Skocz do zawartości

Feliks Dzierzyński wiecznie żywy"

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W Gazecie Polskiej" z 19 września br.w artykule ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego pt. Dzierżyński wiecznie żywy" moża m.in. przeczytać, iż w parafii św. Mikołaja w Krakowie, w księdze ślubów z 1910 r. pod datą 10 listopada widniała informacja, że ślub katolicki w tejże parafii wzięło dwoje przyjezdnych z zaboru rosyjskiego: Zofia Muszkat (wywodząca się z rodziny żydowskiej) oraz - uwaga! Feliks Dzierzyński. Tak, ten sam, który przeszedł do historii jako kat narodu polskiego i rosyjskiego.
  • Odpowiedzi 116
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie byłby to pierwszy chrześcijanin, który zbłądził". A swoją drogą ciekawostka, można by z tego uczynic atrakcję turystyczną Krakowa, facsimile strony z księgi parafialnej na t-shirtach etc.
Napisano

W Mińsku odsłonięto pomnik poświęcony funkcjonariuszom służb bezpieczeństwa państwowego, którzy zginęli w trakcie wykonywania obowiązków służbowych. Pomnik, który upamiętnia między innymi funkcjonariuszy KGB, został ustawiony przed siedzibą Instytutu Bezpieczeństwa Narodowego.

W uroczystości wziął udział Walery Wakulczyk - szef białoruskiego KGB i Aleksander Bortnikow - dyrektor FSB Rosji.
Pomnik o nazwie Tarcza Ojczyzny ma upamiętniać 95. rocznicę utworzenia organów bezpieczeństwa państwowego, a więc nawiązuje do powstania radzieckich służb specjalnych. Białoruskie KGB na swojej stronie internetowej poinformowało, że „memoriał jest daniną pamięci tym, którzy tworzyli jedną z najsilniejszych służb specjalnych na świecie”.
To nie pierwszy pomnik poświęcony funkcjonariuszom służb specjalnych. W Mińsku na skwerze naprzeciwko centralnej siedziby KGB stoi popiersie Feliksa Dzierżyńskiego - twórcy Wszechrosyjskiej Komisji Nadzwyczajnej do Walki z Kontrrewolucją i Sabotażem - dalekiej poprzedniczki KGB. Niedaleko białoruskiej stolicy znajduje się odbudowany dom, w którym Dzierżyński się urodził. Co roku odbywa się tam zaprzysiężenie nowych funkcjonariuszy białoruskiego KGB.

http://www.kresy.pl/wydarzenia,bialorus?zobacz/w-minsku-stanal-pomnik-kgb

Napisano
Odnośnie popiersia Dzierżyńskiego k. KGB to słyszałem (od Białorusina), że wszyscy wiedzą że był zły, ale jak ktoś go tu postawił to niech stoi i niech mu za karę ptaki na łeb srają ;)
Napisano
Dunczyk...Feliks Dzierżyński nigdy nie był chrześcijaninem podobnie jak komunista Alelsander Kwaśniewski ( Izaak Stolzman ).Żydzi,naturalizujac się przybierali polsko brzmiące nazwiska.Analogicznie w Rosji rosyjskobrzmiące.Oczywiście były takie perełki" jak Jakub Bermann na przykład, którym swego rodzaju ignorancja i bezczelność pozwalały na zachowanie oryginalnych nazwisk,przerabiajac sobie jedynie metryki.Pozwalało im to bez trudu przenikać struktury administracyjne państw których rozmontowanie było na liście B`nai B`rith".Ale pewnie zaraz nazwiesz mnie eoretykiem spiskowym" nie znajac nawet genezy tego sformułowania.
Napisano
@me109, chciałbyś być nazwany eoretykiem spiskowym" ale niestety nim nie jesteś.

Wszystko wskazuje, ze jesteś po prostu zarażony antysemicką manią prześladowczą...
Napisano
ooo mądrego to i przyjemnie posłuchac" jak mawiał Pawlak, ale Kazimierz. Praktykiem nie jestem, ale o ile pamiętam to by zawrzec ślub w kościele katolickim trzeba byc chrześcijaninem albo miec zgodę biskupa, bodajże. Wątpię żeby Feliks Edmundowicz o taką bumagę występował.
Próba rozmowy z Tobą z góry skazana jest na porażkę, niestety należysz do gatunku wielepów. Jak Cię nazwę to ja już zachowam dla siebie, a mój wpis był czystą ironią, ale ktoś kto się tak nadyma do granic pęknięcia żyłki pierdzącej" i przemawia ex cathedra, na żartach się nie zna. Kończąc - widzisz dla mnie nie ma znaczenia jakiej kto jest narodowości bo to nie ona decyduje kto jest kanalią i łajdakiem czy zbrodniarzem, a od Twojej retoryki po prostu mnie mdli i guzik mnie obchodzi czy Aleksander Kwaśniewski to Izaak Stolzman czy może Muweng Kubawdangh Sulemoh. Najbardziej niebezpieczni według mnie są właśnie tacy ciasno myślący prostymi schematami, niezależnie od tego czy robią karierę naukową czy gwintują rury kanalizacyjne (z całym szacunkiem dla tego potrzebnego zawodu).
Napisano
Oczywiście, że Dzierżyński był chrześcijaninem, do tego szlachcicem herbu Sulima. Oto jeden z napisanych przez niego wierszy:

DZIERŻAWINA

O Ty, bez granic w swej przestrzeni,
Duch Twój ożywia ruch wszechrzeczy,
Wieczny pęd czasu Go nie zmieni,
Trwa w Trójcy Bóstwa Syn Człowieczy.
Wszędzieś Ty czujny i jedyny,
Bez miejsca, celu i przyczyny,
Tobie dorównać nikt nie mógł...
Tyś ten, co wszystko masz do dania,
Co wszystko krzewi i ochrania,
Kogo my nazywamy - Bóg!

* * *

Oznaczyć głębię wody wszelkiej,
Przeliczyć piaski, gwiazd obszary,
Chociażby zdołał umysł wielki,
W Tobie nie znajdzie końca, miary!...
Napisano
kindzal...sprawdż co oznacza termin semita"

dunczyk...w poniedziałek będę w domu więc z WIELKĄ przyjemnością pokażę Ci coś z moich zbiorów jakim to chrześcijaninem był Dzierżyński.
Póki co radze przewertować książkę Rosja we krwi i nafcie" i przygotuj wór pokutny.
Napisano
No to czekamy na dowody, że Dzierżyńskie chrześcijaninem nie był. Kim zaś był tego na razie nie wiemy ale oceniając twórczość me-109 można się domyśleć. Me - nie zawiedź oczekujących i przedstaw swoje sensacje :)
Napisano
Żeby nie minąc się z prawdą, napiszę, że ewelacje" użytkownika me109 kompletnie mnie nie obchodzą. Potraktowałem informację o odkryciu wpisu w księgach parafialnych jako ciekawostkę przyrodniczą i tyle. Podkreślę jeszcze raz, że dla mnie podział ludzi według ich przynależności narodowej jest głupi i szkodliwy, a do tego dowodzi fanatyzmu i tak na prawdę me109 powinien zając się prokurator lub psychiatra, a może obaj. Wypełznie taki spod kamienia i pluje jadem, niestety wolno mu myślec i pisac każdą bzdurę jaka mu przyjdzie do głowy i staram się to jego prawo (i tylko to), uszanowac, ale dyskutowac z nim, więcej nie mam zamiaru. Nie zachęcajcie go do dalszego uprawiania tej fórczości" bo to nawet zabawne nie jest.
Napisano
W temacie Felka dodam że gdzieś w piwnicy zalegają u mnie własnoręcznie odkuwane litery z jego pomnika w Warszawie :)
I w ramach chichotu historii - na tym samym postumencie postawili Słowackiego
Napisano
To było historyczne wydarzenie, przyjemnie było patrzec jak się łobuz rozpada, chociaż w tv, może ten wskazujący paluszek jeszcze przygruchałeś? ;)
Napisano
Oj koledzy" i koledzy.Ja rozumiem po waszych wypowiedziach na innych wątkach że część waszego towarzystwa wzajemnej adoracji ( nie mam na myśli wszystkich kolegów oczywiście )chciała by widzieć wciąż u władzy Bieruta,Gierka a w ostatecznosci Kwaśniewskiego którzy razem wzięci przypominają Dzierzyńskiego ale musicie sie już naprawdę przyzwyczaić i pogodzić z faktem że okres głębokiej komuny gdzie wsadzało się do więzień za poglądy....albo za nic..już bezpowrotnie minął.Kolego dunczyk radzę poczytać projekty ustaw odnosnie sprzedaży żydowskiemu inwestorowi polskich uzdrowisk za ułamek ich wartości czyli 125 mln zł !!!W jednym z takich miast mieszka moja matka.Latem na ulicach rozmowy w jez.hebrajskim już nie są czymś dziwnym!

Radzę sprawdzić ile POLSKICH czasopism zostało na rynku wydawniczym.Kto doprowadził do upadku Biblioteki Narodowej Ossolińskich.Komu Polska winna jest dług" narodowy i dlaczego Ariel Sharon machał w ksesecie dokumentem mówił o akcie własności" w związku z niemożnością spłaty samych odsetek!!!Radzę sprawdzić przebieg przekształcenia gruntów pod autostrady na tereny inwestycyjne i gdzie prowadzi trop!

Póki tego nie sprawdzisz uwazam Twoją osobę za ignoranta historycznego i pieniacza mającego w du..ie tradycje narodowe,wolącego obchodzić święto hamburgera niż powstania styczniowego.W dodatku próbujesz swoim agresywnym prostackim stylem osiągnąć aprobatę innych kolegów w temacie Dzierżyńskiego po przeczytaniu jego biografii w Wikipedii pewnikiem.
Napisano
Poza tym, że wszędzie bez ładu i składu wypisujesz jadowite OT, podpowiedz nam maluczkim Kto doprowadził do upadku Biblioteki Narodowej Ossolińskich"???

PS Inaczej może okazać się, żeś nie tylko spiskowy histeryk, ale pieniacz i troll forumowy... To tak dla jasności :-)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 13:37 20-12-2012
Napisano
bez ładu i składu...ubawiłeś mnie moderatorze.Nie omieszkam wspomieć na łamach książki o towarzystwie wzajemnej adoracji rodem z PRL-u:)
Pytasz kto doprowadził?
Pytanie należy skierować do Zdrojewskiego którego pupilkiem są wszelkiego rodzaju wydawnictwa lewicowe a także koneksje Ukraińskie.Wybacz czlowiek sniegu ale całej roboty za ciebie nie będe robił.Masz już wystarczające wskazówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie