traf70 Napisano 28 Grudzień 2012 Autor Napisano 28 Grudzień 2012 WitamMam pytanie:Czy sprężyna główna do PPS-43 [a zwłaszcza jej średnica] jest taka jak w sprężynie głównej do PPSz-41 ? Potrzebuję te dane do repliki którą chciałbym w miarę możliwości jak najwierniej wykonać.Proszę o pomoc.
Bandi1973 Napisano 29 Grudzień 2012 Napisano 29 Grudzień 2012 sprężyny do pps'a i ppsz'y są zupełnie inne, mają inną średnicę, skok i długość
skolcio Napisano 29 Grudzień 2012 Napisano 29 Grudzień 2012 http://imageshack.us/photo/my-images/441/zamki2g.jpg/
traf70 Napisano 30 Grudzień 2012 Autor Napisano 30 Grudzień 2012 interesuje mnie sam zwój sprężyny, żerdź , zderzak, już mam.Chodzi mi o możliwość wykorzystania , [przełożenia] sprężyny z zespołu od PPS43 do PPSz41 - czy sama sprężyna będzie taka sama po np. odpowiednim skróceniu.
Bandi1973 Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem to co Ci wcześniej napisałem. Miałem wrażenie, że po polsku, ale teraz zasiałeś u mnie niepewność :-)
Hebda Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Możesz dać jakąkolwiek sprężynę jeśli zamek ma być tylko na suchy strzał"W starych radiach bywały często cienkie i długie sprężyny które mają akurat tyle siły"by pchnąć zamek do przodu(oczywiście w ppsz41)
kiler p Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Nie do końca Hebda.Sprężyna w replice musi być dokładnie taka jak trzeba (czyli ok. 165mm długości), bo:- jak będzie za długa, to nie będzie można wystarczająco daleko naciągnąć zamka i nie złapie go zapadka spustu (nie odda się suchego strzału),- jak będzie za krótki to zamek (nienapięty) nie będzie wystarczająco dociśnięty do lufy i będzie klekotał w komorze przy jakimkolwiek ruchu.Mam aktualnie ten sam problem co traf70 i kilka sprężyn zastępczych już testowałem (wnioski z testów powyżej).
mongo Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 o czym wy gadacie?jak ktoś źle zinterpretuje to będzie mały przewodnik po niedorobionych przewrotowcach
Argonauta Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 Jestes przewrazliwiony, po pierwsze w necie jest dosc dokumentacji pozwalajacej wykonac w pelni działajacy rozpylacz, po drugie taka sprezyne można bez wiekszych problemow nabyc albo solo ( vide alegro) albo w komplecie z PPSz 41 ( zdekowanym )
Bandi1973 Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 Argo jak zawsze się ze sobą zgadzamy :-) masz rację i pewnie dlatego rzadko się wypowiadam na tym forum bo z rzeczy dla mnie i dla Ciebie błahych, prostych i oczywistych tutaj rodzą się problemy.W jednym poście podaje wszelkie różnice, a następnie:1. kolega Hebda pisze, że wystarczy sprężyna z radia, ale zapomina, że sprężyna w ppszy razem z żerdzią musi zmieścić się w otworze w zamku2. kolega mongo ze sprężyny próbuje zrobić istotną część broni i wmówić to nam, ludziom, którzy legalnie posiadają broń ostrą, że to zakrawa o terroryzm.Z okazji Nowego Roku mam takie osobiste życzenie:DZIECIAKI DOUCZCIE SIĘ A POTEM WYLUZUJCIEPozdrawiamBandi
Dunczyk Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 A z okazji Nowego Roku, ja przypomnę Panom, że:1. Zaczynacie zbaczac z tematu2. Tego typu praktyka grozi kłótnią3. Osobiście zgadzam się z Panami Argonautą i Bandim1973, ale wystarczyło zignorowac ignoranta ;) Nie musicie się tłumaczyc z udzielonej rady bo gdyby facet przeczytał pierwszy z brzegu dokument - ustawę o broni, wiedziałby co nią jest, a co nie, a z powodów, które najsłuszniej podnieśliście, do repliki nie można wsadzic czegokolwiek bo na pewno to nie będzie replika tylko produkt pepeszopodobny. Więc odpuścmy emocje i powrócmy do tematu.Pozdrawiam
kiler p Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Hehe, może to ja byłem sprawcą zamieszania pisząc skrótem myślowym zamek". Oczywiście chodziło o kawałek metalu bez żadnej iglicy, który ma w replice prawdziwy zamek imitować.Co do reszty mojej wypowiedzi to Bandi1973 uzupełnił ją o ważny fakt odpowiedniej średnicy sprężyny, tak żeby weszła na żerdź i jednocześnie oparła się o ściankę imitacji zamka.
