zbliżonej sytuacji, to np. Republika Chińska versus ChRL ale też nie oddaje relacji ZSRR-Rosja.

Wróć dzieciaku do szkoły.Myślisz że stały członek RB będzie głosował za wywaleniem siebie z ONZ?

2 minuty temu, bjar_1 napisał:

Szkoda, bo mnie cieszy każdy zabity najeźdźca, który przyszedł rabować i zabijać naszych rodaków, jeśli chodzi o 1939 rok.

Nie odczuwam radości z żadnej śmierci.Każde stracone życie to tragedia.Staram się zrozumieć motywacje ale radość ze śmierci innego człowieka jest dla mnie zaprzeczeniem człowieczeństwa. Zezwierzęcenie.Jest taki termin ale jedynym przedstawicielem fauny który okazuje radość ze śmierci jest człowiek.

9 minut temu, hipolit-O4 napisał:

Wróć dzieciaku do szkoły.Myślisz że stały członek RB będzie głosował za wywaleniem siebie z ONZ?

Dziadku, jeżeli uznamy, że Rosja nie nie jest założycielem ONZ, bo nie jest, to nie może zasiadać i głosować w RB. Sprawa jest czysto prawnicza. Nie napiszę, żebyś czytał ze zrozumieniem, bo wiem, że wiek robi swoje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie