ZUBIKED Napisano 31 Marzec 2012 Share Napisano 31 Marzec 2012 Głodują walczą ale o co o stan obecny ? można by zacytować Muńka ...jest dobrze jest dobrze więc o co Ci chodzi ?"Kilka wyguglowanych wiadomości na temat wiedzi histowycznej wśród młodzieżyhttp://www.atopolskawlasnie.com/SPJN/Wydarzenia/debata_edukacja_historyczna.htmlhttp://www.thepolishobserver.co.uk/magazyn/historia/2325--koszmar-grudnia-1981-roku.htmlcytat : Aż 80 procent 20-latków nie wie, co wydarzyło się w Polsce 13 grudnia 1981 roku…"http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/bialystok/30-proc-polakow-nie-wie-kto-zabil-polskich-oficero,1,3571972,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walduś301 Napisano 8 Kwiecień 2012 Share Napisano 8 Kwiecień 2012 W tym miejscu warto zaznaczyć,że protestują historycy a nie uczniowie. To młode osoby powinny mieć prawo wyboru kierunku edukacji.Protestujący grają na odczuciach patriotycznych. Także legitymują się przynależnością do grupy która z wyjątkiem hasła przecz z komuną nie miała społeczeństwu nic do zaoferowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 8 Kwiecień 2012 Share Napisano 8 Kwiecień 2012 Można zrobić i 15h historii tygodniowo w szkole tyle ze jesli dzieciakom wkłada się w domach do głowy że opłaca się uczyć tylko tego co daje korzyści materialne to jakiegokolwiek pożytku z nauczania historii w takim wymiarze żadnego nie będzie. Problem leży w wychowaniu dzieci przez rodziców, w atmosferze jakiej wyrastają i w tym co serwuje im się w mediach które wychowują bardziej skutecznie niż rodzice. I tak skoro dzieciak naogląda się Dody, róznych Powiatowych, Rusinów i reszty tej tłuszczy celebrytów to efekty bedą takie nie inne. Nie twierdzę że historia jest jakoś specjalnie potrzebna do egzystowania w dzisiejszej rzeczywistości ale nie bardzo chcę widzieć społeczeństwa - zwłaszcza takie jak polskie - które nie wie elementarnych rzeczy o własnej historii. No ale jak dzieciak od urodzenia słyszy ucz sie synu i pójdź w menedżery" to i potem cóż sie dziwić ze dzieciaki na forach wysmiewają się z humanistów tylko dlatego że nie dają się wtłoczyć w obecny system w którym jest warty tyle ile pieniędzy potrafi wygenerować dla korporacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 9 Kwiecień 2012 Share Napisano 9 Kwiecień 2012 operacja Tannenberg", akcja AB", mordy pod okupacją niemiecką.Katyń, inne Katynie", zsyłki, morderstwa NKWD, po wojnie zmuszenie do emigracji i zamykanie w więzieniach oraz mordowanie inteligencji i opozycji politycznej..A w 2012 r. polityka agresywnego sterowania tłumem, temat zastępczy kibice" i wywalenie historii ze szkół.Czyli jak pozbawić Polskę elit intelektualnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 9 Kwiecień 2012 Share Napisano 9 Kwiecień 2012 Ha,ha,jakie elity?shadowN zarzucasz innym manipulacje,a sam bzdury piszesz.Czyżby tu byłby inny shadow a w historii najnowszej inny?Popraw się i pisz Prawdę.shadowN-ja już to pisałem jeśli ze mną dyskutujecie to musicie pamiętać że ja te czasy pamiętam,ja w nich żyłem i funkcjonowałem.Tak jak i moi dziadkowie i rodzice.I jeśli Ty chcesz mnie prostować to uważaj czy Ty aby ,,nie uczysz ojca dzieci robić,,Tak się o takich jak Ty nawiedzonych mówiło w dawnych czasach.Chłopy pewna epoka minęła, trzeba swoje życie przemyśleć i stanąć na rynku pracy.Głodując nic nie osiągniecie co najwyżej ,,Rentę zdrowotną,,Chcecie żyć na Rencie? Wasze życie, Wasz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walduś301 Napisano 23 Kwiecień 2012 Share Napisano 23 Kwiecień 2012 Liczba nauczycieli w naszym kraju jak i ich uprzywilejowanie jest zadziwiające. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/549621,polski_nauczyciel_pracuje_tylko_trzy_godziny_dziennie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 23 Kwiecień 2012 Share Napisano 23 Kwiecień 2012 No tak walduś, nic tylko być nauczycielem. High life pełną gębą.Szczególnie zapraszam do gimnazjum publicznego albo technikum budowlanego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 23 Kwiecień 2012 Share Napisano 23 Kwiecień 2012 Taaaaa, coś pokroju koniec nauczycielskiego eldorado". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walduś301 Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 http://www.wykop.pl/ramka/1118197/nowy-podrecznik-historii-dla-liceum-i-technikum/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Mam nadzieję, że w moim liceum wezmą jakąś normalną książkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Jacuś, nawiedzony to był ten kto choć raz w życiu przyznał Ci rację.Jeżeli uważasz że w historii da się zaprzeczyć ciągłości dziejowej to jesteś tak zerowym laikiem że nawet dziecko z podstawówki może Cię głośno wyśmiać.Ja Ciebie nie będę prostował bo beton nie jest materiałem plastycznym po odlaniu, a zbyt kruchy aby w nim rzeźbić.Zarzucam manipulację? To po co były zrobione ataki wymierzone w elitę intelektualną kraju? Czyżby nie było ich nadal?http://www.mediarp.pl/polityka/dobijanie-watahy-profesor-kazimierz-nowaczyk-jako-pierwszy-22134,2304.htmlChłopy pewna epoka minęła, trzeba swoje życie przemyśleć i stanąć na rynku pracy."Te słowa to klasyczny przykład zmanipulowanego człowieka, któremu plują w twarz a on idzie i mówi że deszczyk pada..Chcesz mieć benzynkę po 20 zł, państwo bez godła, i wyprany mózg - twój problem.ps. i daruj sobie teksty typu uczysz ojca dzieci robić" bo czytając twoje wpisy ma się wrażenie rozmowy z szesnastolatkiem któremu skaczą hormony.Reprezentujesz podobny poziom jak artykuły w fakcie, typu kosmici ukradli mi ogórki z pola i zgwałcili kozę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Chłopy pewna epoka minęła, trzeba swoje życie przemyśleć i stanąć na rynku pracy."...minęła, ale bród i smród ciągnący się na kilometr został, którego nikt nie chce sprzątnąć (przecież sobie w kolano nikt nie strzeli!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 A może ciężko zachorował bo nasłuchał sie Macierewicza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Panie i Panowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Kolego emes za takie wpisy należy ci się karton za wypowiedzi nie związane z tematem i prowokacyjne. Dziwię się braku reakcji moderatora. Panie i panowie niczego nie załatwi.W temacie:Z tego co wrzucił kolega Walduś301 nie wiem czy wszyscy przeczytali, więc warto powtórzyć i skomentować.Teksty z nowego podręcznika do historii dla liceum i technikum:W kolejnych rozdziałach możemy przeczytać, iż to terroryści czeczeńscy sprowokowali Rosjan, wysadzając budynki mieszkalne w Moskwie w 1999 roku i nawet nie ma słowa o podejrzeniach wobec FSB.Mamy też informacje o tajnych więzieniach CIA w Polsce (str. 297), co jak na razie jest jedynie faktem prasowym, domniemaniem, a nie faktem historycznym godnym zamieszczenia w podręczniku!Oczywiście nie ma słowa o współpracy L. Wałęsy z SB, a wymieniona jest ona jedynie w kontekście "samowolki Macierewicza w 1992 roku.Całość pracy wygląda jak ponury żart, ale niestety to jest rzeczywistość, która stanie się obowiązującą od września br. w polskich szkołach. Proszę zwrócić też uwagę na zdjęcie okładki – centralnym wydarzeniem XX wieku jest upadek muru berlińskiego. Załączam kilka fotek.PozdrawiamMartyna***Od redakcji:Jeszcze jeden wyimek z "podręcznika. W rubryce "Znaki czasu poza skróconą historią "Gazety Wyborczej znajdujemy dwa zadania dla uczniów: 1. Przedstaw rolę "Gazety Wyborczej i jej znaczenie dla społeczeństwa polskiego w okresie poprzedzającym wybory kontraktowe do parlamentu w 1989 roku. 2. Scharakteryzuj rolę "Gazety Wyborczej od dziennika solidarnościowej opozycji do najbardziej poczytnej, atrakcyjnej dla szerokiej publiczności polskiej gazety."Jeżeli tak ma wyglądać nauczanie historii w najnowszej wersji to chyba lepiej byłoby wogóle z niej zrezygnować. Jak widać nad podręcznikiem pracowały najwyraźniej nie środowiska naukowe i rzetelni i obiektywni historycy, a jedynie średniej klasy dziennikarze i publicyści. Wszystko to pachnie manipulacją. Dlatego choć nie wierzę w skuteczność głodówek, to jednak w pełni ją popieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Jak już DOMILUD zaczął, to i ja wtrącę...Czy w 1815 roku Polska uzyskała maksimum tego, co mogła uzyskać? Była krajem przegranym - lojalność polskich żołnierzy, którzy jeszcze w 1814 roku szli na Elbę z uwielbianym cesarzem Napoleonem I, nie była kartą przetargową.(...)Zdaniem Kościuszki po tej klęsce powinniśmy odzyskać Litwę i Ukrainę. Piękne choć nierealne.(...)Konstytucja była dziełem m.in. ks. Adama Czartoryskiego, liberała i przyjaciela cara z lat młodości. Gdy 27 listopada car Aleksander I nadał ją Królestwu Polskiemu, była najbardziej liberalna w ówczesnej Europie.(...)Królestwo Kongresowe księcia Druckiego-Lubeckiego - to było państwo, w którym powstał Uniwersytet(1816). Na koncerty przyjeżdżał Paganini, a ludność z 3,2 mln zwiększyła się w 15 lat do 4,2 mln. Warto było to wszystko tracić w wyniku szału jednej listopadowej nocy?" : Paweł Wroński, Poszło z dymem na Solcu", [w:] Gazeta Wyborcza" 2-3 grudnia 200Tekst pochodzi z podręcznika Nowa era cz.2 Robert Śniegocki str. 33-34Może i nic wielkiego, ale mnie razi tak krytyczna ocena sytuacji listopadowej w tekście podanym jako źródłowy.Pan Ozajasz zapewne dumny z syna! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 PS.emes, wole słuchać Macierewicza, niż czytać twoje wypociny nic nie wnoszące do tematu.Wpis emesa jak i ten powinny zostać usunięte przez administrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Dlaczego jakiekolwiek media są ładowane w podręczniki ja tego nie rozumiem, a już na pewno nie zrozumiem ładowania weń propagandowych gadzinówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Zgodzę sie z bogdanem76,nie ilość sie liczy a jakośc,w dobie komputerow,ipodów itp oraz młodzieży z ADHD trzeba w dużo atrakcyjniejszy i nowocześniejszy sposób podejść do nauczania historii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 26 Kwiecień 2012 Share Napisano 26 Kwiecień 2012 Pozwolę sobie dorzucić parę zdań w kwestii atrakcyjności nauczania historii. To kamyczek do ogródka nauczycieli.Mój syn po wczesniejszym umówieniu się z nauczycielką przez 2 miesiące przygotowywał prezentacje dot. bitwy lubańskiej (II-III.1945r.). W przygotowaniach brał udział ojciec - czyli ja - poprzez pomoc w wydrukach, skanach, mapach z naniesionymi kierunkami ofensywy styczniowej i niemieckiej. Oprócz opisu kalendarium wydarzeń miał również zaprezentować nasze wspólne fanty - takie tam hełmy, saperki i manierki bez żadnych nieuzgodnionych z nauczycielem i broń Boże zabronionych rzeczy, których zresztą unikam jak ognia.Nadszedł czas prezentacji - początek marca - a pani nauczycielka przekłada całość na kolejny tydzień z braku czasu, potem na kolejny i kolejny i tak powoli wszystko umiera śmiercią naturalną. Zmarnowany czas, papier, toner, chłopak zniechęcony, a klasa straciła niepowtarzalną okazję bliskiego spotkania z lokalną historią sprzed pół wieku.Tak to wygląda w praktyce. Trzeba walczyć o historię i trzeba walczyć o odpowiednie przygotowanie bądź podejście do tematu nauczycieli-historyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 26 Kwiecień 2012 Share Napisano 26 Kwiecień 2012 No niestety,takie potraktowanie ucznia,który z pasją podszedł do tematu zabije w pozostałych chęc zrobienia czegokolwiek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 26 Kwiecień 2012 Share Napisano 26 Kwiecień 2012 emes, zrób studia historyczne to dowiesz się jakiego bełkotu uczono owatorskimi" i europejskimi" metodami w szkole..Poza tym historii powinno uczyć się na źródłach typu teksty konstytucji, dokumenty i dopiero do tego podawać jakieś syntezy a nie na odwrót, jak to chcą lobby ogłupiające tłum aby stał się watahą lemingów pracujących na ich trony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sowiejskij Napisano 26 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2012 Emes, nie znam nikogo, kto ciężko zachorował, bo się nasłuchał Macierewicza", (chyba że mówimy o rozstroju nerwowym tajnych współpracowników, ozich, ubeków i inszych agentów, którzy ze strachu przed prawdą robią z Macierewicza głupka) natomiast zauważyłem dziwne symptomy u lemingów czytających GW, lisowe Wprost" i oglądających zaprzyjaźnione stacje". Mówię oczywiście o utracie zdolności samodzielnego myślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 26 Kwiecień 2012 Share Napisano 26 Kwiecień 2012 Zadziwiającym jest fakt że wszyscy w tym kraju chcą być antyfaszystami ale nie pamiętają okupacji sowieckiej, a wyzwoleniem nazywają rozszerzenie rewolucji poza granice ZSSR..Pamiętają że w 1920 r. walczono z tym aby rewolucja nie rozprzestrzeniła się poza granice związku sowieckiego, ale nie potrafią dokonać analizy porównawczej 1920 r. z wejściem sowietów pod pozorem wyzwalania w 1939 i 1945 r.Pomijam już fakt że nie trzeba być idiotą aby w mediach zauważyć czynniki sterujące masą, ale po co je widzieć, lepiej dać się urabiać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 26 Kwiecień 2012 Share Napisano 26 Kwiecień 2012 Proszę http://kwejk.pl/obrazek/1117168Dziękuję bardzo za taką historię!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.