Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z najstarszego czasopisma lotniczego w Polsce… „Prawie RWD-8 już kręci”

„…RWD-8 w wydaniu Henryka Wickiego napędzany jest 125-konnym, czeskim 7- cylindrowymn silnikiem gwiazdowym Vernera, podczas kiedy oryginalne przedwojenne dwumiejscowe samoloty ze skrzydłem w układzie parasol i otwartych kabinach miały zabudowane 120-konne, 6-cylindrowe polskie silniki rzędowe PZInż. Junior, także chłodzone powietrzem, produkowane w ówczesnej rzeszowskiej Wytwórni Silników nr 2. Istotna będzie także różnica w konstrukcji podwozia. W prawie replice świdnickiej zastosowano nowoczesne rozwiązanie – tzw. kompletny wózek sprężysty jednej z amerykańskich wytwórni lotniczych w miejscu oryginalnego układu zastrzałowego z amortyzatorami olejowo-powietrznymi…”

Nie wiem kto „popełnił” ten tekst ale…     Co jest tzw. kompletny wózek sprężysty?

Napisano
W dniu ‎2020‎-‎10‎-‎04 o 20:45, Spirit of Warsaw napisał:

Nie wiem kto „popełnił” ten tekst ale…     Co jest tzw. kompletny wózek sprężysty?

Cuś jak w Lysanderze, albo w PZL-105 Flaming.

• 3 weeks later...
Napisano

Hmmm...  ?

„…Większość polskich pilotów walczących podczas II wojny światowej jemu zawdzięcza swój powietrzny chrzest. Przez to, że wszędzie można go było spotkać – wzbudzał małe zainteresowanie. Znane były jego dwie podstawowe odmiany seryjne: produkowana w Doświadczalnych Warsztatach Lotniczych i produkowana w Podlaskiej Wytwórni Samolotów…”

• 1 month later...
Napisano

? O co chodzi z tym "...ale..."?
Jeśli masz na myśli zmianę koloru okładki, to po prostu kwestia związana z pojawieniem się dodatkowego patrona wydania.

Napisano
22 godziny temu, KayFranz napisał:

? O co chodzi z tym "...ale..."?
Jeśli masz na myśli zmianę koloru okładki, to po prostu kwestia związana z pojawieniem się dodatkowego patrona wydania.

- Nie, dziwnie jest to, że książka pt. "Samolot szkolno-łącznikowy RWD-8" jest autorstwa Andrzeja Glassa i Roberta Stachyry, a dziś tylko A. Glassa. Może wyd. Stratus zabierze głos w tej sprawie, bo wiem, że na naszym forum istnieją osoby z tego wydawnictwa bądź i okolic? Może kol. Robert Sz.?

2.thumb.jpg.7d7d621ed842b5cebb4599d410df2b6f.jpg

Na zdjęciu - jeszcze - normalna wersja.

• 2 months later...
  • 3 months later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)
Cytat

Drugi egzemplarz RWD 8 za chwilę poleci. Poprawiono podwozie jak w oryginale i wiele zmian na lepsze.

218634135_3037464873156565_3337071551957828262_n.jpg

221653858_3037459453157107_2063634644200871354_n.jpg

1.jpg

Edytowane przez Woodhaven
  • 1 month later...