Argonauta Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Szanowny Duńczyku, nie zgadzam się z Twoja interpretacja ze należy ignorować ignoranta ;-), bo forum ma tez walor edukacyjny, trzeba użytkownikom czasem wytłumaczyć ze się mylą tak jak z tej sytuacji, bo jak słusznie zauważył Bandi ( pozdrowienia ;-) sprężyna powrotna nie jest istotnym elementem broni i nie podlega żadnym obostrzeniom w posiadaniu, natomiast takie posty jak kol Mongo należy prostować bo tylko utwierdzają ludzi w błędnym przeświadczeniu ze posiadanie jakiegokolwiek elementu broni jest nielegalne.Jeśli już jesteśmy przy budowie repliki pepeszy to albo tniemy koszty i mamy wyrób pepeszopodobny ;-) ( chyba ze ktoś jest bardzo zdolny w metaloplastyce to pełny szacunek z mojej strony) , albo idziemy w pełny realizm i wszystkie elementy poza ustawowo reglamentowanymi ( lufa, zamek, komora zamkowa) stosujemy oryginalne, tyle ze przy ich obecnych cenach, oraz kosztach wykonania replik części reglamentowanych, taka replika nie będzie znacząco tańsza niż pozbawiony cech oryginał, co stawia pod znakiem zapytania sens budowy repliki tej broni.
Dunczyk Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Doskonale, że różnimy się w opiniach bo tylko wtedy jest ciekawie i można zaprezentowac ich szerokie spektrum. Edukujmy, czemu nie, niestety wpis mongo prezentuje tak głęboką nieznajomośc zagadnienia, do tego utrzymany jest w zaczepnym tonie, że tylko go zignorowac. Co do kwestii realizmu repliki to rzeczywiście trzeba przyjąc pewne założenia. Albo ktoś ma duże możliwości sprzętowe i umiejętności i buduje sobie replikę od podstaw albo nabywa części oryginalne, a tylko istotne" zastępuje nieoryginalnymi. Bądź też korzysta z drogi zaproponowanej przez Ciebie i nabywa deko. Wyrób pepeszopodobny jest dla mnie poza wszelką dyskusją, w ogóle nie wart zastanawiania się. Z mojego punktu widzenia warto dyskutowac i pomagac tylko myślącym o replice, a nie czymś co ją udaje.
traf70 Napisano 2 Styczeń 2013 Autor Napisano 2 Styczeń 2013 Szanowni Panowie:Dziękuję za poświęcony mi czas i energię.Jako Przyczyna " tych wielu cennych uwag pragnę zmodyfikować moje pytanie , bo może się nie rozumiemy.Proszę o tych z Was którzy mają oryginalną sprężynę aby:- zmierzyli długość- średnicę- średnicę zwoju- skok [odległość między zwojami][wszystkie pomiary najlepiej proszę zrobić suwmiarką i podali je na tym forum .] Z góry Serdecznie Dziękuję!Pozdrawiam!
Hebda Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 Bandi1973-1. kolega Hebda pisze, że wystarczy sprężyna z radia, ale zapomina, że sprężyna w ppszy razem z żerdzią musi zmieścić się w otworze w zamku"Nie zapomniałem,można znaleźć sprężynę ieoryginalną"która mieści się i na żerdzi i razem z nią w zamku umożliwiając wyłącznie suchy strzał"(mam nadzieję że teraz zrozumiale napisałem)Jednak tak jak pisał kiler p:jak będzie za słaba a zamek (nienapięty) nie będzie wystarczająco dociśnięty do lufy to będzie klekotał w komorze przy jakimkolwiek ruchu.Nie wiem czy Twój tekst o dzieciakach miał cokolwiek wnieść do dyskusji,czy miało to być zdanie oznajmujące że moja jest najmojsza,czy też próba podreperowania samopoczucia.Pozostawię go bez komentarza:)PzdrPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 01:57 03-01-2013
Bandi1973 Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 dziadku" Hebda :D zamiast się cieszyć, że Cię odmłodziłem to marudzisz. Wejdź na stryszek rozbierz jedno radyjko i poratuj kolegę budującego replikę.Ja myślę, że na takiej sprężynie z Twojego radyjka to ta PPSzka będzie mu przynajmniej trójkę i RMF odbierać :DPozdrowionkaBandi
Bandi1973 Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 A teraz konkrety:długość żerdzi: 168 mmgrubość żerdzi: 4 mmszerokość zwoju sprężyny około 6,3skoku sprężyny bez rozebrania osi niestety nie da się zmierzyć bo sprężyna jest standardowo trochę ściśnięta.tulejka na końcu żerdzi o którą opiera się z jednej strony sprężyna a z drugiej zamek: 6,8 mm
traf70 Napisano 4 Styczeń 2013 Autor Napisano 4 Styczeń 2013 Dzięki za wymiary!Jeszcze pytanko: ile zwojów? [w ten sposób w przybliżeniu policzę skok]- jaka jest średnica drutu z którego nawinięta jest sprężyna?pozdrawiam
vis1939 Napisano 4 Styczeń 2013 Napisano 4 Styczeń 2013 Nie bardzo widzę sens klecenia czegoś sprężynopodobnego,gdy oryginały są łatwo dostępne na rynku...
Hebda Napisano 5 Styczeń 2013 Napisano 5 Styczeń 2013 Tyz prawda:)Na allezło ceny kompletu żerdź,zderzak,sprężyna chodzą po kilkadziesiąt zeta.Swoją kupiłem w zestawie wykopków ze coś koło 30 za wszystko.Wcześniej była adiowa":)
traf70 Napisano 5 Styczeń 2013 Autor Napisano 5 Styczeń 2013 Dzięki za wymiary.Z tą łatwością zakupu oryginału nie jest tak prosto.Poluję od października i od tamtej pory ukazała się jedynie 1szt. za 130 zł która zresztą dość szybko poszła.Co innego do PPS , ich jest faktycznie dużo za ok 30 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.