Skocz do zawartości
  • 0

Czy to Polski ,,Adrian''?

Tominew

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A to wnętrze...

W jaki znany sposób można go wyczyścić, aby nie naruszyć oryginalnej farby i zakonserwować skórzany pasek... Proszę o sugestie....

Napisano
Hełm ma zielone powłoki malarskie, zalane otwory do mocowania plakiety- tak, to nasz wz. 15...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 08:19 07-10-2014
Napisano
Czyli z tego wynika że produkowano te hełmy we Francji, a u nas zmieniali fasunek ? trochę dziwne?
A jak proponujecie go oczyścić i zakonserwować , aby uratować jak najwięcej oryginalnego malowania?
Napisano
No tak, bo to był pierwszowojenny demobil z Francji (zakupy + wyposażenie które przyszło z Armią Hallera). Hełmy te modyfikowano w naszym kraju (fasunek + farba) i takie były używane w standardzie do czasu zastąpienia przez wz.31, a w 1939 r przydzielono je pułkom kawalerii oraz miały je niektóre drugoliniowe oddziały piechoty + ew. Obrona Narodowa.
Świetny fant. Ciekawi mnie, czy ma otwory po orzełku / oznace z przodu? Jak doczyścisz daj znać.
Napisano
Co do konserwacji - w niektórych sklepach ze sprzętem dla konserwatorów (np w W-wie na Długiej) jest dostępny specyfik Evaporust (w dwóch postaciach: żel i płyn). Żel polskiej farby z okresu II RP nie rusza, usuwa korozję (ale usuwa też bezbłędnie oksydę).
Duża wada - czyszczenie nim jest praco- i czasochłonne, wymaga ciepła (w jesiennych temperaturach słabo działa), ale jeśli jesteś zdeterminowany to polecam.

Jeśli da się zdjąć podpinkę, to może kwas szczawiowy, ale osobiście nie lubię tej metody (radzieckie wz.40 wrzuciłem, zadziałało, ale polską Salamandrę wolałem trzymać z daleka!)
Napisano
Jedną z cech charakterystycznych dla polskiego" Adriana są widoczne nity do mocowania wąsów" trzymających fasunek. Wąsy podobne do tych z hełmu wz.31. Oraz zalutowane otwory do mocowania odznaki. Sprawdź to w swoim hełmie. Gratuluje trafienia.
Napisano
Ważne jest w jakim miejscu był znaleziony-czy na terenie wrześniowych szlaków,czy w pobliżu,lub na terenie jakiegoś obozu.Jeśli na terenie walk 39,to używany przez naszych,jeśli na ,lub w pobliżu obozu-wtedy rzecz sie ma inaczej.Pozdro
Napisano

Witam, obejrzałem środek hełmu, jest w nim sporo oryginalnej farby jak również znalazłem prawdopodobnie miejsce gdzie były dwa nity, które zostały zalutowane - Czy mogą to być te dwa miejsca które zaznaczyłem na czerwono? Nie mają kształtu otworów lecz poziomych linii, ala wąsów. Czy można go na 100% zidentyfikować po kolorze i po tych nitach że został on zmodyfikowany w okresie międzywojennym przez Polaków?

Teren w którym został znaleziony to na pewno miejsce przedzierania się dużych oddziałów w tym również kawalerii do stolicy, bo niejednokrotnie można natrafić jeszcze sporo amunicji strzeleckiej produkcji polskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie