Czlowieksniegu Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 I skoro mam rację, to może lepiej przekonać właściciela czworonoga, że już lepiej coby mu narobił na dywan w salonie, miast na cmentarzu?Dwa- a skoro nie mają skąd się dowiedzieć, że postępują podle, to lepiej tłumaczyć czy machnąć ręką?Trzy- patrz... a tak się fajnie mówiło, że to ylko" komuna i do lat siedemdziesiątych cmentarze niszczyła... A teraz co chwila się dowiadujemy, że trwa to nadal i nie ma znaczenie wyznanie i narodowość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 swiat sie zmienia ? :) nie ludzie zapominaja , generalnie to trwa to juz wieki na cmentarzach powstaja wysypiska , pozniej place , domy , znow po wiekach cmentarze i tak w kolkotu gdzie mieszkam rodzice woza dzieci na cmentarze by uczyc je jazdy samochodem , jest to ogolnie przyjete i nikogo nie razi a po cmentarzach chodza sarny , jelenie , gesi i cale masy krulikow biega , nikogo nie denerwuje ze zalatwiaja sie na grobach , to w koncu ogromne parki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Marecki- to tam, za wielką wodą, czy Kanałem chociaż...A ja jakoś sobie nie jestem w stanie wyobrazić wrzasku i histerii, jeśli ktoś by zobaczył psa na spacerze na katolickim cmentarzu. A wydaje mi się, że mam dość konkretną wyobraźnię :-)Mamy tak- niemieckie czy ewangelickie zniszczyli ONI", wojskowe radzieckie zniszczymy MY", ale im się przecież należy w imię sprawiedliwości dziejowej, kirkuty to Niemcy i ONI", ukraińskie czy tambylcze w Bieszczadach, to ONI" a i należało im się...Tylko MY WYBRANI mamy być nie do ruszenia, jak na Mesjasza narodów przystało...Idę pawia puścić, że będę brutalny i szczery :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 za wielka wodaim sie nalezy to fakt !dzis nadal w polsce niszcza cmentarze brak edukacji , chcec szybkiego zysku , brak kompetencji i wyksztalcenia w srodowiskach decydujacych i majacych wplyw na podejmowanie decyzji , tworzy taki obraz i takie sa skutki sorry za litery i ortografie pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Z cmentarzami wojennymi zwłaszcza poległych żołnierzy niepolskich na polskiej ziemi (bez podziału na I i II wojne) jest tak, że są nie tylko zaniedbywane ale i bezczeszczone. Dlaczego? Bo jest na to przyzwolenie społeczne, powszechna znieczulica i obojętnosc władz bo wg nich ci ludzie to byli przecież nasi zaborcy wiec po co dbac o ich groby"?.Historia nie jest w modzie a juz nie wspomne o wymierającym patriotyzmie.W Polsce od lat panuje rusofobia i to na potęgę. Rosjan traktujemy jako najgorsze zło mimo, że to oni pognali Niemca z ziem polskich, ktory narobił Polsce przez niespełna 6 lat niewspółmiernie wiecej szkód niż Rosjanie przez wiele wieków.Polska to kraj ludzi niewdzięcznych i chyba nic już tego nie zmieni....:(Bo jak zmienic mentalość mas?Wrocław to jeden z wielu przykładów. W Łukowie niektórzy radni wpadli na pomysł aby zburzyc pomnik pośw. poległym żołnierzom ACz. w walkach o wyzwolenie miasta w lipcu 1944r. Układ koalicji na szczęście jest taki, że na ten moment taki zamysł nie ma szans powodzenia.Ufff, mogę odetchnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 oni pognali Niemca z ziem polskich, ktory narobił Polsce przez niespełna 6 lat niewspółmiernie wiecej szkód niż Rosjanie przez wiele wieków"Chyba kolega raczy kpić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Jeśli twierdzisz inaczej podaj argumenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Z ciekawości- czy tematem wątku jest ludzka bezmyślność czy też wątek dotyczy wyższości cholery nad dżumą lub odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Dźizas ludzie, chyba nie tak trudno zrozumieć, że po cmentarzu (nieważne czy żołnierskim czy cywilnym, niemieckim, rosyjskim czy polskim) nie należy spacerować z psami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2013 Właśnie oglądałem program w tv o fotografie artyście" który urządził sobie sesję zdjęciową z babką w bieliźnie na jednym z cmentarzy... Tłumaczył się, że chciał zwrócić uwagę na zaniedbany cmentarz ale zwrócił uwagę prokuratury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 Sonic, to było w Kielcach i cmentarz żydowski i nikt po nagrobkach nie sra..