Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Grzybów a grzybów i grzybami pogania. 

Sobota, 28.09. (Zmyślona Ligocka koło Kobylej Góry)  i wtorek 01.10 (Bierzów, też koło Kobylej).   Podgrzybków nie liczę (ale się skrzyneczkę nazbierało), kilkanaście prawdziwków, i rydze ? 

Napisano (edytowane)

U nas wreszcie się zaczęło;) Młode rosną. Po za tym multum ogromnych maślaków, siniaków zwanych pociechami, podgrzybków też ogromnych i kani;) Wsio zdrowe!

IMG_20191009_163507.jpg

Edytowane przez Tyr
Napisano

U nas opieńki jeszcze nie ma. Opieńka zazwyczaj kończy grzyby sitkowe. Dobra kiszona z cebulą lub zrumieniona na maśle. Po opieńce jeszcze listopadówki nie raz do grudnia.  

  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 15.10.2019 o 23:11, szutnik napisał:

Nie wiem jak wyglądają bardzo młode osobniki ale dorosłe trochę inaczej ? 

221.jpg

Sorki, że wracam do zdjątek zamierzchłych, ale truć to się chyba koledzy nie zamierzają jednak.

Nie do końca wiem co jest na zdjęciach @dago2 bo z tej perspektywy trudno orzec, choć co nieco przypomina faktycznie kozią brodę (czyli szmaciaka gałęzistego a według nowej nomenklatury siedzunia sosnowego) - zdjęcie 1. Oprócz siedzunia sosnowego mamy jeszcze w naszym kraju siedzunia dębowego - zdjęcie 2. Oba to pyszne grzyby jadalne, choć zagrożone wyginięciem (do 2014 roku podlegały ścisłej ochronie).

Natomiast grzybek, którego zdjęcie wkleił kol. @szutnik wygląda na młody okaz koralówki strojnej lub też świecznika rozgałęzionego, a to już grzybki niejadalne, (no chyba, że ktoś ma silne zatwardzenie, to koralówki może spróbować). 
 

siedzu__ sosnowy 2.jpg

Sparassis_brevipes_-_Robichaux.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie