Furman27 Napisano 7 Kwiecień 2014 Share Napisano 7 Kwiecień 2014 nie, Przemyśla i Krakowa do UPAkrainy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 7 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2014 Nie, w krotce pseudo-Niemcy poprosza o Hitlersee, Gross Strehlitz, Oppeln, Breslau, Stettin, Danzig und alle andere Alt-Deutsche Stadte zu Deutschalnd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furman27 Napisano 8 Kwiecień 2014 Share Napisano 8 Kwiecień 2014 takiego wała jak Polska cała, po moim trupie. Jakby się wojenki nie rozpętywało i ludzi nie mordowało to by się i Wrocław i Szczecin oraz Prusy miało, to nas tylko ograbiono, i niestety bezpowrotnie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Nowe demokratyczne" władze Ukrainy ustanowione przez CIA zarządziły embargo na polską żywność [podobnie zresztą zrobili Ukraińcy po pomarańczowej rewolucji"]. http://biznes.onet.pl/wideo/eksporterzy-ukrainskie-embargo-jest-niezrozumiale,148608,w.htmlUważam, że to się nam należało jak chłopu ziemia, a psu buda!A należało się nam za: popieranie banderowców na majdanie, za uznanie samozwańczego - faszyzującego rządu [ustawa językowa], za popieranie oligarchów od Tymoszenko, za wtrącanie się w nieswoje sprawy, za mocarstwową" politykę na Wschodzie i to na zasadzie przykleiło się g...o do okrętu i wymachuje szabelką", za nieliczenie się z opinią własnego społeczeństwa, za zupełny brak realizmu w polityce, za popieranie rozwalania kolejnych krajów przez naszego nowego Wielkiego Brata, który dla swojego ważnego" sojusznika nawet wiz nie zniesie...Czarno to wszystko widzę, bo wygląda na to, że Ukrainę [podobnie zresztą jak wcześniej: Irak, Libię, Egipt czy Syrię] USA właśnie rozwaliło. Ktoś pewnie na tym zarobi: USA - sprzeda gaz łupkowy do Europy, Rosja - przejmie ex swoje terytoria, Niemcy - zdominują eksport do Rosji i pewnie zaczną zarabiać na sprzedaży Polsce rosyjskiego gazu. A z mniejszych to pewnie Węgry, bo pod rządami prawicowego zresztą prezydenta, chcą jak najwięcej ugrać dla siebie.A kto straci? Już straciła Ukraina, bo ten dość sztuczny twór, właśnie się na naszych oczach rozpada. A niewykluczona jest tam tak przy okazji wojna domowa i to na dość dużą skalę. No i my Polacy na tym stracimy, bo najbardziej występujemy przed szereg i jak zawsze najbardziej przy tym oberwiemy i klasycznie już wylądujemy z ręką w nocniku. Ale nasze elity" będą miały niewątpliwą satysfakcję z dziejowej misji"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Balans! Ty pewnie zaliczasz się do tej, ardziej światłej części społeczeństwa", która uważa Polskę za: przykleiło się g...o do okrętu i wymachuje szabelką". Szkoda tylko, że przez internet nie można dać w ryj komuś, za takie sformułowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Mimir- to, że nie podobają Ci się przemyślenia Balans, nie usprawiedliwia takich pomysłów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 9 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Anonimowy mieszkaniec" zachodniopomorskiego pisze do „GW”: przyłączmy Szczecin do Niemiec[\\b]Autor listu źle ocenia sytuacje na terenie województwa Zachodniopomorskiego. „Oto województwo nasze od ponad 20 lat jest notorycznie marginalizowane w naszym państwie”. W liście czytamy nie tylko o złej sytuacji mieszkańców województwa na rynku pracy, ale także o lekceważeniu tego regionu Polski przez polityków, w tym również lokalnych. W liście pada konkretna propozycja: przyłączenie województwa do Niemiec. „Skoro ani włodarze województwa, ani politycy centralni, ani nikt inny nie ma pomysłu na nasz region – przyłączmy go do Niemiec. Czesi mieli aksamitną rewolucję, my możemy mieć aksamitną inkorporację”. Anonimowy autor listu wskazuje na lepszą sytuację ekonomiczną w Niemczech, niższe podatki, opiekę społeczną, wyższe pensje i sprawniejszych polityków. „(…) zrzekam się przynależności do Polski, kraju, który mnie i tak nie potrzebuje”. Zdaniem autora „to jakby naturalny wybór, te ziemie długi czas były ziemiami niemieckimi. Zapewne naród niemiecki bardzo cieszy się na taką propozycję, choć dla wielu i tak nic się nie zmieni”.http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/anonimowy-mieszkaniec-zachodniopomorskiego-pisze-do-gw-przylaczmy-szczecin-do-niemiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Niejaki mimir" napisał pod moim adresem, cyt.Szkoda tylko, że przez internet nie można dać w ryj komuś, za takie sformułowania." Więc odpowiadam:Widzisz @mimir nie tacy już mnie straszyli i to świecąc lampą w oczy, a do tego w czasach gdy za poglądy można było naprawdę nieźle oberwać. A ja jakoś się nie zestrachałem [paznokci mi nie wyrywali to fakt, ale lolę" poznałem nieco wcześniej]. Ty to przy nich taki mały chłoptaś jesteś w krótki spodenkach i co najwyżej, to możesz sobie strzelić gumą z majtek między oczy...Dlatego też uważam, że mam prawo do oceny naszej polityki, nawet jeżeli ta ocena będzie bardzo krytyczna. A to co mnie najbardziej razi i boli, to to, że nikt nas [Polskę] tak naprawdę nie traktuje poważnie, a zwłaszcza nasi sojusznicy. Tak było w XVIII wieku i później, tak jest i obecnie. Gdy inni robią interesy i się bogacą, nas się wypuszcza do wymachiwania szabelką za zwyczajowe już poklepanie po plecach, a później jeszcze się dowiadujemy, że jesteśmy osłem trojańskim".Wracając do Ukrainy - wcale mnie nie cieszy to, że się właśnie rozpada. Do tego tak po prostu żal mi większości Ukraińców, bo to pewnie przyzwoici ludzie, a przyjdzie im zapłacić za ten pucz bardzo wysoką cenę. Zarobią oczywiście na tym w pierwszej kolejności amerykańskie banki, ale tak przy okazji i UE, bo pozbędzie się konkurencji na rynku stali, o przemyśle zbrojeniowym Ukrainy nie wspominając, bo to była poważna konkurencja dla Zachodu na rynkach wschodnich.Mimo wszystko chciałbym się mylić w swojej ocenie, bo gdyby do tego faktycznie doszło, to my jak zawsze zapłacimy za tą awanturę najwyższą cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furman27 Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 co do linku Kol.Balans to tak nam wyszła pomoc Ukrainie, Ukraincy to taki naród jak pewna nacja na bliskim wschodzie która takich pojęć jak honor, godność i przede wszystkim wdzięczność niestety nie zna, za tą solidarność zapłacimy, dużo zapłacimyPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Ukraincy to taki naród jak pewna nacja na bliskim wschodzie która takich pojęć jak honor, godność i przede wszystkim wdzięczność niestety nie zna"Przykład, że chyba winno się naszych romantycznych poetów z ich wizją mesjanizmu i narodu wybranego usunąć z podręczników i lektur...Ale nic to, zwłaszcza gdy:Przedstawiciel nacjonalistycznej partii Węgier (Jobbik) oświadczył, że Krym jest rosyjski, a Zakarpacie węgierskie."Dla przypomnienia, Jobbik uzyskał w ostatnich wyborach parlamentarnych c.a. 20 % głosów Węgrów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Yetti , a kto liczył głosy? Pewnie Żydzi , Masoni i Cykliści.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Jacek- ja Ci mówię, Ty mnie nie prowokuj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Jaka prowokacja? Napisz jeszcze że w tutce nie było wybuchu , że uderzył w brzozę i że ....... :-)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 A propos i exilibris brzozy- jakoś mi się w głowie nie mieści, że furman nie wie, ile właśnie brzozowych krzyży powinno stać na Wołyniu choćby...Krzyży dla osób ukraińskiej narodowości, które pomagały sąsiadom Polakom... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furman27 Napisano 10 Kwiecień 2014 Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Przykład, że chyba winno się naszych romantycznych poetów z ich wizją mesjanizmu i narodu wybranego usunąć z podręczników i lektur..."taa, zaraz będzie, że wszyscy wielcy Polacy mieli korzenie pewnej nacji, i taki naród jak Polacy nie mogli mieć wielkich ludzi między sobą.Przedstawiciel nacjonalistycznej partii Węgier (Jobbik) oświadczył, że Krym jest rosyjski, a Zakarpacie węgierskie."oczywiście, a Lwów i Wilno polskieA propos i exilibris brzozy- jakoś mi się w głowie nie mieści, że furman nie wie, ile właśnie brzozowych krzyży powinno stać na Wołyniu choćby...Krzyży dla osób ukraińskiej narodowości, które pomagały sąsiadom Polakom...a jaki był % tych dobrych" ukraińców? zaraz zacznie się rozmowa o dobrych ssmanach itd, krzyże na Wołyniu oczywiście ale tylko ofiarom czyli PolakomNapisz jeszcze że w tutce nie było wybuchu , że uderzył w brzozę i że ....... :-)"Za dużo niejasności na początku jak i trakcie, żeby był to tylko wypadekAntysemita, Polaczek, Prowokator - Furman27 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Kwiecień 2014 Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Ja tam nie wiem, czy antysemita... Prowokator? Za cienkie w uszach te wpisy... Polaczek? Wg mnie i owszem...I to taki, który prostych wpisów nie ogarnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furman27 Napisano 10 Kwiecień 2014 Share Napisano 10 Kwiecień 2014 nie ogarnia bo Zacofany Polaczek, nie to co postępowi Polacy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 10 Kwiecień 2014 Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Majdan,Krym,początek tych zdarzeń był dużo wcześniej!http://niezalezna.pl/53990-po-co-byl-smolensk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 10 Kwiecień 2014 Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Ja bym sięgnął dalej , do wyprawy Vasco da Gama i wszystko będzie jasne, tolerancja na głupotę też powinna mieć granicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Ja bym siegna do 1610-1612 (Putin chyba nawet jakies swieto panstwowe z tej okazji oglosil?).A tak bez zartow: imperialne zapedy Putina doprowadza do rozpadu tego sztucznego tworu jakim jest obecnie Federacja Rosyjska z milionami wrogo nastawionych (wobec Rosji) obywateli drugiej kategorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Mam pare pytan do kolegi balans:W wypowiedzi z 014-04-09 05:06:09 napisałeś:Czarno to wszystko widzę ... Ktoś pewnie na tym zarobi: USA - sprzeda gaz łupkowy". Narazie z tego co mi wiadomo w dniu dzisiejszym USA nie sprzedaje gazu do Europy, czy kolega ma jakieś nowe wiadomości na ten temat?W wypowiedzi z 2014-04-09 18:51:36 napisałeś:Wracając do Ukrainy ... Zarobią oczywiście na tym w pierwszej kolejności amerykańskie banki". Czy może kolega wymienić z nazwy ze dwa albo trzy co bym mógł sobie o nich poczytać?Pozdrawiam!M164U Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 M164U: Mam pare pytan do kolegi balans:"1. W wypowiedzi z 014-04-09 05:06:09 napisałeś:"Czarno to wszystko widzę ... Ktoś pewnie na tym zarobi: USA - sprzeda gaz łupkowy.Narazie z tego co mi wiadomo w dniu dzisiejszym USA nie sprzedaje gazu do Europy, czy kolega ma jakieś nowe wiadomości na ten temat?"Owszem nie sprzedaje, ale ALE BARDZO CHCE SPRZEDAWAĆ! Sprawa zrobiła się głośna po tym jak zaczęła się zadyma na Majdanie. Amerykanie OFICJALNIE zaproponowali Europie dywersyfikację w postaci dostaw swojego gazu łupkowego, którego mają spore nadwyżki. Na ich rynku rządzi lobby naftowe, a więc pozostaje im jedynie ten gaz ożenić" innym. Jak na razie to Europa się zastanawia, bo są dwa problemy z tym związane: Pierwszy to ten, że najpierw należy na zachodnim wybrzeżu USA wybudować instalacje do skraplania gazu, a następnie wybudować odpowiednio duże terminale portowe, no i powiększyć flotę statków-gazowców, a to potrwa kilka lat. A drugi problem [poważniejszy], to ten, że po tych wszystkich operacjach amerykański gaz będzie droższy od rosyjskiego, a koszty energii mają bezpośredni wpływ na konkurencyjność gospodarki. To takie podstawy ekonomi zresztą są, bo światem rządzi pieniądz, a nie jakieś XIX-wieczne idee jak to u nas...2. W wypowiedzi z 2014-04-09 18:51:36 napisałeś:"Wracając do Ukrainy ... Zarobią oczywiście na tym w pierwszej kolejności amerykańskie banki.Czy może kolega wymienić z nazwy ze dwa albo trzy co bym mógł sobie o nich poczytać?"Zacznijmy od tego, że Ukraina [dość sztuczny zresztą twór w tej postaci - spadek po byłym ZSRR] jest BANKRUTEM. Do tej pory egzystowali wyłącznie dzięki prawie darmowemu [w porównaniu do światowych cen] gazowi z Rosji i dzięki pożyczkom udzielanym im na preferencyjnych warunkach przez tychże Rosjan. Obecnie na własne? życzenie postanowili skoczyć na głęboką wodę. Tak na wejściu potrzebują coś 35 mld $ na spłatę zadłużenia i rozruszanie gospodarki.Jak na razie USA obiecało im 1 mld $ POŻYCZKI, a kraje UE dodatkowo coś 16 mld euro w ciągu kilku lat, a i to po spełnieniu wielu warunków. I w tym miejscu odpowiadam na Twoje pytanie - zasada jaka obowiązuje na świecie odnośnie takich pożyczek jest bardzo prosta: pożyczek udzielają KOMERCYJNE BANKI, a rządy są jedynie ich GWARANTEM. A jakie to będą banki, to ja nie wiem i średnio mnie to zresztą interesuje. Ukraina pożycza też pieniądze od MFW, gdzie za eksperta robi Jeffrey Sachs, a Departament Skarbu USA ma decydujący głos. Ale to tak jakby sobie samemu założyć stryczek na szyję, bo nie jeden kraj już wykończyli neoliberałowie z MFW erapią szokową"...Pozostaje czekać co będzie dalej, ja to wszystko czarno widzę, ale mimo wszystko chciałbym się mylić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Oczywiście miało być a wschodnim wybrzeżu", a nie na zachodnim". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 13 Kwiecień 2014 Share Napisano 13 Kwiecień 2014 Myśle że gaz to mały problem ukraińców.maja spore zasoby wegla.Toze Rosja sprzedawała im tanio gaz nie oznacza iz dokładała do interesu!brali w zamian za bezcen inne surowce,towary!Podobnie jak nas grabili przez kilkadziesiąt lat w imie internacjonalizmu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
espiernes Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Na wschodzie Ukrainy sprawy zaczynają wyglądać analogicznie do sytuacji na Krymie. Donieck, Charków, Zaporoże...wszędzie prorosyjskie zamieszki wywołane..no właśnie przez kogo? Pewnie przez tajne służby rosyjskie, ale Putin na razie ręce umywa. Rozbiór Ukrainy dokonuje się na naszych oczach. Pytanie co my zrobimy, gdy będąc sąsiadem Rosji, podobne wydarzenia zaczną się u nas? Strach pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.