ł,a co do psich gówien to właściciele bestii pozwalają im się załatwiać niemal za progiem domu i tylko się rozglądają czy ktoś nie widzi, o sprzątnięciu po pupilu mowy nie ma, wiec jak nawali bestia na ruski cmentarz to w mniemaniu buca który jest właścicielem,sruła spełniła patriotyczny obowiązek, u mnie jak pies nawali a nie sprzątniesz a nie daj boże przyfilują to $500 mandacik,i nie ma to tamto, tak że bez obaw można zalegnąć na pierwszym lepszym trawniku.Wiec metody edukacji są dwie albo przez rozum albo przez kieszeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 Myślę Boerze, że na rozum nie ma co liczyc, a kieszeń to współcześnie najmocniejszy argument Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 Nie zachowujmy się jak Homo sovieticus..Ja za ruskimi nie przepadam ale trzeba uszanowac ich zmarłych ..Bo czyms się chyba od nich różnimy..Oni zaorali np. dawne cmentarzyki polskich panów" ale jak to mawiał klasyk Nie idzcie ta drogą.." :-)To wynik wpływów dzisiejszego neo-euro-lewactwa gdzie każdy stary lub zmarły jest tylko śmieciem..Inne czasy, inny świat..Psy czy gołe d..y na cmentarzu kiedys byłyby objawem głupoty nie coola ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 To jest Natasza". Kiedyś stała na Skwerze Kościuszki w Gdyni. Gdy nastały *nowe czasy* pomnik przeniesiono na cmentarz żołnierzy radzieckich, sąsiadujący zresztą (bezpośrednio) z cmentarzem obrońców Gdyni z 1939r.To miejsce również jest miejscem wyprowadzania psów, libacji i różnego rodzaju demolek. Także polskich grobów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 A najlepszym miejscem do karmienia resztkami (ryb na przykład) zdziczałych kotów jest oczywiście cokół pomnika.Więc nie tylko Wrocław. Myślę, że tak jest w całej Polsce...C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gral Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 To kwestia wychowania i nic więcej.Tuż obok mojej miejscowości znajduje się mały cmentarzyk austriacki z okresu I wojny światowej.Rok rocznie przed Świętem Zmarłych ze szkoły podstawowej wyruszają dzieci z nauczycielami po to aby uporządkować nagrobki,zapalić symboliczną świeczkę a przede wszystkim po to aby pamiętać.W mojej miejscowości funkcjonuje tylko jedna nazwa tego miejsca Cmentarz Żołnierski",nie austriacki,nie rosyjski czy niemiecki-po prostu żołnierski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 Gral- bo to trzeba mieć jaja i chcieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 30 Sierpień 2013 Share Napisano 30 Sierpień 2013 Jeśli chodzi o pozytywy to lat temu około dwudziestu widziałem bardzo zadbany cmentarz z I WW w Bodzentynie,w równych rzędach leżeli przedstawiciele chyba wszystkich nacji biorących udział w tym dziele unicestwienia , nie wiem jak jest teraz może ktoś mieszka blisko?A jaka to różnica czy zdziczenie jest typu wschodniego czy zachodniego, buc to buc i nie ma znaczenia w jakim języku bluzga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 31 Sierpień 2013 Share Napisano 31 Sierpień 2013 Właśnie, po prostu cmentarz żołnierski, żołnierzy - ludzi, którzy zostali wykorzystani przez taką czy inną politykę. I robienie czegolkolwiek na tym cmentarzu poza zadumą, porządkami etc. nie uchodzi, po prostu nie uchodzi. Przejaw braku szacunku dla pewnych uniwersalnych pryncypiów to właśnie dla mnie przejaw wschodniego zdziczenia, żeby podac jakąkolwiek definicję dowcipnym użytkownikom tego forum. Zapewne jeszcze mieszkańcy wielu polskich miast mogą podac przyklady braku poszanowania miejsc pochówku żołnierzy sowieckich, czy innych, no nie przynosi to nam chwały. Pamiętajmy, że polskie cmentarze wojenne rozsiane są po całym świecie i zapewne nie chcielibyśmy czytac, że ktoś pomiędzy groby naszych dziadków wyprowadza wielbłądy, lwy czy inne zwierzaki domowe albo na nagrobkach zalegają objedzone szkielety węży, skorupki po małażach, ślimakach czy ogryzki jabłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 31 Sierpień 2013 Share Napisano 31 Sierpień 2013 Boer,cmentarz w Bodzentynie jest w dobrym stanie.http://www.bodzentyn.ovh.org/historia_cmentarz_wojenny.php?idpage=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 31 Sierpień 2013 Share Napisano 31 Sierpień 2013 Dziękuje kol Dunczykowi za tą skromną definicje,nie znalazłem takowej nawet w podręczniku dyżurnego rusofoba.Jednak jak słusznie zauważył kol Boer,buc to buc,wszędzie tego pełno i nie ma co generalizować tylko na wschód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 31 Sierpień 2013 Share Napisano 31 Sierpień 2013 Zapewne na zachód od Odry, za Atlantykiem takowych nie brakuje, ale do nas ta zaraza robienia z dworów szlacheckich magazynów, przenoszenia zabytkowych mebli z muzeów do komitetów etc. etc. przyszła ze Wschodu. Całe lata takiego wychowania doprowadziło do tego co mamy - min. traktowania cmentarzy jako śmietników, przerabiania ich na place zabaw, czy plantowanie pod supermarkety. Sacrum jest de mode, za to profanum !!! cool, trendy (byle nie w języku ojczystym). A tak na marginesie rusofobia ma w nszym kraju uzasadnienie, ale rusofilia ... no cóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca72 Napisano 31 Sierpień 2013 Share Napisano 31 Sierpień 2013 Narobili nam i rusowie i germani ale my musimy żreć wzajemnie no pewnie bo my polcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca72 Napisano 31 Sierpień 2013 Share Napisano 31 Sierpień 2013 Polacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 1 Wrzesień 2013 Share Napisano 1 Wrzesień 2013 Dunczyk ma rację , obyczaje znad OKI zakorzeniły się nad Wisła...Ale miejmy nadzieje że ta moda przeminie - jak bikiniarze czy hippisi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.