Skocz do zawartości
  • 0

renault FT 17 i Renault R 35 oraz coś jeszcze

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam zakładam nowy odświeżony wątek w którym będę wstawiał przywiezione elementy z miejsca rozbicia obu wozów. Z uwagi że w lesie tym elementy są na przestrzeni lasu wymieszane i nakładają się na siebie trudno mi jest rozpoznać co jest z jednej jak i drugiej Renówki. Ciekawostką jest to że na pewno jest tam jeszcze jeden pojazd rozbity lub dwa których nie jestem w stanie rozpoznać co to było. Temat będzie się wlekł bo elementów jest sporo a przeznaczony jest dla naprawdę mających wprawne oko. Poprzedni wątek z nierozpoznanymi elementami jest tu http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=694216#1320746 który zamykam i jeszcze raz powielę podając wymiary i cechy charakterystyczne elementów nie rozpoznanych. A główny temat gdzie będą wklejane rozpoznane elementy jest tu : http://www.odkrywca.pl/moj-pierwszy-czolg-lub-to-co-z-niego-pozostalo,694157.html#694157
Zachęcam do przeglądania obu wątków i uczestniczenia w rozpoznawaniu elementów oraz pojazdów jakie mogą wystąpić w pewnym lesie. Na początek pewna blaszka pancerna widok z obu stron wymiar 10 x 20 cm grubość 5-6 mm

• Odpowiedzi 206
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a tu kupka detali mosiężnych i miedzianych z pojazdów po rozsadzeniu, niektóre detale jak kraniki nawet sprawne , ale co z czego i do czego to zagadka , na niektórych detalach sygnatury,numery. Z tego co widzę to w prawym dolnym rogu są detale z chłodnic . reszta nie wiadomo z jakiego przeznaczenia

Napisano

Może i faktycznie nie od tego, jednak dwa zamieszczone przeze mnie zdjęcia sugerują ze było sporo odmian różniących się między sobą

Napisano

Stell przyznam się ze zdjęcia podobne ale ten detal jest bardzo duży .a pojazd na zdjęciu to tankietka rozpoznawcza z bardzo delikatnym zawieszeniem , z uwagi że detal ten jest u kolegi ale go miałem w rękach i oglądałem to na pewno nie to i nie z tego pojazdu . tam były tylko 2 pojazdy wysadzone Renault ACG1 i Renault D1 i jest to element z jednego z nich tylko którego , optował bym za D1 , ale z uwagi że nic się z tego czołgu nie zachowało w świecie , a zawieszenie było zakryte opancerzeniem to trudno teraz jednoznacznie stwierdzić który to z elementów amortyzacji lub zawieszenia.
z uwagi że ciut w skrzyniach zrobiłem przeglądu i trochę rdzy samo odpadło wystawiam następne detale do rozpoznawania . tu ciekawy uchwyt obszyty skórką uchwyt posiada mocowanie z dziurką . na co takie mocowanie obszyte skórką ??

Napisano

Następny znajdka , jakiś haczyk ,łapka prawdopodobnie przez otwór przechodzi jakiś metalowy płaskownik ? haczyk-łapka-docisk ma otwór prawdopodobnie na śrubkę aby nie spadał lub się nie zsuwał.

Napisano

Oczywiście Ty wiesz lepiej czy to mogła (albo raczej nie mogła) być uszczelka głowicy silnika Star – bo miałeś te szczątki w rękach, zaś podobieństwo (jeśli je dostrzegasz) jest widocznie zupełnie przypadkowe.
Ja - dysponując wyłącznie obrazem przedstawionym przez Ciebie, bez podania żadnych wymiarów (w tym również grubości) – uznałem podobieństwo do znanych mi doskonale uszczelek silników S-47 za wystarczające do wysnucia takiego wniosku. Swoje zdanie podtrzymuję, bo nie wydaje mi się możliwa jako przypadkowa taka zbieżność kształtu i proporcji rozstawienia otworów w różnych konstrukcjach. Wiem również, że ten silnik nie jest kopią innego obcego.
Uszczelka silnika S-47 jest określana jako odmiana opancerzona, to znaczy wykonana z tektury azbestowej obustronnie pokrytej na całej powierzchni folią miedzianą i jest typowym rozwiązaniem w przypadku silnika wielocylindrowego zamkniętego pojedynczą głowicą.
Uszczelki jednolite wykonywane z blachy muszą mieć wokół wszystkich otworów wytłoczone rowki umożliwiające dobre uszczelnienie, a grubość takich uszczelek wynosi ok.0,6 mm. Na przedstawionych szczątkach Twojej uszczelki takich rowków nie mogę dostrzec.

Napisano

I następny detal pancerny z wnętrza pojazdu . Jakieś zamknięcie , wajcha , widać resztki białej wewnętrznej farby oraz bolec w osi mocujący te zamknięcie bo tak mi się nasuwa , jak ktoś widzi w zdjęciach wnętrz pojazdów czołgów Renault R 35, AMC 35, AMR 33, FT-17, D2, Chenilette UE, albo samochodu panc. Panhard 178 to proszę o info.

Napisano

Teraz praktycznie prawie zgadłem blachę ale brak mi zdjęć i wymiarów potwierdzających że ten element to część blachy pancernej która znajduje się za wieżą czołgową Renaulta FT-17, niestety nie mam ani jednego zdjęcia 100 % z góry ukazujący kształt i wymiar tejże blachy pancernej. Niestety nasz Renault który znajduje się w MWP w ogóle nie posiada tejże blachy, zdjęcia z boku i pod kątem trochę potwierdzają ten kształt oraz zaczepy na paski skórzane które zachowały się na pancerzu.

Napisano
Stell przyznam się że rozmawiałem wieczorem z Woodym o potwierdzenie że pancerz z ostatniego zdjęcia to górny lewy za wieża i Woody znalazł zdjęcia i opis że tak jest faktycznie i wymiary się zgadzają, ale twoje stwierdzenie że na zdjęciu wystawionym przez Woodego widać pancerz ze zdjęć 2013-03-06 23:54:03 do 2013-03-08 13:36:09. Spowodowało że mało ślepia mi nie wyskoczyły gdzie ty to widzisz. I okazało się że to pancerz boczny kominka lub budki" z tyłu . no brawo czyli potwierdzone są 2 kawałki pancerne z FT 17 i co ciekawe obu brak w wozie z MWP ! Czyli już jest 5 detali rozpoznanych z 50. Stell i Woody na was 2 mogę liczyć !!. Co ciekawe z uwagi że mam masę zdjęć zachowanych egzemplarzy Renówek w różnych muzeach i kolekcjach prywatnych, okazuje się że w niewielu jest ten element pancerny zamontowany , w większości nie ma tego pancerza. Zaraz wstawię te elementy do działu rozpoznane.
Napisano

I następny element odświeżając temat to zawias czołgowy był przyspawany do pancerza , widać oś i kształt zawiasu , długość 13 cm , szerokość 7 cm. I z jakiego tanka ??

Napisano
Element z 2013-10-16 12:54:33 to raczej końcówka jakiegoś drążka czyli coś ze środka, jak możesz to daj wymiary elementu bo mogę się mylić.
Tu wnętrze b1, widać dwa podobne zakończenia drążków i cięgieł, co do ostatniego elementu to coś podobnego widziałem właśnie w tym czołgu ale muszę poszukać.
http://www.chars-francais.net/new/images/stories/galery/1930_b1/b1%20interieur%204%20photo%20dominique%20dumay.jpg
Napisano
Fajnie ze udało się pomóc.
Daj fotkę od spodu i z boku korka z napisem RELLMIT, to prawie na pewno paliwo, użycie mosiądzu sugeruje łatwopalne czyli benzynę, prędzej coś angielskiego niż francuskiego.
Czy jakieś elementy z pobliża udało się przypasować do konkretnego obiektu.
Napisano

następny detal . korek wlewu z napisem RELLUMIT. czy to jest wlew paliwa czy też np korek do cystern benzynowych ?? czy takie zakrętki mogły posiadać pojazdy pancerne ??

Napisano

Tu zdjęcie tej blachy od strony wewnętrznej pojazdu, na czerwono zaznaczyłem brakujący element, bo wg mnie jest to część tego pancerza. Jak na razie odgadnięto 3 detale z 50 wstawionych do rozpoznania.

Napisano
Element z 2013-10-14 20:01:52 możliwe że to char d-1 przedni pancerz pomiędzy szeklami, poniżej otwartych klap, ale nie mam pojęcia do czego to służyło?
http://www.chars-francais.net/new/images/stories/galery/1930_d1/d1%20x31%2067bcc.jpg
Napisano
Tu widać dobrze ten element. http://www.chars-francais.net/new/images/stories/galery/1930_d1/1001%2002.jpg
Prawdopodobnie było to wzmocnienie mocowania czegoś we wnętrzu, trzpień przechodził przez pancerz i coś był przykręcone od wewnątrz śrubą z zabezpieczeniem.
Napisano

Element z dwoma dużymi otworami z postu 2012-10-22 20:33:45 to Light-tank chyba wersja MKIII
Ostatnia fotka na drugiej stronie
http://www.com-central.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=28008

Napisano
Hej Stell chciałbym aby to był ten detal http://harveyblackauthor.files.wordpress.com/2012/05/barbarossa-0111.jpg . ale to zdjęcie w powiększeniu pokazuje jego kształt i niestety to nie to :o( , a szkoda ;o). Uwaga w tym miejscu był też rozbity albo T 34 albo SU 85 bo znalazłem jeden z bocznych wizjerów wieży oraz podstawę do DP czołgową, więc niektóre detale mogą pochodzić z jednego z tych tanków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie