skyluke Napisano 20 Październik 2013 Share Napisano 20 Październik 2013 Obserwując to co dzieje się jak ktoś zdaje relacje z remontu albo pyta się o zdanie innych na tym forum to strategia p. Jacka jest niestety ale najlepsza. Inni panowie K. od dawna zarania ją stosują...Powodzenia przy pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heruss Napisano 20 Październik 2013 Share Napisano 20 Październik 2013 WitamPowiem tak, byłem, widziałem macałem. Nie ma tam żadnej magii" tylko czysta praca. Wszystko rozebrane na czyniki pierwsze, wanna wypiaskowana zabezpieczona, wieża to samo, silnik.... MALINA... jak to Jacek powiedział do mnie Marcin, ona będzie jeździć jak "malllyna ;) " i ja w to wierzę. Trafiła w najlepsze ręce, a porównywanie z hmmm panami K. trochę nie na miejscu :/ Zdjęć nie mogę publikować, obiecałem. Znalazłem ją magnetometrem na lodzie to czuję się jak wójek stryjeczny :) więc nic więcej w temacie ;) PozdroHeruss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Październik 2013 Share Napisano 20 Październik 2013 W tym wypadku pojazd wyciagniety, czyli inny jego status, o ile sie nie myle (chyba ze tak), nie jest on prywatny..Jak ktos ma kupiony prywatnie to moze sobie robic co tez chce i nikogo to nie powinno obchodzic. Tutaj pojazd nie jest prywatny, wiec faktycznie troche informacji by sie przydalo - wartosc edukacyjna i historyczna takowych informacji powinna byc brana pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 20 Październik 2013 Share Napisano 20 Październik 2013 krótko co by nie odbiegać od tematu. @Heruss Porównanie nie dotyczyło starań i jakości pracy, p. Jacek wkłada w to zapewne wiele serca. Chodziło o upublicznianie działań w warsztacie (vide remont 251, 250, G-13 etc. co prawda tylko Sz.W. państwowy" i za publiczne robiony). ps.@mietek - podobno ma być bogata relacja na zakończenie prac, może nawet publikacja (podejrzewam). Obszerna dokumentacja jest wymogiem WKZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moniqa Napisano 8 Styczeń 2014 Share Napisano 8 Styczeń 2014 Czytał ktoś artykuł w styczniowym Odkrywcy" ?Dosłownie ręce opadają ,strach teraz podjąć jakąkolwiek akcje eksploracyjną nawet po uzyskaniu wymaganych prawem pozwoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 9 Styczeń 2014 Share Napisano 9 Styczeń 2014 Mógłbyś streścić w krótkich słowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 9 Styczeń 2014 Share Napisano 9 Styczeń 2014 Najkrócej jak się da.Wagon restauracyjny kolejny raz atakuje. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 9 Styczeń 2014 Share Napisano 9 Styczeń 2014 Prawo też mamy do dupy podobnie jak i instytucje więc jest pole do popisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 9 Styczeń 2014 Share Napisano 9 Styczeń 2014 na szczęście z artykułu wynika że wagon chyba odstawili na bocznicę i niech tam sobie stoi, a ja jtem ciekawy jak idą prace nad Walentyną?wiadomo coś w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 9 Styczeń 2014 Share Napisano 9 Styczeń 2014 Myślę że w tym wątku powinny się pojawić scany art. Pani Redaktor Naczelna wyraziła zgodę na publikowanie na innych Forach wiec czemu nie wrzucić tu? W końcu sypialny będzie miał zajecie w pozywaniu tych co przeczytali a nie tylko tych co napisali.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Kto czytał artykuł ten wie dla czego nie ma w necie info o postępach w remoncie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 E to nie sypailny, a restauracyjny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Gdyby ktoś chciał przeczytać to tu znajdzie. Umieszczone są za zgodą p. Izabeli Kwiecińskiej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Co to jest przedmiot archeologiczny"?Pytam, bo mimo że OT, to jestem ciekaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Zabytkiem archeologicznym jest KAŻDY ŚLAD DZIAŁALNOŚCI człowieka znajdujący się w ziemi lub pod wodą, którego zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 No chyba że łapiesz za słówka ale zabytek jest też przedmiotem jak by nie było" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Nie chcą się na gniew Patrona narazić, nie będę komentował...Zwrócę ylko" uwagę, że solisz jak Piekarski na mękach- jakiś przedmiot, własna interpretacja Konwencji Maltańskiej, po części słuszna teoria spiskowa...EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Jeśli dobrze rozumiem, to ta konwencja generalnie zabrania wykopywać znaleziska archeologiczne (niezależnie od klasyfikacji co jest archeo" a co nie) dopóki nie istnieje zagrożenie zniszczenia stanowiska? Normalnie ma sobie leżeć w ziemi i gnić dla przyszłych pokoleń"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Temat wątku : VALENTINE ODBUDOWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 akurat PATRON temat właśnie dotyczy prawnej odbudowy pojazdu. No chyba że chcesz wiedzieć jak posuwa się rekonstrukcja pojazdu to wiemy że do tematu nic nie wpłynie jak tylko za kilkanaście miesięcy lub lat stwierdzenie że jest już gotowy i słusznie" . A jeżeli dywagacje na temat materiału który ukazał się w artykule waszego pisma nie można się wypowiadać i jest nałożone embargo to lepiej zamknij wątek. Człowieksniegu może i moja wypowiedź jest zbyt dosłownym skrótem przez co nie bardzo łapiesz o co chodzi ale kilka lat pracując w Muzeum jako archeolog a obecnie w instytucjach sądowych na własnej skórze to przerobiłem i wiem jak to działa w świetle przepisów prawnych mimo że utopijnych w niektórych przypadkach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Krecik - delikatnie mówiąc złapałeś sens konwencji Maltańskiej ( w zasadzie bardzo słusznej i sensownej ale do tego musiał bym napisać poważny artykuł aby uzasadnić jej niepodważalny sens) tylko przepisy trzeba do niej odpowiednio dostosować i określić ile minimum w naszym kraju musi mieć ślad , wytwór, przedmiot działalności człowieka aby zakwalifikować go już do zabytku archeologicznego , a nie mieć je w takiej formie jak obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Zaryzykuję...Podaj mi łaskawco cytatę z KM mówiącą, że NIE WOLNO PROWADZIĆ wykopalisk naukowych , tylko ratunkowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 Faktycznie przydałby się ten artykuł do wglądu, ogólnie temat ten należało zamknąć w momencie jak już było wiadomo,ze żadnych informacji i relacji z odbudowy nie będzie, bo faktycznie sens jego istnienia w tym momencie to jakieś kuriozum jeśli porównać inne tego typu wątki, gdzie każdy mógł Śledzić relacje i podziwiać wyniki prac. Tutaj to mija się z celem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 @Landszaft. Niepodpisanie konwencji maltańskiej nie zmieniło by zasad prowadzenia badań atowniczych" i nadzorów i faktu że większość prac archeologicznych można by pod nie podciągnąć. Co innego konwencja malt. a co innego nasze wewnętrzne regulacje prawne w kwestii którą poruszyłeś (zabytku archeologicznego), skostniałe rzeczywiście. A pan Jacek w tym wszystkim Bogu ducha winny i nie śmiem wątpić w jego intencje. Wygląda na to że to taka prywatna wojna Warsa z polskim prawem" a jemu dostało się rykoszetem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 12 Styczeń 2014 Share Napisano 12 Styczeń 2014 Moze kolega wrzuci link do innego forum i bedzie po sprawie koledzy doczytają jekie piekiełko robi sie w naszym kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi