Skocz do zawartości
  • 0

stary namiot

czarek100

Pytanie

Napisano

witam ,ostatnio trafiłem na wystawkach rzeczy wielkogabarytowych namiot,chciałbym się dowiedzieć jaki to dokładnie namiot bo chciałem do niego gdzieś znaleźć stelaż i spróbować rozłożyć,nie jest to stara bardzo rzecz lecz chyba wojskowa wnioskuje po ciemnozielonym kolorze.

Ps.nie ma na nim więcej napisów,tylko ta metka

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie, 2 żołnierzy = 2 pałatki = 1 namiot i miejsce dla dwóch do spania. każdy miał woreczek z dwoma odcinkami masztu. 4 kawałki tworzyły cały maszt.
Napisano
jeśli to pałatka to namiotu nie zbudujesz . Aby zrobić namiot trzeba 3 pałatki razem pospinać. Pałatka to wierzchnie okrycie wojskowe , harcerskie z kapturem i dwoma wycięciami na ręce. Sznurki są do zawiązywania się . jak dobra pałatka to ma jeszcze guziki , dziurki na szpilki i śledzie . Czasami do pałatki był dodawany składany maszt który się stawiało po środku i parę śledzi. Jak będziesz miał 3 pałatki to po spięciu ich postawisz namiot który przypomina wigwam. z 1 pałatki oprócz płaszcza masz rewelacyjny hamak do spania w dodatku jak się go rozepnie na sznurach między drzewami to w razie deszczu po odczepieniu 1 sznura trzymającego hamak u góry , hamak obraca się o 180 stopni i jest hamakiem nieprzemakalnym . Używałem pałatki często na włóczęgach i dla mnie był to najlżejszy najmniejszy namiot i spanie w jednym jako hamak". Każdy harcerz i zuch przechodził w latach 70 szkolenie z używania i zastosowania pałatki . Teraz to zapomniany sprzęt i kompletnie niedoceniany w zalewie gadżetów dla wędrowców.
Napisano
w tym problem,że to cudo nie posiada wycięć ani rękawów
ma tylko jedno okienko z siatki przysłaniane kawałkiem materiału w razie deszczu ,rząd drewnianych guzików dalej suwak i dookoła uchwyty na śledzie i jeden dłuższy sznurek
Napisano

witam ,ostatnio trafiłem na wystawkach rzeczy wielkogabarytowych namiot,chciałbym się dowiedzieć jaki to dokładnie namiot bo chciałem do niego gdzieś znaleźć stelaż i spróbować rozłożyć,nie jest to stara bardzo rzecz lecz chyba wojskowa wnioskuje po ciemnozielonym kolorze.

Ps.nie ma na nim więcej napisów,tylko ta metka

Napisano
a jak się to cudo rozkłada bo w mojej jest chyba spód bo połowa jest zielona a połowa biała i dużo sznurków,ogólne nie mam pomysłu jak rozłożyć

PS.jest jeszcze takie przeszycie przez środek tak jak na stelaż właśnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie