osyjan Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 Gebhardt dokładnie tak jak napisał Człowieksniegu. Ktoś z powyżej wypowiadających się okazał zdziwienie, że w języku polskim występuje słowo hitlerowcy", które w żadnym innym języku nie występuje. Otóż jako tako znającego swój język ojczysty zdziwiłem się bowiem jak sądziłem normalnym zjawiskiem jest w nim tworzenie przymiotnika od nazwiska osoby - zazwyczaj w jakiś sposób wybitnej, które staje się w ten sposób określeniem jego zwolenników, wyznawców lub sympatyków.Posłużę się tu jeszcze jednym przykładem: ydzykowcy" ;)Konkludując - nie ma się czemu dziwić, wystarczy trochę znać reguły własnego języka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 Yeti - niestety przypisywanie winy za cala 2 WS i wogole wszelkie zla ktore swiat dotknely Polakom zaczelo sie na zachodzie dluuugo wczesniej niz 10 lat temu, wierz mi. S_boj - jezeli przeproszenie Czechow pomoze w uscisleniu korzystnej wspopracy w dziedzinach polityki zagranicznej i obronnej to osobiscie jestem gotow ich przeprosic za to ze mam pypec na jezyku... :) Nie powtarzajmy tych samych bledow! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 A ja kocham braci Czechów za to, że nie domagają się przeprosin, tylko żyją dniem dzisiejszym i rozwijają swój kraj. A mamy względem nich dużo za paznokciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 s_boj a możesz rozwinąć swoją ostatnią myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 Akcja Łom", udział w rozbiorze Czechosłowacji, zajęcie Zaolzia, Jiczin i rozjechanie czołgami Praskiej Wiosny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 Równie dobrze my powinniśmy mieć pretensje do Czechów za odebranie nam Zaolzia w 1920, mordy Polaków, wynarodowianie i prześladowanie mniejszości polskiej w dwudziestoleciu i po 1945 r.Co do rozjechania praskiej wiosny, no wybacz - nie myśmy ją rozjechali a co ciekawe Czesi mają tego świadomość, że nasz w tym udział był wymuszony przez podległość PRL wobec ZSRR. Nie był to nasz suwerenny wyczyn.Strzelasz kulą w płot posługując się sloganami - no może poza Młotem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 ie myśmy rozjechali", to mogą o sobie mówić Rumuni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 Czesi niech lepiej przeproszą za metanol w gorzale. Od dawna nic tak nie rzutowało na bilateralne stosunki między naszymi krajami oraz nie zasiało ziarna nieufności pomiędzy narodem czeskim i polskim. Ciężko będzie odbudować to zaufanie, oj ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 S boj , ja widze ze Ty naprawde nie masz zielonego pojecia o stosunkach polsko czeskich po pierwszej wojnie światowej i tego kto tak naprawde zaczął ten konflikt, Czesi tak samo maja prawo rzadzac przeprosin za 1938 jak my za agresje w styczniu 1919, podczas której czeskia armia dopuscila sie zbrodni wojennych ( mordowanie rannych oraz jencow), a ktora miała w zamierzeniu oderwanie od Polski calego Slaska Cieszynskiego az po Bielsko i rzeke Białke , gdzie ani jednego Czecha nie uswiadczysz.Wszystko co sie wydarzylo w dwudziestoleciu miedzywojennym miedzy oba państwami jest tylko i wyłącznie konsekwencja wojny polsko czeskiej z 1919 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 Mam pojęcia, mam :). Tyle, że zupełnie inaczej interpretuję te wydarzenia, do czego mam pełne prawo, podobnie jak Wy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 Jeżeli mamy wydarzenie A, które zdarzyło się najpierw, oraz wydarzenie B, które nastąpiło po wydarzeniu A, to doprawdy nie widzę tu pola do różnych interpretacji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 no widzisz jaki prosty ten świat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 Aha, czyli Czesi napadli nas w 1919r. bo wiedzieli, ze w 1938r. wraz z Hitlerem my napadniemy ich i zabierzemy Zaolzie. Rzeczywiście proste, wręcz genialne w swojej prostocie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 A gdyby tak jeszcze Eskimosów w tą dyskusję wciągnąć"?Gebhardt- niestety przypisywanie winy za cala 2 WS i wogole wszelkie zla ktore swiat dotknely Polakom zaczelo sie na zachodzie dluuugo wczesniej niz 10 lat temu, wierz mi. "A czy ja coś o cezurze czasowej napisałem? Nie sądzę...Ale nadal będę bronił swojej tezy, że mamy to co mamy na własne życzenie... Przez -dziesiąt lat od zakończenia II WŚ pewne tematy były zakazane a pewne odpowiedzi oczywiste... A później się cyrk" zaczął- masz czy to Moczara i jego partyzantów", masz jednostronną wersję wojny i okupacji, masz informacyjną żelazną kurtynę, masz martyrologię i mesjanizm, masz znów tematy tabu.... Wszystko przy niemal całkowitym braku pomysłu na merytoryczne i nowoczesne przedstawienie losów Polaków i Polski po 01.09.1939 ( czy nawet wcześniej ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 przypisywanie win Polakom, to efekt ostatnich -dziesięciu lat"Moze zle zrozumialem? Jezeli zjawisko isnieje od ponad wieku to ipso facto nie moze byc efektem ostatnich 10 lat? Za to zgadzam sie zupelnie ze przez ostatnie 10 lat troche braklo pomyslow jak temu przeciwdzialac i ze sobie nie pomoglismy.Osyjan - OK zgadzam sie w zupelnosci. Ad stosunki polsko-czeskie to najwyzszy czas zgodzic sie na remis i lepiej zajac sie wspolnie tym zeby nas obu po raz drugi sasiedzi nie wbili w butelke jak w 1938-39. Z moich skromnych stosunkow z Czechami i Slowakami wnioskuje ze jednak Oni sa dalej w tym kierunku zaawansowani niz My. A gdyby tak jeszcze Eskimosów w tą dyskusję "wciągnąć?"Jaknajbardziej - bo wtedy bumerangiem powrocimy de meritum tego watku. Wydarzenia za ktore Niemcy przepraszaja sa poklosiem miedzynarodowego 'tryndu' politycznego ktory mial korzenie w 19 wieku, na dobre rozwinal sie na poczatku 20ego i osiagnal najwiekszy rozkwit w polowie 20ego lecz w niektorych czesciach swiata ma sie dobrze do dzis. Doprowadzil on do ludzkiego nieszczescia na skale chyba nigdy przedtem niespotkana i to trzeba do bolu pamietac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 Gebhardt- \"A gdyby tak jeszcze Eskimosów w tą dyskusję wciągnąć"?Jaknajbardziej - bo wtedy bumerangiem powrocimy de meritum tego watku."Tematem wątku i niby-dyskusji są przeprosiny współczesnych Niemców i RFN za winy, których sprawcami byli ich przodkowie... To, że pewne chore idee są żywe do dziś, świadczy czy to chorobie samej w sobie i/lub ignorancji.A o skrajnej chorobie świadczy popularność takowych chorych idei w krajach, które były ofiarami a których mieszkańcy mieli być stosowani, jako średniej klasy nawóz... To, że jakiś Anglik jest Adim zafascynowany- świadczy o głupocie, to że jakiś Jankes jest nim zafascynowany- świadczy o głupocie ale i ignorancji... Ale to, że Polak potrafi się masturbować przed jego popiersiem, to choroba-ignorancji-[...]-[...]** autocenzura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 4 Styczeń 2013 Share Napisano 4 Styczeń 2013 Co do ostatniego to sie zgadzam. Tyle ze dodalbym ze dobrze by bylo gdyby poza Niemcami niektorzy inni zaczeli przepraszac...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Styczeń 2013 Share Napisano 4 Styczeń 2013 Nie mogą... Wobec przedłużenia tajności części dokumentów, to jeszcze -dziesiąt lat mają święty spokój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Styczeń 2013 Share Napisano 4 Styczeń 2013 Jassne. ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby im w imię honoru, w pysk przylać.Tak dla zasady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 4 Styczeń 2013 Share Napisano 4 Styczeń 2013 Yeti zgadzam sie w calej rozciaglosci - zreszta rownie w glowie mi sie nie miesci jak moglo powstac stowarzyszenie hitlerowskich gejow (Lis Witalis sie klania: I prosily go ostroznie zeby upiekl je na roznie...."). Erih - sprawe Zaolzia, wybacz, oceniam surowiej niz Ty. Gdyby zawladnieciem nim bylo sk...twem z naszej inicjatywy ktore jakos wymiernie poprawialo nasza koniunkture to przynajmniej mozna byloby powiedziec ze nasze MSZ robilo swoja robote. Ale smutnym faktem jest to ze afera byla ostatnim akordem procesu wbijania nas obu w butelke na co nie potrafilismy wywrzec najmniejszego wplywu. Zajecie Zaolzia bylo mniejszym zlem niz nie bo w tym drugim wypadku zajeliby go Niemcy - co by wymiernie pogorszylo nasza pozycje geo-strategiczna. Zapewne lokalni rodacy tez niekoniecznie palali checia bycia poddanymi 5ej klasy w Vaterlandzie. Oczywiscie dalsze wypadki wskazaly ze byla to musztarda po obiedzie i ze upadek Czechoslowacji przypieczetowal upadek Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy408 Napisano 8 Styczeń 2013 Share Napisano 8 Styczeń 2013 chłopaki było nie było,,,,,, jak komuś stanę na nogę w tramwaju też mówię przepraszam... życia Ludziom nie wróci .Pisanie po 70 latach o przeprosinach to kpina z narodu.... amerykanie przeproszą bin Ladena i jego rodzinę też???????no za z73 lata błahhhahhaha zwała jak dla mnie....Inne pokolenia maja inna wizje świata ale historia jest jedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 10 Luty 2013 Share Napisano 10 Luty 2013 Na jednym z budynków przy Placu Św. Marka w Wenecjii znajduje się taka tablica, zawierająca przesłanie Gen. Clarka do Wenecjan z 1945r. Czy ktoś mógłby pomóc w przetłumaczeniu tego tekstu na polski?Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.