Skocz do zawartości

przed i po czyszczeniu.

czarny bocian

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 279
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 months later...
Napisano
Kilkunasto sekundowe moczenie w fosolu rozcieńczonym z wodą ok 1/5,potem pędzelek i woda z mydłem - i tak parę razy do pozbycia się syfu.
Oczywiście fosol to nie jest odpowiedni specyfik do pseudo-srebrnej powłoki,ale zależało mi na max zachowaniu farby na rdzeniu.Jak ktoś nie ma doświadczenia z kwasami to nie polecam,bo może być płacz:)
  • 2 months later...
Napisano

Przed i po czyszczeniu. Cynkale czyszczone w 50% roztworze amoniaku. Niektórym to nie pomogło więc musiały jeszcze poleżeć w 5-8 % roztworze kwasku cytrynowego (ten roztwór mocniej oddziałuje na przedmiot czyszczony). Miejscami monety delikatnie skrobane" igłą. Moneta aluminiowa czyszczona zaś w fosolu. Początkowo roztwór 50% jednakże słabo działał, więc wrzuciłem w 100%. Monety leżały po kilka minut (zazwyczaj 4-8 min) w roztworach. Polecam zacząć od krótkich odstępów czasowych aby łatwo można było kontrolować proces. Na sam koniec zamierzam po odtłuszczeniu w benzynie ekstrakcyjnej pomalować je paraloidem. Jestem otwarty na opinie, również te krytyczne - konstruktywne oczywiście.

Napisano
Cóż,nawarstwienia korozyjne zeszły, ale czy wygląda lepiej? Z małymi obiektami, z licznymi, drobnymi szczegółami jest ten problem, że te istotne, drobne elementy częściowo zachowane są już tylko w niemetalicznej, przetworzonej korozją warstwie. Zgodnie z zasadą nie powinniśmy dopuścić do ich unieczytelnienia, czy zniszczenia.
Lepszy efekt uzyskalibyśmy tylko przy czyszczeniu mechanicznym bez całościowego roztwarzania patyny i korozji, ewentualnie punktowo wspomagając się chemią nanoszoną pipetką czy wacikiem.Dobrze wypłukany, wysuszony i zabezpieczony obiekt trzymany we właściwych warunkach powinien być stabilny, nic nie powinno się dziać z nawarstwieniami.
Napisano
Przyznam,że żetonu 50 groszowego trochę żałuje. Mianowicie na nim rzeczywiście tak jak napisałeś kolego, poodpadały co niektóre napisy. Moneta stała się znacznie mniej czytelna z jednej strony. Reszta monet wydaje mi się, że wyszła wzorowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie