kindzal Napisano 2 Maj 2014 Autor Share Napisano 2 Maj 2014 Jak to jest pospolite ruszenie to ja jestem Barack Obama;)http://www.youtube.com/watch?v=ivO9nSRrfuYPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:47 02-05-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmak Napisano 2 Maj 2014 Share Napisano 2 Maj 2014 jak to nie pospolite ruszenie, przecież chłopcy się ruszyli , po drodze zrobili zakupy w Putin Market" - widać że brali nówki z jednej półki i pospołu przeszli się na Ukrainę w celach krajoznawczo - zapoznawczych, a że po drodze stał w lesie jakiś taki porzucony pojazd na gąsienicach to go wzięli bo ich nogi bolały i przy okazji wzięli paru chłopaków z OBWE ,żeby im się nic w nocy nie stało na pustej ulicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 2 Maj 2014 Autor Share Napisano 2 Maj 2014 Slyszalem ze Rosja dzisaj nagle wzywa OBWE do wyslania obserwatorow do Slowianska... chyba im cos nie poszlo po planu"...? Kilka dni temu obserwatorzy OBWE byli tam nielegalnie wedlug Lzewrowa, a teraz jak ruscy najemnicy dostali lupnia to sa mile widzianymi goscmi?Tymczasem w Odessie okolo 200 ruskich uzbrojonych bandziorow napadlo na tlum demonstrujacy w obronie jednosci Ukrainy. Zabili 4 osoby, poczym tlum wpadl w szal i scigal tych przyjezdnych separatystow" z Krymu, Naddniestrza i Rosji przez cale miasto, az do zajetego przez nich budynku... z ktorego 40 separatystow" juz nie wyszlo.Kto sieje wiatr...A najlepsze, ze Moskale sie cieszyli i lapy zacierali jak ich poplecznicy wywieszali ruskie flagi na gmachach publicznych, jak palili flagi Ukrainy, tymczasem:Sąd w Kaliningradzie skazał trzech Rosjan na 2 miesiące więzienia. To kara za wywieszenie niemieckiej flagi na gmachu FSB w mieście .Do akcji doszło w nocy z 12 na 13 marca. Oleg Sawin, Michaił Feldman i Dmitrij Fanarow chcieli w ten sposób zaprotestować przeciwko aneksji Krymu. Kaliningrad do zajęcia przez Armię Czerwoną w 1945 r. był niemieckim miastem. Wieszając niemieckie flagi domagali się wyjścia Kaliningradu z Federacji Rosyjskiej i akcesji do Unii Europejskiej. Kto sieje wiatr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 2 Maj 2014 Autor Share Napisano 2 Maj 2014 Na zwołanym z inicjatywy Rosji podziedzeniu Rady Bezpieczństwa ONZ Moskwa nie znalazła zrozumienia dla swojego stanowiska wobec wydarzeń na Ukrainie. Przedstawiciel Rosji Witalij Czurkin powtórzył rosyjską ocenę operacji ukraińskich sił w Słowiańsku określając ją jako mającą karny charakter". Ostrzegł władze w Kijowie, że zostaną pociągnięte do odpowiedzialności" za jej przeprowadzenie. Wezwał państwa zachodnie do wywarcia nacisku na ukraińskie władze aby wstrzymały swoją operację antyterrorystyczną"Odmienne zdanie miał reprezentant Francji, który stwierdził, że władze Ukrainy i tak wykazały się wyjątkową powściągliwością w reakcji na eskalowanie w wykonaniu Rosji" dodając, że żadne inne państwo nie wytrzymałoby tak długo.Przedstawiciel Wielkiej Brytanii oskarzył Rosjan o zniekształcanie faktów" i przyznał ukraińskim władzom pełne prawo do ustanowienia porządku i ochrony obywateli na własnym terytorium" przed bojówkarzami sponsorowanymi przez Rosję".Przedstawiciel USA Samatha Power powiedziała: Rosjanie mówią jednocześnie dwa kłamstwa, że ukraińskie władze terroryzują nieuzbrojonych obywateli i jeszcze, że Rosja jest zanipokojona na Ukrainie. To cynimz i oszustwo, Rosja jest zadowolona z destabilizacji [...] kiedy Rosja odwoła terrorystów?". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 2 Maj 2014 Autor Share Napisano 2 Maj 2014 Pytales sie Yeti czy mi stanowisko Francji pasuje?Tak, pasuje:Oto stanowisko, przedstawiciela Francji przy ONZecie:Rosja wypuściła na Ukrainie bandy swoich oprychów i nagle odkryła, że ta (wybuchowa) mieszanka może wyrwać się jej spod kontroli" powiedział przedstawiciel Francji Gerard Araud. - Oburzenie Rosji nikogo nie oszuka - zaznaczył z kolei brytyjski ambasador Mark Lyall Grant, a wtórowała mu przedstawicielka USA Samantha Power, mówiąc, że Moskwa próbuje obrazić inteligencję społeczności międzynarodowej", zwołując w trybie pilnym kolejne posiedzenie Rady ws. Ukrainy. Ambasadorka Litwy Raimonda Murmokaite zareagowała na postulaty Rosji, mówiąc: Pokojowi demonstranci nie używają granatników. Nie przetrzymują też międzynarodowych obserwatorów, bezwstydnie się z nimi obnosząc". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 2 Maj 2014 Autor Share Napisano 2 Maj 2014 Polecam kolegom rowniez ruska superprodukcje pt. Taras Bulba"http://www.youtube.com/watch?v=QytrrBQp-p4Film ten stworzyli propagandysci Putina po to zeby ukazac krwiozercych Lachow od wiekow zerujacych na tzw. uskim ludzie", ktoremu dali odpor prorosyjscy" kozacy!Samych hasel uski narod" w tym filmidle naliczylem sztuk 18. Co jest oczywistym klamstwem historycznym. Niech se Moskale policza ile razy Zaporozcy z Lachami na Moskwe szli! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 2 Maj 2014 Share Napisano 2 Maj 2014 Mnie to już lotto kto ma rację, powoli zaczynają się rozkręcać , jak dalej będą się tłuc to Putin będzie miał pretekst do wjazdu na Ukrainę, i wcale w Donbasie czy Odessie się nie zatrzyma, pierwszy przystanek po tygodniu zrobi sobie nad Bugiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 2 Maj 2014 Share Napisano 2 Maj 2014 Sprzeciw w kwestii formalnej. Zaporożcy byli niewątpliwie ludem ruskim ( Rusinami).Podobnie jak Łemkowie, Bojkowie i inni mieszkańcy tego regionu ( oczywiście mam na myśli mieszkańców- Słowian a nie np Ormian czy Tatarów ). Co nie upoważnia nikogo do utożsamiania ich z mieszkańcami Rusi Moskiewskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 2 Maj 2014 Autor Share Napisano 2 Maj 2014 Russkije i Rusini, dwa rozne narody.Sicz Zaporoska nigdy nie uzywala terminologii uskowo naroda".To ewidenty bubel i falsz putinowskiej propagandy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 2 Maj 2014 Share Napisano 2 Maj 2014 Sama Sicz była wieloetniczna. natomiast poprawnie powinno być ruskije narody -w liczbie mnogiej- nie dorobili się jedności etnicznej nigdy, Ruś Kijowska za krótko istniała.PS Zdaję sobie sprawę że rosyjscy propagandziści uważają inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 2 Maj 2014 Autor Share Napisano 2 Maj 2014 W ciągu ostatnich trzech miesięcy Ukraińcy widzieli i czuli wsparcie ze strony Polaków. ...Dlatego my, mieszkańcy Rawy Ruskiej, w imieniu większości Ukraińców chcemy w ten skromny sposób podziękować naszym sąsiadom” – mówi burmistrz Rawy Ruskiej Iryna Wereszczuk o billboardzie, który stanął w Rawie Ruskiej, przy drodze prowadzącej do granicy z Polską.Ps. Przymiotnik Ruska" w nazwie miasta nie ma nic wspólnego z Ruskimi". Pochodzi od słowa Rusin, jakim określali sie kiedyś Ukraińcy. Podobnie: pierogi ruskie to mówiąc współczesnie" pierogi ukraińskie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 2 Maj 2014 Share Napisano 2 Maj 2014 Pierogi mogły by też być białoruskie - choć akurat dzisiejsza Białoruś to tereny Wielkiego Księstwa Litewskiego- ale zamieszkane w większości przez Rusinów.Albowiem Ruś na wiele dzieliła się krain ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 3 Maj 2014 Share Napisano 3 Maj 2014 Gwoli prawdy:Po pierwsze: to nie była żadna misja OBWE, a raczej misja NATO, acz mieli jednego Szweda na doczepkę.Po drugie: na zdjęciu jakie zapodał Yeti jest jeden z chyba 5-ciu wozów BWD [różnych wersji] jakie udało się przejąć separatystom [ukraińska propaganda podawała wtedy, że to była akcja w stylu partyzanckim" dla zmylenia przeciwników i to dlatego miały rosyjskie flagi].Po trzecie: na zdjęciu Kindzala wcale nie są zielone ludziki", ale separatyści w różnym wieku zresztą, którym wcześniej udało się przejąć kilka magazynów MSW. Co nie znaczy oczywiście, że Kreml takich zielonych ludzików" w przyszłości nie wyśle, bo sytuacja robi się tam coraz bardziej groźna - vide Odessa.Po czwarte: Rosja zapowiedziała, że jak Ukraińcy do końca maja nie zapłacą 3,5 mld $ za gaz jaki otrzymali, to zamkną kurki. A to będzie oznaczać, że my rosyjski gaz będziemy kupować od Niemców. Taniej nie będzie, a i limity gazu pewnie będą niewystarczające dla naszej gospodarki...Po piąte: zawsze tu twierdziłem [można sprawdzić], że w naszym interesie jest niepodzielona, stabilna i przewidywalna Ukraina, ale jak na razie jest akurat odwrotnie. A to będzie oznaczać niestety i dla nas coraz większe kłopoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2014 Share Napisano 3 Maj 2014 Kindżał- taki konkurs*... Oczywista oczywistość, że udział w nim może brać każdy Użytkownik.Co przedstawia załączone zdjęcie?* z dołu zaznaczam- niestety bez nagród... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Maj 2014 Autor Share Napisano 3 Maj 2014 Eee jak bez nagrod to wiem, ale nie powiem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2014 Share Napisano 3 Maj 2014 Nie narzekaj- wczoraj się po Twoich rodzinnych stronach sporo pokręciłem* i szoku dostałem ile w Święto flagi ich wisiało...Szok polegał na tym, że w sporej części to były flagi... Watykanu :-(PS Tylko a'la Lipek mi nie pisz, że na zdjęciu to plankton, promile i malutka część elyt ządzących".* jeśli dobrze Twój heimat kojarzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Maj 2014 Autor Share Napisano 3 Maj 2014 Nie wiem jak ty, ale ja tu nie widze zadnych tlumow . Zrobilo sobie zdjecie jakis 20 pomylencow (w tym co najmniej jeden niepelnosprytny-ten z prawej) z Prawego Sectora... i napewno nie sa reprezentatami zadnej wiekszosci.Jak byly Watykanskie to musiales byc w moim heimacie. Moje podstarzale ciotki (zagorzale sluchaczki RM zreszta) zawsze takowe wywieszaja;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2014 Share Napisano 3 Maj 2014 Że niby ciotki i w dodatku podstarzałe...Nie wstydź się, rozumiem :-)Ale bardziej serio- czy ja coś o tłumach napisałem?Pokazałem zdjęcie, które obrazuje oficjalne (?) obchody ludobójstwa, w których to obchodach uczestniczyli przedstawiciele demokratycznych i pro-europejskich sił, które wg oficjalnych tez winniśmy popierać.Mi nie przeszkadza- mogą sobie uważać, że Dubowyj był bohaterem... Tylko niech mi makaronu na uszy nie nawijają, że ja mam za nich teraz na okrągło tylko jabłka jeść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Maj 2014 Autor Share Napisano 3 Maj 2014 Tylko nie mow, ze tak jak ja wyjechales na saksy na zbiory jablek?Zadne tam oficjalne obchody, poprostu polityczna manifestacja sil neobanderowskich. Nie wiem od kiedy ktos ciebie namawia zeby wspierac PS? Mnie nikt, a jesli chodzi juz o konkretne poparcie konkretnych obozow politycznych w UA, to jestem oczywiscie za UDARem Kliczki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2014 Share Napisano 3 Maj 2014 A propos i exilibris jabłek, to moje jedyne-ulubione dopiero w październiku...Nie- jak się słusznie domyślasz, o różnych wariantach i podmiotach na embargo z Moskwy pisałem...Błagam- już nie róbmy z PS tworu mitycznego... Jak się po łbach na Majdanie lali, to PS był najważniejszy, najlepiej zorganizowany, jedyny i cudowny.A, jak teraz pokazują, co potrafią/myślą, to się nagle okazuje, że to plankton, efemeryda i do pominięcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Maj 2014 Autor Share Napisano 3 Maj 2014 Bo PS to twor mityczny:http://euromaidanpr.com/2014/04/20/hashtag-yaroshs-business-card-blows-the-internet-away/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furman27 Napisano 4 Maj 2014 Share Napisano 4 Maj 2014 Tymczasem w Odessie okolo 200 ruskich uzbrojonych bandziorow napadlo na tlum demonstrujacy w obronie jednosci Ukrainy.zapomniał kolega dodać, że Ukraińcy będący za jednością przyszli pokojowo nastawieni, na pokojową demonstrację z koktajlami mołotowa i spalili po banderowsku" 40 osób. A przecież mogli ich humanitarnie zakatować, lub strzelić w tył głowy. Ale jednak te anderowskie" sposoby cały czas w modzie, palenie żywcem itd.Jedni drugich warci. Nasz nierząd powinien zająć się sprawą rodaków tam mieszkających a nie pomocy 300mln dla banderowskiej swołoczy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 5 Maj 2014 Autor Share Napisano 5 Maj 2014 Kolejny odcinek rosyjskiej propagandy o udziale Polaków w konflikcie ukraińskim. Według państwowej rosyjskiej agencji informacyjnej władze Ukrainy próbują naprędce wyrobić Polakom ukraińskie paszporty.RIA Novosti amierzyła" Polaków wśród żołnierzy ukraińskich służb specjalnych, którzy na wschodzie kraju prowadzą operację antyterrorystyczną przeciw prorosyjskim separatystom. Słowiańsk został otoczony wojskowym kordonem. Żołnierze wojsk desantowych Ukrainy przeszukują zmierzające do Słowiańska samochody. Głównej drogi dojazdowej pilnują ukraińskie czołgi. Jednak według rosyjskiej agencji akcją nie kierują Ukraińcy lecz... Polacy.Pełnią funkcję dowódców polowych i doradców" - poinformowała w sobotę w krótkiej wiadomości RIA Novosti. Oficjalna agencja informacyjna Kremla opiera swoje rewelacje na anonimowym źródle w ministerstwie spraw wewnętrznych Ukrainy. Według cytowanego przez RIA pracownika resortu, Kijów stara się ukryć obecność cudzoziemców i w trybie pilnym nakazał, aby im wyrobić ukraińskie dokumenty.Minister Spraw Wewnętrznych Ukrainy Arsen Awakow i szef Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Walentyn Naływajczenko 29 kwietnia zwrócili się do Państwowej Służby Migracyjnej w sprawie pilnego wyrobienia paszportów obywateli Ukrainy dla 300 obywateli Polski i krajów nadbałtyckich" - mówi źródło agencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furman27 Napisano 5 Maj 2014 Share Napisano 5 Maj 2014 ciekawe, ciekawe, nie wierze w ruską propagandę jak co niektórzy na forum, ale nie daj Bóg, żeby znalazł się tam choć 1 z naszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 6 Maj 2014 Share Napisano 6 Maj 2014 Po co te podziały na przyjaciół i wrogów? Dla mnie jest ewidentne, że wobec Polski wroga jest zarówno polityka Rosji, jak i banderowcy na Ukrainie. Mówiąc otwarcie - dla mnie jedni i drudzy to swołocz zasługująca by trzymać ich na dystans. Nie opowiadam się za żadną ze stron konfliktu, ale ten cały majdan" i następujące w jego konsekwencji ruchy Rosji odbieram z niepokojem, gdyż złamały wieloletni spokój w regionie. Pozorny czy nie, nieważne - dla Polski był dotąd spokój. Ale przyjdzie nam żyć w ciekawych czasach. W konflikt zbrojny nie wierzę, bo rozegra to się gospodarczo. A politycznie - powtarzam - Rosja i Ukraina to nasi wrogowie. Ohydne, zsowieciałe (zsowietyzowane) społeczeństwa z jeszcze ohydniejszą władzą lub samozwańczą pseudowładzą.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.