woytas Napisano 10 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Armia konsultuje powrót do przedwojennych stopni wojskowych - dowiedziała się Rzeczpospolita". Być może do użytku wejdą ponownie takie stopnie jak wachmistrz, ogniomistrz czy majsterMożliwość przywrócenia stopni wojskowych z II Rzeczypospolitej rozważa Ministerstwo Obrony Narodowej. Konsultacje odbywały się już m.in. w Sztabie Generalnym, dowództwach rodzajów sił zbrojnych i w żandarmerii.Wachmistrz w kawalerii, ogniomistrz w artylerii, a majster w wojskach pancernych - takie stopnie nosili żołnierze przed wojną. Dzisiaj wojskowi o tej randze to sierżanci. Rotmistrz w kawalerii to przedwojenny odpowiednik dzisiejszego kapitana. Z kolei kanonier, bombardier czy ogniomistrz to zapomniane stopnie używane w artylerii.Dzisiejsze stopnie wojskowe zostały wprowadzone do armii w latach 40.- Sprawa przywrócenia przedwojennych stopni będzie przedmiotem obrad Komisji Historycznej do spraw Symboliki Wojskowej MON - powiedział gazecie Jacek Sońta, rzecznik ministra obrony.http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13708704,_Rzeczpospolita___Rotmistrz_za_kapitana__Armia_konsultuje.html?lokale=katowice#BoxWiadTxtBardzo spodobał mi się 1 komentarz pod artykułem - pozwolę sobie go zacytować...pies, jak nie ma co robić - to przynajmniej liże sobie jajka, a urzędas - wymyśla zmiany, restrukturyzacje..."oni naprawdę, kuźwa, nie mają większych problemów??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyspiarz44 Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Po co zmieniać coś co funkcjonuje dobrze od szeregu lat? W wojsku jest tysiace innych spraw które należałoby zmienić i to na gwałt a nie bzdurami się zajmują . To może pułk zmienić na horągiew , jak to drzewiej bywało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 I Bogurodzicy" uczyć, w końcu z pieśnią na ustach lżej umierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Przecież te pierdzistołki w ministerstwie muszą pokazac od czasu do czasu że nad czymś pracują.Więc wyszukują różne pierdoły,a później za takie zmiany będą premie,awanse i inne apanaże.A że armia w rozkładzie-to dla nich nic nie znaczy.Ostatnio czytałem artykuł,że Białoruś jeśli tylko zechce rozwali nas w ciągu 48 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezimienny Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 @Jacek.Ant. też czytałem taki artykuł, tylko że z jakiś dobry rok temu, tylko z tego co pamiętam to Białoruś doszła by w tym czasie do Warszawy, ale już nie długo później byśmy ich z powrotem pogonili, na interia.pl to czytałem chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Swego czasu też sądziliśmy że będziemy się cofać ale potem pobijemy Niemców (niejaka Francja miała mieć w tym swój drobny udział) ale nie za bardzo wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Tak sobie myślę odnośnie OT, że gdyby się Łukaszenko wnerwił [a ma za co, bo stale do niego zygamy], to by w 48 godzin dojechał do Odry. Tyle tylko, że by zarobił tak przy okazji jakieś sankcje ze strony Zachodu i USA, np odwołali by swoich ambasadorów z Mińska... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 To moze tak od razu wszystko cofnac w czasie ? co sie rozmieniac.A propo ataku Bialorusinow, czytalem ostatnio ksiazke fantasy w temacie, doszli do wisly i stolicy, ale nasz dzielny zamorski sojusznik kota wrogowi pogonil, nic tam nie bylo o pozastalych czlonkach NATO aby czymkolwiek , nie mowiac juz o palcu w bucie kiwneli w naszej obronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 10 Kwiecień 2013 Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Do momentu rajdu naszych sił specjalnych na Mińsk to ta narracja była dość spójna - Białorusini mieli większe opóxnienia przez uchodźców niż opór WP :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asdg70 Napisano 11 Kwiecień 2013 Share Napisano 11 Kwiecień 2013 1. Jeżeli mają już chęć coś zmieniac to niech zgodzą się na szachownice low visibility" na samolotach i śmigłowcach2. Żaden NATO-wski cudzoziemiec nie powtórzy poprawnie nazw ogniomistrz, rotmistrz itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 11 Kwiecień 2013 Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Duch Rokossowskogo powiewa... Nazewnictwo stopni jest mało ważne, ale dalej cztery belki, cztery gwiazdki... Wybaczcie. Proponuję MON-owi wprowadzenie brygadiera. Generał armii już był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 11 Kwiecień 2013 Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Boer, masz na myśli Żelazną kurtynę" W. Volffa? Czytałem, całkiem fajna i rzeczywiście w miarę realistyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 11 Kwiecień 2013 Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Moim skromnym zdaniem reorganizacja armii powinna się rozpocząć od wyposażenia honkerów w husarskie skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 11 Kwiecień 2013 Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Nieven,Vladimir Wolff Stalowa kurtyna"http://blog.luniewski.eu/2011/03/26/vladimir-wolff-stalowa-kurtyna/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parus Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 ... tylko koni, tylko koni żal"Zamiast zainteresować się jak to Amerykanie chcą nas przewalić na zakupie sytemu obrony plot, to leśne dziadki" tym się zajmują. Ciekawe czy już mają pewność, że zakup to tylko zza Wielką Wodą.http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=10136 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draval Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Może jeszcze aeroplan. Jak to pięknie brzmi ; aeroplan F16 lub aeroplan Mig 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Z kolei kanonier, bombardier czy ogniomistrz to zapomniane stopnie używane w artylerii."W latach 80-tych służyłem w baterii artylerii przeciwlotniczej i pierwszym mym stopniem był stopień kanoniera.Nasz szef był ogniomistrzem o sierżant synku to u zajęcy". Mam wrażenie że stopnie te nadal funkcjonują, tylko że pan redaktor lekcji nie odrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 13 Kwiecień 2013 Share Napisano 13 Kwiecień 2013 W armii, która ma chyba najmniejszą ilość szeregowych na generała faktycznie trudno o większe problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 13 Kwiecień 2013 Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Dokładnie tak samo jak Pan Robert Szczepaniak służyłem w latach osiemdziesiątych w baterii artylerii przeciwlotniczej i mogę potwierdzić , że używano takich właśnie określeń jak kanonier , bombardier czy ogniomistrz z tym , że akurat nasz szef kompanii czuł się sierżantem a nie ogniomistrzem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.