predi888 Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 Kurde,grubsza sprawa ,choć może i dobrze że przeszukania mieszkania nie było(brrr,po nocach to mi się śni) .Dlatego staram się szukać zdaala od dróg asfaltowych i często patrze przez ramie" .Jest szansa że odzyskają wykrywki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 po pierwsze u nas nie ma USTAWY o zakazie użytkowania wykrywaczy . Pod drugie wolno mi chodzić z wykrywaczem jeśli robię poszukiwania np geologiczne , oraz wytworów nie wykonanych ręką człowieka . Np poszukuję meteorytów , skamienielin żelazowych i wtedy policja może mnie cmoknąć w d..ę , a główny konserwator zabytków nie jest władny w wydawanie takich decyzji bo to pod niego nie podlega. Proszę poczytać prawo archeologiczne i co jest zabytkiem archeo a co pod nie nie podlega. Chłopcy już złamali prawo bo szukali karczmy zabytkowej, czyli na starcie przyznali się do nielegalnych poszukiwań !! i nie ważne czy to jest stanowisko archeo z V wieku .p.n.e czy z okresu II wojny światowej. Wszystko są to stanowiska archeo w świetle utopijnego prawa polskiego co stanowi zabytek i poszukiwania takowych. A utopia w prawie mówi że zabytkiem archeologicznym jest wytwór wykonany ręką człowieka bez podania czasookresu . Tzn w naszym prawie kapsel wyrzucony przez pijaka pod budką z piwem staje się z miejsca przedmiotem zabytkowym którego jedynym właścicielem jest państwo. Tak stanowi POLSKIE PRAWO ARCHEOLOGICZNE !!!W krajach UE zabytek jest określony czasem i np w niektórych krajach zabytkiem staje się przedmiot który ma 200 ,300 - 400 lat w zależności od kraju. W naszym nie ma datowania zabytku. Po prostu chłopcy w swej naiwności i niewiedzy przed policja ni mniej ni więcej powiedzieli że przyszli sobie coś ukraść z ziemi co nie jest ich własnością a własnością państwa , i nie ważne czy mieli zgodę właściciela czy też jej nie mieli. Niestety nie mieli zgody państwa polskiego - system gorszy niż PRL. Tak stanowi prawo Dura lex, sed lex . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon0304 Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 Czyli sam zamiar w myśl prawa jest karalny? Bo skoro przy poszukiwaczach niczego nie znaleziono oznacza chyba ze nie popełnili wykroczenia byc moze by popelnili ale nie ma na to chyba dowodow, nie znam sie na prawie ale tak to na zdrowy rozsądek biore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 Czyli sam zamiar w myśl prawa jest karalny?"Odnoszę wrażenie że tak . Jeśli np. będziesz stał na przystanku z nie otwartym piwem i plagi egipskie przyślą krawężników to mandat masz murowany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marg33 Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 Artykuł 36.Ustawy o ochronie zabytków"- Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:pkt 1.,podpunkt 12.-poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania".Warto poczytać całą ustawę.Cała reszta w rękach wymiaru sprawiedliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 Nasze państwo zarabia przez podatki przy sprzedaży wykrywaczy metali (i ich naprawie) których nie wolno używać.Takie coś to tylko w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 Czyli sam zamiar w myśl prawa jest karalny? ."Jest taka formuła prawna usiłowanie popełnienia..." Organy mogą się powoływać na zamiary", nieznajomość prawa równiez nie zwalnia od odpowiedzialności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popek Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 Mówi się że zachodzi domniemanie czynu zabronionego polegającego na plądrowaniu stanowisk archeo, i posiadania nielegalnie zdobytej kolekcji przedmiotów uznanych przez WKZ jako zabytek, zachodzi domniemanie że jesteś w posiadaniu przedmiotów zabronionych z mocy ustawy o broni.... i w ten oto sposób zostajesz zatrzymany do wyjaśnienia i masz wjazd na kwadrat. KROPKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popek Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 psJeśli okaże się że nie popełniasz czynów zabronionych, idziesz do domu i koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon0304 Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 Czyli jak policja nic nie znalazła to jest luz?Najdziwniejsze jest to ze pole na którym doszło do zatrzymania" (raczej spotkania) było orane ciężkim sprzętem 3 dni wcześniej, to może traktorzystę też trzeba dopaść bo niszczył stanowisko archeo, ile to razy się słyszało orał i wyorał skarb" czyli co też poszukiwacz i bandyta. Zyjemy w kraju paranoji?!!?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popek Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 no i nie było to stanowisko archeo, to raczej nie będzie zarzutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 barbarossa1941 - stanowisko archeologiczne jak najbardziej może leżeć na polu ornym. To akurat nie ma tutaj nic do rzeczy. Teraz wszystko zależy od tego czy to było czy nie było stanowisko archeologiczne. PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 "orał i wyorał skarb czyli co też poszukiwacz i bandyta. "Raczej nie ,bo orze/odwraca ziemię pod uprawy ( w zamyśle nie ma zamiaru szukać,znalazł przypadkowo) . W nami jest ciut inaczej ... wiadomo .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbarossa1941 Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 VanWorden -zgadzam się może leżeć jak najbardziej,pytanie czy któryś z panów chociaż dokopał się do warstwy tego stanowiska,każdy archeolog najpierw ściąga warstwę ziemi która jest wymieszana po orce i dopiero wtedy zaczyna pracę na stanowisku archeologicznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zundapp Napisano 28 Październik 2013 Share Napisano 28 Październik 2013 Żeby w tym kraju bawić się wykrywaczem w terenie, to najpierw należy opanować nawet na średnim poziomie biegi przełajowe:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 28 Październik 2013 Share Napisano 28 Październik 2013 ... mieć naturę partyzanta, nie ufać nikomu i kłamać jak z nut :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 28 Październik 2013 Share Napisano 28 Październik 2013 I flaszka za zaśkę w razie W.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phobos18 Napisano 28 Październik 2013 Share Napisano 28 Październik 2013 co prawda to prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 29 Październik 2013 Share Napisano 29 Październik 2013 Oraz nosić w kieszeniach kawałek meteorytu lub żelazowej skaminieliny i twierdzić że ty poszukujesz tylko wytworów geologicznych. A wszystko co znajdziesz nie do plecaczka tylko na kupkę gdzieś odkładać ze stwierdzeniem że jak kogoś ten złom interesuje to niech sobie go bierze bo ty tego nie zbierasz ;o) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbarossa1941 Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Orientuje się może ktoś czy będąc na polu z wykrywką policjant który np nas zauważy może nas wtedy zrewidować od stóp do głowy łącznie z autem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Może zawsze. Będzie miał więcej papierkologi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Orientuje się może ktoś czy będąc na polu z wykrywką policjant który np nas zauważy może nas wtedy zrewidować od stóp do głowy łącznie z autem??"To działa trochę w 2 strony ,jeśli on widzi ciebie z kierują się w twoją stronę to i ty powinieneś widzieć jego ,czyli fanty out ,bateria z wykrywki out i mówisz że chciałeś sprawdzić jakbyś wyglądał z wykrywaczem .No chyba że masz taki niefart że policjant jest ninja i czai się na ciebie czekając aż zakłębisz szpadel w grunt .p.s o ile dobrze rozumuje,puki nie wbijemy łopaty w ziemię to nam mogą skoczyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Ja bym z tym out" się tak nie rozpędzał...Bo się jeszcze dodatkową czkawką odbić może... zwłaszcza takie ruchy a'la choroba Św. Wita... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 wszystko zależy na jakiego policjanta trafisz ..ja podczas wykopków na polu trafiłem 5 razy na bliskie spotkanie z funkcjonariuszami .do tej pory każdy ,którego spotkałem był lub jest tez poszukiwaczem, wymiana swoich doświadczeń z wykrywką ,najciekawsze fanty ....nawet o dziwo te ...zardzewiałe :-)raz gdy powiedziałem policjantowi ze przy drodze lezą zakopane miny .odpowiedział - miny ? a niech sobie lezą ,miłych poszukiwań .innym razem pokazywałem monetki znalezione na polu .policjanci byli tak zachwyceni znaleziskiem ze dałem im po kilka boratynek :-)tak wiec wszystko zależy od tego czy policjant jet .....tez człowiekiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popcorn65 Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 No cóż, ja trafiłem na złego policjanta. Szukałem na prywatnym polu za zgodą właściciela a w poniedziałek otrzymałem wyrok...550zeta grzywny i przepadek sprzętu. Miałem przy sobie 19 monetek a jak to ujął policjant 19 metalowych krążków...same głupoty...boratynki, kopijki i krajcary. Sam nie wiem czy się odwoływać no i jak się bronić. Jak ktoś ma doświadczenie to proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.