Slajmi130 Napisano 24 Sierpień 2016 Share Napisano 24 Sierpień 2016 Tyle że to nie pospolite ruszenie tylko regularna grupa rekonstrukcyjna z długim stażem na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwojtek Napisano 30 Sierpień 2016 Share Napisano 30 Sierpień 2016 W ubiegłą sobotę w Warszawie odbyła się rekonstrukcja Reduta PWPW". Członkowie egularnych grup rekonstrukcyjnych z długim stażem na rynku" mieli pozakładane kamerki go-pro na mauserach. Czy to już ko-ko-ko reko nie-spoko? czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 30 Sierpień 2016 Share Napisano 30 Sierpień 2016 Jako że stosuję takie rozwiązanie i dzięki temu powstało kilka fajnych filmów z środka rekonstrukcji, inscenizacji etc. , które być może ktoś oglądał to się wypowiem. Staram się to zamaskować jak się da, ale do cholery całkiem się nie da. próbowałem różnych rozwiązać i nigdy dobrze nie będzie. Najbardziej mi odpowiada bieganie z kamerą daleko od fotografów i od publiki bo wtedy nie zauważą kamery. Ale czasami ograniczenia pola walki na to nie pozwalają. Filmiki te także są inną odsłona dokumentacji przebiegu wydarzenia i moim zdaniem bardzo dobrą.Czy to rekokoko? moim zdaniem nie, bo rekokoko odwołuje się do ubioru wyposazenia i zachowania rekonstruktorów, a także do wystroju i aranżacji pola walki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwojtek Napisano 30 Sierpień 2016 Share Napisano 30 Sierpień 2016 A jak będzie wyglądała taka rekonstrukcja jak więcej osób zapragnie mieć takie filmiki? Połowa ludzi z go-pro na broni do tego drony - jeden już latał w sobotę. Panów z kamerami na Blitz'u i na barykadzie też było widać bardzo, pomimo ich maskowania". Masz/maciecie zapewne mnóstwo znajomych z odpowiednim sprzętem, którzy mogą robić zdjęcia/filmy z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por. Wojas Napisano 12 Wrzesień 2016 Share Napisano 12 Wrzesień 2016 Szału też nie ma : http://jaroslaw.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/rekonstrukcja-aresztowania-uczniow-jaroslawskiej-budowlanki,3853506,galop,21859276,t,id,tm,zid.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Wrzesień 2016 Share Napisano 19 Wrzesień 2016 Podobno konkretna muminiada była na Tomaszowie Lubelskim? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 19 Wrzesień 2016 Share Napisano 19 Wrzesień 2016 Sporo zdjęć z Tomaszowahttp://www.tomaszowiak.pl/foto/browse/180/0najlepsza jest kapliczka i chata. Trochę chłopaków rzeczywiście chyba fantazja poniosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 19 Wrzesień 2016 Share Napisano 19 Wrzesień 2016 Bjar , to Ślunzaki byli. Ci co witali mieńców w 39. :PPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 19 Wrzesień 2016 Share Napisano 19 Wrzesień 2016 Tu bym się nie zgodził. Tomaszów słynął z jednych z najlepszych scenografii na polu bitwy. Uwierz mi są setki przykładów gorszych scenografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2016 Share Napisano 20 Wrzesień 2016 Chatek" bym się nie czepiał, bo każdy orze jak może. Ważne, że gawiedź była zadowolona, no ale szwajcary" jeszcze w 2016 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 22 Wrzesień 2016 Share Napisano 22 Wrzesień 2016 Ja się chatek nie czepiam, bo i tak nieźle, jak na ich przeznaczenie. Ta fantazja, to przy uzbrojeniu wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustav Hirsch Napisano 23 Wrzesień 2016 Share Napisano 23 Wrzesień 2016 Panzerwagen dał mi do myślenia. Czy w kampanii wrześniowej WP zdobyło jakieś samochody pancerne, a jeśli tak, to czy jest potwierdzone ich użycie bojowe?Skądinąd nieraz widziałem na rekonstrukcjach BA-64 w barwach niemieckich, i to nie w strefie frontowej - co byłoby jeszcze usprawiedliwione - lecz na dalekim zapleczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 23 Wrzesień 2016 Share Napisano 23 Wrzesień 2016 Były przypadki ale bojowego użycia zdaje się że nie było. PZ1 w Warszawie, kilka sdkfz222 (chyba w Mużyłowicach był zdobyty jeden), W Piotrkowie drugi? to tak na szybko resztę trzeba by poszukać w necie. Oczywiście ciężarówki także zdobywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 23 Wrzesień 2016 Share Napisano 23 Wrzesień 2016 http://odkrywca.pl/zdobyczne-czolgi-niemieckie-1939,644872.htmlo tu znalazłem cosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rox Napisano 30 Wrzesień 2016 Share Napisano 30 Wrzesień 2016 Brawo Slajmi . Czyli Panowie - najpierw szukamy materiałów źródłowych , wykluczamy a potem dopiero krytykujemy i sie naśmiewamy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 5 Październik 2016 Share Napisano 5 Październik 2016 Jasne, że szukamy materiałów, ale nie na zdobycie, ale bojowego użycia zdobycznych pojazdów (to wynika ze zdjęć).Sami rekonstruktorzy na fejsie wstawili tekst, ze źródłem (czytałem tuż po wydaniu i nie kojarzę opisu właśnie użycia w boju zamieszczonego w tej pozycji, chyba że pamięć mnie zawiodła) O świcie 23 września w Majdanie Krynickim odwód 2 psk oraz część 19 pu rozbiły kompanię piech zmot. 4 DL (...) strzelcy konni por. Gierasińskiego przejechali na 2 zdobytych transporterach z Polanówki do Suchowoli."Bitwy pod Tomaszowem Lubelskim" praca zbiorowa. wyd. Werset, Lublin 2010 r. s.146-147 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por. Wojas Napisano 13 Październik 2016 Share Napisano 13 Październik 2016 Turbomumin z rekokoko w Anielinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 14 Październik 2016 Share Napisano 14 Październik 2016 Panzerwagen dał mi do myślenia. Czy w kampanii wrześniowej WP zdobyło jakieś samochody pancerne, a jeśli tak, to czy jest potwierdzone ich użycie bojowe?"Wzmiankę o bojowym użyciu zdobytego niemieckiego samochodu pancernego zapamiętałem np czytając o obronie Kielc w 1939 roku.A tak przy okazji - może dobrym pomysłem było by wygaszenie tego wątku. On niczemu dobremu nie służy. Nikt niczego się tu ani nie nauczy ani nie skorzysta. Może zamiast niego powinien powstać wreszcie po latach wątek o wydzwięku pozytywnym - czyli Jak odtwarzać" to było by naprawdę coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 14 Październik 2016 Share Napisano 14 Październik 2016 A co w nim pisać? Od tego są książkí i zdjęcia. Ale niektórych czytanie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 17 Październik 2016 Share Napisano 17 Październik 2016 Poza tym takie rozmowy typu jak odtwarzać" też tutaj były i się wyczerpały. Tak jak viator01 mówi książki zdjęcia doświadczenie. Wątek jest potrzebny chociażby dla luzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 17 Październik 2016 Share Napisano 17 Październik 2016 To cieniutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 17 Październik 2016 Share Napisano 17 Październik 2016 Hmmm... Jest jeden (duży, bo mniejsze gdzieś tam się przewijały) wątek jak NIE odtwarzać" i niemal cały dział w sumie o tym jak odtwarzać" - są rekonstrukcje sylwetki, i wątki na tematy zaczynające się od rodzaju bluz mundurowych, przez wyposażenie, gacie, skarpetki a kończące się na koszernym papierze toaletowym. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 1 Luty 2017 Share Napisano 1 Luty 2017 Strasznie wątek zdechł, a byłoby miło jakby ktoś kogoś dojechał bo wieje nudą. A sezon jeszcze sie nie zaczął może warto poględzić na temat. A było trochę imprez typu iron sky choćby Mława czy cóś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Luty 2017 Share Napisano 1 Luty 2017 Ta szopka Karabanowa chyba teraz na dniach? Tam zawsze było na bogato :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 1 Luty 2017 Share Napisano 1 Luty 2017 1 Karabanow już był, tylko, że pod inną nazwą, ponieważ Rajd Karabanowa" jest przez gminę nazwą wyklętą, gdyż gloryfikuje sowietów2 Od dwóch lat staramy się nie robić tam szopki, ale impreza jest otwartą - przez co czasami trafi się Napoleon, czy inny żołnierz armii szwajcarskiej w zniszczonym szwajcarskim mundurze.3 w tym roku przyznam się bez bicia najbardziej nie na miejscu były moje buty BW i latarka (dzień wcześniej był wieczorny marsz i potrzebowałem czegoś na szybko) 4 W tym roku nie było inscenizacji (patrz nr.1, resztę się domyśl) 5 Oficjalnie zaproszonych przez muzeum było tylko 8 rekonstruktorów WH i chyba 4 lub 5 sowietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi