Skocz do zawartości

Nielegalnie szukali archeologicznych skarbów. Wpadli przypadkiem

lolekkbusko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
po pierwsze u nas nie ma USTAWY o zakazie użytkowania wykrywaczy . Pod drugie wolno mi chodzić z wykrywaczem jeśli robię poszukiwania np geologiczne , oraz wytworów nie wykonanych ręką człowieka . Np poszukuję meteorytów , skamienielin żelazowych i wtedy policja może mnie cmoknąć w d..ę , a główny konserwator zabytków nie jest władny w wydawanie takich decyzji bo to pod niego nie podlega. Proszę poczytać prawo archeologiczne i co jest zabytkiem archeo a co pod nie nie podlega. Chłopcy już złamali prawo bo szukali karczmy zabytkowej, czyli na starcie przyznali się do nielegalnych poszukiwań !! i nie ważne czy to jest stanowisko archeo z V wieku .p.n.e czy z okresu II wojny światowej. Wszystko są to stanowiska archeo w świetle utopijnego prawa polskiego co stanowi zabytek i poszukiwania takowych. A utopia w prawie mówi że zabytkiem archeologicznym jest wytwór wykonany ręką człowieka bez podania czasookresu . Tzn w naszym prawie kapsel wyrzucony przez pijaka pod budką z piwem staje się z miejsca przedmiotem zabytkowym którego jedynym właścicielem jest państwo. Tak stanowi POLSKIE PRAWO ARCHEOLOGICZNE !!!
W krajach UE zabytek jest określony czasem i np w niektórych krajach zabytkiem staje się przedmiot który ma 200 ,300 - 400 lat w zależności od kraju. W naszym nie ma datowania zabytku. Po prostu chłopcy w swej naiwności i niewiedzy przed policja ni mniej ni więcej powiedzieli że przyszli sobie coś ukraść z ziemi co nie jest ich własnością a własnością państwa , i nie ważne czy mieli zgodę właściciela czy też jej nie mieli. Niestety nie mieli zgody państwa polskiego - system gorszy niż PRL. Tak stanowi prawo Dura lex, sed lex .

Artykuł 36.Ustawy o ochronie zabytków"- Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:pkt 1.,podpunkt 12.-poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania".
Warto poczytać całą ustawę.Cała reszta w rękach wymiaru sprawiedliwości.

Mówi się że zachodzi domniemanie czynu zabronionego polegającego na plądrowaniu stanowisk archeo, i posiadania nielegalnie zdobytej kolekcji przedmiotów uznanych przez WKZ jako zabytek, zachodzi domniemanie że jesteś w posiadaniu przedmiotów zabronionych z mocy ustawy o broni.... i w ten oto sposób zostajesz zatrzymany do wyjaśnienia i masz wjazd na kwadrat. KROPKA

Czyli jak policja nic nie znalazła to jest luz?
Najdziwniejsze jest to ze pole na którym doszło do zatrzymania" (raczej spotkania) było orane ciężkim sprzętem 3 dni wcześniej, to może traktorzystę też trzeba dopaść bo niszczył stanowisko archeo, ile to razy się słyszało orał i wyorał skarb" czyli co też poszukiwacz i bandyta. Zyjemy w kraju paranoji?!!?!

Oraz nosić w kieszeniach kawałek meteorytu lub żelazowej skaminieliny i twierdzić że ty poszukujesz tylko wytworów geologicznych. A wszystko co znajdziesz nie do plecaczka tylko na kupkę gdzieś odkładać ze stwierdzeniem że jak kogoś ten złom interesuje to niech sobie go bierze bo ty tego nie zbierasz ;o)

Orientuje się może ktoś czy będąc na polu z wykrywką policjant który np nas zauważy może nas wtedy zrewidować od stóp do głowy łącznie z autem??"

To działa trochę w 2 strony ,jeśli on widzi ciebie z kierują się w twoją stronę to i ty powinieneś widzieć jego ,czyli fanty out ,bateria z wykrywki out i mówisz że chciałeś sprawdzić jakbyś wyglądał z wykrywaczem .

No chyba że masz taki niefart że policjant jest ninja i czai się na ciebie czekając aż zakłębisz szpadel w grunt .

p.s o ile dobrze rozumuje,puki nie wbijemy łopaty w ziemię to nam mogą skoczyć .

wszystko zależy na jakiego policjanta trafisz ..
ja podczas wykopków na polu trafiłem 5 razy na bliskie spotkanie z funkcjonariuszami .
do tej pory każdy ,którego spotkałem był lub jest tez poszukiwaczem, wymiana swoich doświadczeń z wykrywką ,najciekawsze fanty ....nawet o dziwo te ...zardzewiałe :-)
raz gdy powiedziałem policjantowi ze przy drodze lezą zakopane miny .odpowiedział - miny ? a niech sobie lezą ,miłych poszukiwań .
innym razem pokazywałem monetki znalezione na polu .
policjanci byli tak zachwyceni znaleziskiem ze dałem im po kilka boratynek :-)
tak wiec wszystko zależy od tego czy policjant jet .....tez człowiekiem .

No cóż, ja trafiłem na złego policjanta. Szukałem na prywatnym polu za zgodą właściciela a w poniedziałek otrzymałem wyrok...550zeta grzywny i przepadek sprzętu. Miałem przy sobie 19 monetek a jak to ujął policjant 19 metalowych krążków...same głupoty...boratynki, kopijki i krajcary. Sam nie wiem czy się odwoływać no i jak się bronić. Jak ktoś ma doświadczenie to proszę o pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie