Skocz do zawartości

licencjat o Forum Odkrywcy

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Z przyjemnością oświadczam wszem i wobec, że postanowiłem podejść naukowo do naszego Forum :), a konkretnie do słownictwa, jakim się posługujemy. Życzcie mi powodzenia :). Na pewno będę Was prosił o pomoc, bo potrzebuję jakichś danych liczbowych, uzupełnień słowniczka pojęć itd. Generalnie, postaram się udowodnić, że istnieje coś takiego, jak socjolekt eksploratorów.

Kopnełem hałera z wroną i fasunkiem"

Jest tu ktoś na forum kto tego nie zrozumie ?
A powiedz to pierwszemu lepszemu przechodniowi to popuka się w czoło.

I tu masz przykładowo Nasze narzecze :))

• 1 month later...
Pisanie wkracza w decydującą fazę :)
Potrzebuję tutaj, albo na maila podstawowych informacji o Odkrywcy i o naszym Forum. Chodzi o daty rozpoczęcia działalności, dane liczbowe, liczba dziennych, miesięcznych wejść i logowań na Forum, ogólna liczba uczestników, aktualny skład redakcji, wszystko, co w podrozdziale o piśmie Odkrywca i o Forum Odkrywcy można napisać, jako opis zjawiska.

Przeanalizuj też pochodzenie społeczne poszczególnych osobników, gdyż ma ono decydujący wpływ na słownictwo. Taki na przykład Balans nie waha się użyć plugawego słownictwa wobec swego interlokutora (TY PORYPANY BUCU I FANATYCZNY GNOJKU"), zaś niejaki Jacek*** polskie ziemiaństwo nazywa stonką". Ciekawy byłby też pewien aspekt socjologiczny dlaczego słownictwo wywodzące się z lewicowej propagandy jest akceptowane przez Moderatorów, nawet gdy zawiera chamskie, obraźliwe epitety pod adresem innych Userów, podczas gdy słownictwo popularne w kręgach prawicowych jest tutaj karane banem (na przykład eurokołchoz", federaści", uropejsy" etc.).

sowiejskij, ale ja nie piszę pracy o polityce na Forum Odkrywcy, jako wywiadu dla wydziału szukania wroga publicznego na jednej z toruńskich uczelni i nie ograniczam się do użytkowników przejawiających swą forumową aktywność kolejno w działach Aktualności i Dołek :)

To tylko i wyłącznie w celach naukowych. Po prostu nikt, albo mało kto do tej pory brał się za naukowe podejście do naszego języka, a to bardzo ciekawy temat i myślę, że jakaś mała cegiełka dla szerszego przybliżenia pozytywnych aspektów naszych zainteresowań.

Może ktoś kiedyś będzie pisał na bazie tego Forum pracę z zakresu psychiatrii klinicznej, wtedy niechybnie przydadzą się wywnętrzenia pokrzywdzonych i prześladowanych" userów, maniakalnych ideologów z poczuciem misji i wszelkich innych osobników, dzięki którym zawsze jest tutaj wesoło:-)

Socjolekt danej grupy społecznej nadaje jej prestiż. To tak, jak z językiem myśliwych, językami grup zawodowych. Trzy główne wyznaczniki, to tajność, ekspresywność i zawodowość. Będę szedł raczej w stronę języka myśliwych z porównaniami :)

Koledzy, na początek proszę, żeby jak najwięcej z Was napisało w jakim są wieku :). Chciałbym prześledzić te dane i uchwycić średnią wieku polskiego eksploratora :). Im więcej statystyk do przemyśleń, tym lepiej.

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=97249
http://odkrywca.pl/grupy-wiekowe-na-odkrywcy-,485810.html

Mówisz masz:)

zdrów

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=641265#712474

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 14:50 22-06-2012

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie