Skocz do zawartości

Szczecin wystawa niemiecka sprzętu pancernego

Landszaft

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam . mam prośbę poszukuję zdjęć , reprodukcji itp z okresu II wojny światowej z wystawy jaka była przy lub w garnizonie wojsk Pancernych w Szczecinie w okresie 39-45. Z tego co czytałem kiedyś na forach internetowych w Szczecinie była zorganizowana wystawa zdobycznego sprzętu pancernego, a potem pojazdy te były eksponowane na terenie garnizonu gdzie była sformowana 12 Dywizja Pancerna. Istnieją zdjęcia polskiego 7 TP , TKS-a z Nkm-em i renaulta 17 FT które to rzekomo stoją w 45 lub 46 roku na terenie jednostki w Szczecinie ( były pokazywane i komentowane na forum odkrywcy). Z uwagi że nie są to 100% potwierdzone zdjęcia że są zrobione w Szczecinie, może ktoś posiada w swoich zasobach zdjęcia niemieckie z w/w okresu dokumentujące jakie pojazdy pancerne zdobyczne były wystawiane na terenie garnizonu w Szczecinie lub z wystawy jaka podobno była w Szczecinie zdobycznych pojazdów pancernych i kiedy była ta wystawa
Napisano
Dzięki Woodhaven za zdjęcia , nie trafiłem na KPMBP że już były pokazywane . Ale to dokumentuje że istotnie sporo francuzów" było na wystawie i jeżeli stały do praktycznie końca wojny to część z tych pojazdów poszła wokół Szczecina jako stałe punkty ogniowe, czego efektem jest odnajdywanie właśnie szczątków tychże pojazdów wokół szczecina. Dzięki za potwierdzenie tego czego się domyślałem.
Napisano

Z uwagi że nie wszystkie pojazdy rozpoznaję to powiększę zdjęcia i zgadniemy co było w kolekcji Szczecińskiej. Tu powiększenie pojazdów chyba z Brytyjskiego Korpusu Ekspedycyjnego który pozostawił pojazdy w Dunkierce

Napisano

tu na zdjęciu widać 2 hotchkissy H 39 oba z działkiem 37 MM o dłuższej lufie . przed nimi stoi samochód pancerny ciut przypominający Schneider -Panhard-Kegres AMR P 16,za to obok dwóch Hotchkissów stoją prawdopodobnie Renaulty AMR lub AMC

Napisano

Na tym zdjęciu widać w całej krasie Somue S-35

czyli jak na razie wiadomo że na pewno na wystawie były takie pojazdy wystawione jak
2x czołg ciężki B 1 bis
2x czołg średni Somua S-35
2x czołg kawalerii Hotchkiss H39
obserwując wieże ze zdjęcia nr 2 dochodzę do wniosku że na pewno stoją tam 2 lekkie czołgi FCM 36
ze zdjęcia pierwszego na pewno stoją tam dwie pierwsze to Matildy Mk II następny nie wiem i następnie znowu stoją 2 Matildy MkII a dalej zagadki

Napisano
Niestety prawda jest taka że wiadomo o wystawie że była w latch 40-41, kiedy dokładnie ??. co było ??. kiedy się zakończyła ??. gdzie przeniesiona ?? ( prawdopodobnie do garnizonu 12 Panzerdivision i tam dotrwała do obrony Szczecina gdzie pojazdy zostały wykorzystane w walkach) Trzeba by poczytać gazety Szczecińskie z tego okresu . To praca dla osoby znającej perfekt niemiecki oraz trzeba by zadać pytania na forach niemieckich. Powinno istnieć dużo więcej fotografii z tej wystawy. Niestety nikt się jeszcze nie zainteresował tym tematem na poważnie.
Napisano
czyli z tego co widać ze zdjęć z Brytyjskiego korpusu ekspedycyjnego na wystawie na pewno były :
A 10 Cruiser MK II 1 szt
A 12 Matilda MK II 2 szt
A 13 Cruiser MK II 2 szt
i coś jeszcze w dalekim planie
Napisano

Wyglada ,ze to ten.
Belgijski Ford/Marmon-Herrington Armored Car, wykorzystujac podwozia z Ford Antwerp Belgowie opancerzyli 90 sztuk .Prace wykonala firma Mechelen , a uzywane byly jako ciagniki do dzial ppanc 47mm.

Napisano
Dokładniej Ford/Marmon-Herrington 91Y. Były używane przez Niemców do zadań sztabowych.

Na zdjęciu z 2012-10-20 16:16:00 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/nr_2.jpg
za Hotchkissami stoją po mojemu dwa FCM-36, a dalej strzelałbym, że Renault D-1.
Napisano
Masz rację To będzie D1 z uwagi na charakterystyczną czapkę" działko i kwadrat przodu włazów. Czyli mamy rozgryzione praktycznie wszystkie pojazdy z pokazywanych zdjęć (oprócz pierwszych z przodu brytyjskich które na zdjęciu są praktycznie nie czytelne.
czyli na wystawie reasumując były pojazdy takie jak :
czołg ciężki B1Bis 2 szt
średni Somua S35 2 szt
średni Renault D1 1 szt
lekki FCM 36 2 szt
lekki Hotchkiss H 39 2 szt
samochód pancerny Belgijski Ford/Marmon-Herrington 91Y

pojazdy kontyngentu brytyjskiego
czołg szybki A 10 Cruiser 1 szt
czołg piechoty a A12 Matilda 2 szt
czołg szybki A 13 Cruiser 2 szt
i coś jeszcze z przodu już nieczytelne na zdjęciach
jak ktoś trafi na następne zdjęcia z wystawy kampanii Francuskiej w Szczecinie to proszę wrzucić do tego tematu.
Może wtedy będzie wiadomo co było w Szczecinie i czego można spodziewać się w lasach wokół tego miasta
Napisano
Jeszcze jedna do rozpoznania dla tych co mieszkają w Szczecinie lub w nim przebywali . To jest Hala w jakiej są wystawione eksponaty . Widać że wiata" budynek wystawowy ma zabudowane w całości na pełnej długości świetliki dachowe, jest to dosyć charakterystyczny element na pewno widoczny z zewnątrz co może ułatwić o ile budynek nie został zniszczony w trakcie obrony miasta" czy istniał on po wojnie na terenie koszar czy gdzieś w mieście.
Napisano

Znalazłem na odkrywcy zdjęcie które przedstawia zbiór pojazdów zdobytych przez Niemców . Wygląda to jak zbiór pojazdów na wystawie . każdy pojazd inny a są tylko francuzy i angliki te same co na poprzednich zdjęciach plus dodatkowe. Czy nie jest to prawdopodobnie zdjęcie z wystawy w Szczecinie ?? . Jak ktoś przegląda to może jest w stanie zidentyfikować miejsce?? czy to Szczecin . Jeżeli by się okazało że to Szczecin to było by to pierwsze zdjęcie z wystawy plenerowej jaką w szczecinie zorganizowano. i widać by było jakie jeszcze pojazdy na wystawie były.

• 11 months later...
Napisano

Przypomnienie starego tematu ale trafiłem na zdjęcie Renaulta D1 który stoi w hangarze zbudowany z takiej samej cegły białej jak reszta zdjęć . w dodatku obok z lewej strony widać bok czołgu Renault D2 a z prawej drugi egzemplarz D1. Pytanie czy się mylę czy to tylko podobieństwo ?.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie