pustertal Napisano 12 Luty 2013 Autor Napisano 12 Luty 2013 Naprawdę nikt nie ma odwagi skomentować tej sensacji (w pojęciu historii szkolnej, ogólnodostępnej, mitologiczno-propagandowej). Co na to Człowiekśniegu czy Balans?A może temat jest niewygodny?Pozdrawiam p-l
Czlowieksniegu Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 A co mam komentować, że się zapytam wywołany do tablicy...Jakoś mnie życie nauczyło, że z faktami się nie dyskutuje. PS Ale zauważyłeś pewien problem światopoglądowo-merytoryczny cytowanym tekście?
Czlowieksniegu Napisano 13 Luty 2013 Napisano 13 Luty 2013 Widać Pustertalowi konceptu zabrakło, ale jakoś się nie dziwię- widać, jeśli fakty nie pasują do rzeczywistości, tym gorzej dla rzeczywistości...Choć fakt- może nie ma dostępu do Forum... Tyle, że po co zaczynać dyskusję, w której się udziału nie bierze? Nie, to nie może być prawda, że on taki mało kulturalny...
pustertal Napisano 13 Luty 2013 Autor Napisano 13 Luty 2013 Witam, mam remont w domu, stąd mały kłopot z dostępem do kompa, w konsekwencji opieszałość reakcji.Drogi Człowiekuśniegu,nie zauważyłem pewnego problemu światopoglądowo-merytorycznego (w) cytowanym tekście". Rozjaśnij, proszę, co miałeś na myśli.Pozdrawiamp-l
Czlowieksniegu Napisano 13 Luty 2013 Napisano 13 Luty 2013 Właśnie wróciłem do domu i skopałem lodówkę w poszukiwaniu paszy.Ale, wg mnie wystarczy cytata To oni bardziej lub mniej świadomie stworzyli nieprawdziwy mit powszechności zjawiska współpracy mniejszości żydowskiej z komunistami "Pytania?
pustertal Napisano 13 Luty 2013 Autor Napisano 13 Luty 2013 Szanowny Człowiekuśniegu, napisałeś:Ale, wg mnie wystarczy cytata "To oni bardziej lub mniej świadomie stworzyli nieprawdziwy mit powszechności zjawiska współpracy mniejszości żydowskiej z komunistami \"Czy nie inaczej brzmi to zdanie nie wyrwane z kontekstu?Trudno byłoby o lepszy przykład wzmacniający dążenia do pojednania polsko-żydowskiego. Sprawa mjr Ostwinda uderza jednak w założycielskie mity III Rzeczypospolitej, której twórcy uwielbiają nieustannie wykorzystywać bat antysemickich oskarżeń. ///To oni bardziej lub mniej świadomie stworzyli nieprawdziwy mit powszechności zjawiska współpracy mniejszości żydowskiej z komunistami/// i wytłumaczyli go rzekomo czyhającym na nią zagrożeniem ze strony „narodowo-katolickiego totalitaryzmu”, jaki ponoć drzemie w polskiej duszy. Polacy mają w myśl ich logiki poczuwać się do winy za Holocaust, a Narodowe Siły Zbrojne (a dla wielu także i Armia Krajowa) mają pozostawać symbolem „faszyzacji” polskiego społeczeństwa. Dlatego też przypadki pięknych kart bohaterów polskiego podziemia, którzy mieli żydowskie korzenie poszły w zapomnienie." ???Nie mam pytań!Smacznego!
balans Napisano 13 Luty 2013 Napisano 13 Luty 2013 Nie zaglądałem tu jakiś czas, a teraz widzę, że @pustertal wywołuje mnie do tablicy. No i nie bardzo wiem, co ode mnie oczekuje??? Czy ja tu na forum jakiś obrońca Żydów byłem? Czy może ze mnie jakiś komuch jest? A może zupełnie odwrotnie, czyli że prawdziwy polak" jestem - taki zamawiający pięć piw i wypisujący hasełka na murach Żydzi do gazu"? -----------------------------------------------------------------------------------------------------Część przedwojennych żydowskich intelektualistów uważało się za Polaków, co zresztą silnie ich odróżniało od biedoty żydowskiej, która mocno komunizowała.Około pół tysiąca polskich oficerów żydowskiego pochodzenia zostało zamordowanych w Katyniu [a należy pamiętać o tym, że Żydzi w II RP mieli bardzo utrudniony awans na stopnie oficerskie].W czasie okupacji Żydzi dużo częściej byli ofiarami niż oprawcami, a obrywali zarówno od tych z lewa, jak i od tych z prawa, a i od tych neutralnych też...I chyba tyle w tym temacie
Czlowieksniegu Napisano 13 Luty 2013 Napisano 13 Luty 2013 pustertal (391 / 43) 2013-02-13 19:52:24Ale jaki mit? Toż nie raz, nie dwa ( również na Forum ) podawano statystyczne rozbicie wg pochodzenia etnicznego, podawano nazwiska i stanowiska w MB, podawano multum sensownych i nie tłumaczeń dlaczego Żydzi współpracowali z reżymem... Teraz się okazało, że to nieprawdziwy mit stworzony przez III RP? Fiu fiu...
pustertal Napisano 13 Luty 2013 Autor Napisano 13 Luty 2013 Wywołałem Was Balansie i Człowiekuśniegu, może pochopnie, ale nie bez nadziei na rzeczową dyskusję, bez pyskówek zatruwających fora. Z Wami prawie zawsze się nie zgadzałem, ale sądzę,że różniliśmy się ładnie - w końcu tylko raz zostałem nazwany świnią. _- Swoją drogą muszę przyznać, że niektóre poglądy Balansa na temat naszej 22 letniej rzeczywistości stają mi się coraz bliższe. A temat jest ciekawy i niestereotypowy. Wszak Żyd oficerem NSZ, mało komendantem powiatowym. Czy obejrzeliście nerwowy wykład Leszka Żebrowskiego ?
Czlowieksniegu Napisano 13 Luty 2013 Napisano 13 Luty 2013 Niestety- jak sobie nową kartę do komputera sprawię, to posłucham... choć jeszcze z ubiegłego roku temat*.A odnośnie meritum- przeglądałem Mity przeciwko Polsce" Żebrowskiego i jakoś to pobieżne spotkanie nijak do Twoich ( a później moich ) cytat nie pasuje...Dwa- o Brygadzie i NSZ na Forum dyskusje i dyskusje" już były... nie wiem czy jest szansa na chłodną i merytoryczną rozmowę. * można wersję http://wpolityce.pl/artykuly/41401-dr-leszek-zebrowski-ostro-o-filmie-poklosie-film-jest-obrzydliwy-w-wymowie-politycznej-i-moralnej
Erih Napisano 13 Luty 2013 Napisano 13 Luty 2013 No cóż, Polak wyznania mojżeszowego jako oficer NSZ robi w brew jedynie ..mitowi o żydo-komunie. Jak dla mnie, fakt tyle pozytywny, ile oczywisty.
osyjan Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Z pewną dozą nieśmiałości pragnę przypomnieć, że w nauce utarł się pogląd, że z pojedynczego przypadku nie wyciąga się wniosków ogólnych...
steell Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 A przysłowie mówi Wyjątek potwierdza regułę" choć na pewno takich wyjątków było więcej.
Lipek Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Osyjan, a skąd wniosek, ze to był pojedynczy przypadek?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.