Skocz do zawartości

Rogatywka garnizonowa wz.35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zakup rogatywki do munduru garnizonowego szeregowego piechoty II RP. Zastanawiam się pomiędzy wyrobem od Yanika lub Hero Collection. Który bardziej się nadaje? Czy ktoś posiada zdjęcia czapki od hero? Bo na ich stronie nie mogę nic znaleźć.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam!
Rewelacyjne rogatywki szyje ten Pan ;
http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,rogatywka-wzor-1935-jak-powstala-dobra-kopia,5435

O ile pamiętam 350 zł. Posłuży lata...przebija te od Yanika + te od Janika zawsze wypadają o rozmiar większe jak ma się rozm. głowy 56 radzę zamówić 55). Bo zamówiliśmy 5 sztuk i wszystkie tak wypadły. Ale ogólnie owa generacja" jest spoko :)

Hmm w takim razie Janika skreślam z listy kandydatów. :) Tamta rogatywka jest świetna, ale 380zł to ciężko mi będzie przełknąć zwłaszcza, że ma służyć jedynie okazyjnie podczas oprowadzania po schronie i tego typu akcjach. Ktoś się orientuje w cenie czapki od hero?

Yanik ma nieodpowiedni kolor sukna pod wz. 36, zarówno przy mundurach jak i przy rogatywkach..

Obecnie warto się zastanowić nad Jaremą lub ArturemGT, nie wiem jak jest z Hero, ale pewnie dla małych zamówień mogą nie mieć czasu.

pozdro.

Chyba że chcesz oficerską....chociaż w KO sa odziały które do mundurów garnizonowych mają rogatywki z gabardyny. No ale to zależy od cb. Brał bym sukienną od Jeremy lub Artura. Hero do małych zleceń teraz pobłażliwie podchodzi.

Kolego Widd niestety nie masz racji :) Janik i Hero mają rogatywki obite lakierowaną skórą :) Sam mam jedną :) Powiedział bym o nich ; wyższa klasa średnia.
Pozdro !

PS
Skolcio jak dojdzie to daj fotkę :) I daj znać jak tam z terminami się trzymają.

Barson, niestety. Mamy w grupie i Janika i Hero. Sam mam herowską, brałem też od nich daszki - to nie lakierowana skóra. Skóra jest od spodu, na wierzchu jest pcv. Daszki powinny być z fibry politurowanej, na końcówkę lat 30-tych przetłoczonej, a to ma teraz tylko Artur i Jarema.

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie