Skocz do zawartości

68 lat temu komuniści zamordowali mjr. Ostwinda oficera NSZ, polskiego Żyda, wielkiego polskiego patriotę

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę nikt nie ma odwagi skomentować tej sensacji (w pojęciu historii szkolnej, ogólnodostępnej, mitologiczno-propagandowej). Co na to Człowiekśniegu czy Balans?
A może temat jest niewygodny?

Pozdrawiam p-l

Widać Pustertalowi konceptu zabrakło, ale jakoś się nie dziwię- widać, jeśli fakty nie pasują do rzeczywistości, tym gorzej dla rzeczywistości...

Choć fakt- może nie ma dostępu do Forum... Tyle, że po co zaczynać dyskusję, w której się udziału nie bierze? Nie, to nie może być prawda, że on taki mało kulturalny...

Witam, mam remont w domu, stąd mały kłopot z dostępem do kompa, w konsekwencji opieszałość reakcji.

Drogi Człowiekuśniegu,

nie zauważyłem pewnego problemu światopoglądowo-merytorycznego (w) cytowanym tekście".

Rozjaśnij, proszę, co miałeś na myśli.

Pozdrawiam
p-l

Szanowny Człowiekuśniegu, napisałeś:

Ale, wg mnie wystarczy cytata "To oni bardziej lub mniej świadomie stworzyli nieprawdziwy mit powszechności zjawiska współpracy mniejszości żydowskiej z komunistami \"

Czy nie inaczej brzmi to zdanie nie wyrwane z kontekstu?

Trudno byłoby o lepszy przykład wzmacniający dążenia do pojednania polsko-żydowskiego. Sprawa mjr Ostwinda uderza jednak w założycielskie mity III Rzeczypospolitej, której twórcy uwielbiają nieustannie wykorzystywać bat antysemickich oskarżeń. ///To oni bardziej lub mniej świadomie stworzyli nieprawdziwy mit powszechności zjawiska współpracy mniejszości żydowskiej z komunistami/// i wytłumaczyli go rzekomo czyhającym na nią zagrożeniem ze strony „narodowo-katolickiego totalitaryzmu”, jaki ponoć drzemie w polskiej duszy. Polacy mają w myśl ich logiki poczuwać się do winy za Holocaust, a Narodowe Siły Zbrojne (a dla wielu także i Armia Krajowa) mają pozostawać symbolem „faszyzacji” polskiego społeczeństwa. Dlatego też przypadki pięknych kart bohaterów polskiego podziemia, którzy mieli żydowskie korzenie poszły w zapomnienie." ???

Nie mam pytań!

Smacznego!

Nie zaglądałem tu jakiś czas, a teraz widzę, że @pustertal wywołuje mnie do tablicy. No i nie bardzo wiem, co ode mnie oczekuje???

Czy ja tu na forum jakiś obrońca Żydów byłem? Czy może ze mnie jakiś komuch jest? A może zupełnie odwrotnie, czyli że prawdziwy polak" jestem - taki zamawiający pięć piw i wypisujący hasełka na murach Żydzi do gazu"?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Część przedwojennych żydowskich intelektualistów uważało się za Polaków, co zresztą silnie ich odróżniało od biedoty żydowskiej, która mocno komunizowała.

Około pół tysiąca polskich oficerów żydowskiego pochodzenia zostało zamordowanych w Katyniu [a należy pamiętać o tym, że Żydzi w II RP mieli bardzo utrudniony awans na stopnie oficerskie].

W czasie okupacji Żydzi dużo częściej byli ofiarami niż oprawcami, a obrywali zarówno od tych z lewa, jak i od tych z prawa, a i od tych neutralnych też...

I chyba tyle w tym temacie

pustertal (391 / 43) 2013-02-13 19:52:24

Ale jaki mit? Toż nie raz, nie dwa ( również na Forum ) podawano statystyczne rozbicie wg pochodzenia etnicznego, podawano nazwiska i stanowiska w MB, podawano multum sensownych i nie tłumaczeń dlaczego Żydzi współpracowali z reżymem...

Teraz się okazało, że to nieprawdziwy mit stworzony przez III RP? Fiu fiu...

Wywołałem Was Balansie i Człowiekuśniegu, może pochopnie, ale nie bez nadziei na rzeczową dyskusję, bez pyskówek zatruwających fora. Z Wami prawie zawsze się nie zgadzałem, ale sądzę,że różniliśmy się ładnie - w końcu tylko raz zostałem nazwany świnią. _- Swoją drogą muszę przyznać, że niektóre poglądy Balansa na temat naszej 22 letniej rzeczywistości stają mi się coraz bliższe.

A temat jest ciekawy i niestereotypowy. Wszak Żyd oficerem NSZ, mało komendantem powiatowym. Czy obejrzeliście nerwowy wykład Leszka Żebrowskiego ?

Niestety- jak sobie nową kartę do komputera sprawię, to posłucham... choć jeszcze z ubiegłego roku temat*.

A odnośnie meritum- przeglądałem Mity przeciwko Polsce" Żebrowskiego i jakoś to pobieżne spotkanie nijak do Twoich ( a później moich ) cytat nie pasuje...

Dwa- o Brygadzie i NSZ na Forum dyskusje i dyskusje" już były... nie wiem czy jest szansa na chłodną i merytoryczną rozmowę.

* można wersję http://wpolityce.pl/artykuly/41401-dr-leszek-zebrowski-ostro-o-filmie-poklosie-film-jest-obrzydliwy-w-wymowie-politycznej-i-moralnej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie